Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
5 komentara

'Prosvjedovali smo protiv diktature Milana Bandića'

U zagrebačkoj Skupštini zastupnici oporbe dogovorili su da će šutjeti jer je s dnevnog reda skinut prijedlog zaključka o hitnoj obustavi radova na Trgu žrtava fašizma

Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL
5 komentara

Oporba u zagrebačkoj Gradskoj skupštini u četvrtak je prosvjedovala šutnjom tijekom rasprave o godišnjem izvještaju o izvršenju proračuna za 2017., i idućoj točki dnevnog reda jer su zastupnici pozicije većinom glasova podržali prijedlog Kluba Bandić Milan 365 - Stranke rada i solidarnosti da se s dnevnog reda sjednice makne prijedlog zaključka o hitnoj obustavi radova na Trgu žrtava fašizma.

U raspravi o prvoj točki dnevnog reda o godišnjem izvještaju o izvršenju Proračuna Grada Zagreba za 2017., koja na kraju nije prošla, predsjednici oporbenih klubova javljali su se za raspravu, ali su umjesto rasprave odšutjeli pet minuta.

Šutnja u znak protesta

Za pojedinačnu raspravu nije se javio nitko od oporbenih zastupnika, pa je rasprava o toj točki ubrzo završila. Kod glasovanja svi su oporbeni zastupnici bili protiv, njih 21, dok je za glasalo 25 zastupnika. Ipak, prijedlog nije prošao jer nije bilo natpolovične većine zastupnika.

MILAN BANDIĆ Veselo na Skupštini: 'Ja sam gospodin gradonačelnik...'

Nakon toga sjednica je nastavljena šutnjom predsjednika oporbenih klubova i o drugoj točki dnevnog reda, prijedlogu izmjena odluke o donošenju urbanističkog plana uređenja područja omeđenog ulicama Banjavčićeva - Heinzelova - Branimirova - Zavrtnica.

Predsjednik Kluba gradskih zastupnika SDP-a, HSS-a i Naprijed Hrvatska! - Progresivni savez Zvane Brumnić rekao je novinarima da su se sva četiri oporbena kluba dogovorili da će šutjeti u znak protesta jer je skinuta točka dnevnog reda koja je na prošloj sjednici trebala biti stavljena po hitnom postupku, a na ovoj je sjednici došla na dnevni red po redovnom postupku.

'Skinuta je s dnevnog reda zato što se o njoj nije htjelo raspravljati', rekao je Brumnić.

Predsjednica Kluba gradskih zastupnika Nezavisne liste i HSLS-a Sandra Švaljek rekla je da su već prilikom usvajanja dnevnog reda dobili jasnu poruku od zastupnika vladajuće većine da se o nekim stvarima u ovom gradu ne može raspravljati.

Početak diktature Milana Bandića

'Htjeli smo demonstrirati neslaganje i ogorčenost takvom politikom zastupnika Liste Milana Bandića, HDZ-a i Neovisnih za Hrvatsku, koji nas ušutkavaju iako jedino što možemo u ovoj Gradskoj skupštini je govoriti u ime građana i za građane', rekla je Švaljek nakon što je za govornicom protestno šutjela iako se javila za raspravu o izvršenju gradskoga proračuna za 2017.

'Naravno da smo o temi proračuna imali što za reći, svakome je jasno da je to bio čisti 'fake', da se proračun nije realizirao iako je usvojen samo 10 dana prije isteka godine', istaknula je Švaljek. 

Predsjednik Kluba lijevog bloka Tomislav Tomašević izjavio je Hini da su prosvjedovali protiv 'početka diktature Milana Bandića', a oporba još nije odlučila hoće li šutjeti do kraja sjednice, dok će u glasovanju sudjelovati.

Predsjednica Kluba GLAS-a i HSU-a Anka Mrak-Taritaš najavila je da će kao saborska zastupnica prvu stanku u Saboru iskoristiti da ukaže na to da je 'u Zagrebu diktatura, da oporbeni zastupnici ne mogu govoriti i da je to apsolutno kriva poruka u smislu demokracije'.

NA TRGU ŽRTAVA FAŠIZMA Magnolije više nema, ali zato je tu jedno - parkiralište na travi!

Predsjednik Gradske skupštine Andrija Mikulić (HDZ) komentirao je skidanje točke o Trgu žrtava fašizma kao volju većine i poručio kako tu ne vidi problem.

'Ne bih rekao da je to presedan, to je volja većine. Glasovalo se, volju većine se mora poštovati, točka je skinuta, ne vidim tu neki problem', rekao je Mikulić.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message