Obavijesti

News

Komentari 6

Prosvjeduju piloti: Duže radno vrijeme ugrožava sigurnost

Prosvjeduju piloti: Duže radno vrijeme ugrožava sigurnost
6

Piloti civilnog zrakoplovstva prosvjedom traže promjenu radnog vremena pilota i kabinskog osoblja jer tvrde da njgeovo produljenje ugrožava sigurnost putnika

VIDEO

Zbog produljenja radnog vremena u utorak u 15 sati ispred Agencije za civilno zrakoplovstvo prosvjedovao je Hrvatski sindikat prometnih pilota, piše HRT. Prosvjedom pod nazivom 'Sigurnost odmah! Piloti nemaju 100 dana za čekanje' traže promjenu radnog vremena pilota i kabinskog osoblja jer tvrde da produljenje ugrožava sigurnost putnika.

''Preumorni smo za let''

Kad zrakoplov Croatije Airlinesa kasno noću stigne iz Zagreba u Prištinu ili Zadar, piloti imaju svega tri sata sna nakon kojeg se vraćaju u polaznu zračnu luku. Za osnovni psihomotorički odmor posade, trebalo šest sati sna, no piloti hrvatske nacionalne kompanije tako godinama rade iako je u osnovi, tvrde, takva praksa predviđena za pilote malih mlažnjaka i one u kargo-prometu.  Međutim, gotovo preko noći zatekla su ih nova pravila: nakon trosatnog odmora, a prije povratka u matičnu zračnu luku,  imaju odraditi još jedan let.

- Nakon praktički neprospavane noći, odnosno noći "prerezane" minimalnim odmorom, kokpit i posada kabine pod stresom su na dodatnom letu, a to direktno ugrožava sigurnost leta. Kompanija je na prvo mjesto stavila uštedu od 25.000 kuna, koliko će se mjesečno uštedjeti na hotelima, no ušteda je smiješna ako se ide ispod sigurnosnog praga - kazao je Andre Šarinić, kapetan i instruktor na avionu Airbus A319/320 te predsjednik Sindikata prometnih pilota.

Nova je pravila donijela Agencija za civilno zrakoplovstvo bez ikakve konzultacije s pilotima, koji su tim nezadovoljniji jer je, tvrde, ista agencija je bila protiv "rotacija" kakve je sada potvrdila. Stoga su piloti Croatije Airlinesa prosvjedovali pred agencijom. Podršku su im dali kontrolori leta i kabinsko osoblje, a u Zagreb stiže i Nico Voorbach, predsjednik ECA-e (European Cockpit Association), europske udruge pilota koja broji 38.600 članova.

- Tražimo da se ova odluka povuče i, kao što je to slučaj u svim etabliranim nacionalnim kompanijama u svijetu, šest sati odmora. Ako treba, to ćemo tražiti i od Vlade, a nemamo sto dana za čekanje jer katastrofa se može dogoditi i, ne daj Bože, zaspe li pilot na samo desetak sekundi - poručuje Šarinić.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 6
VIDEO

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela
24SATA NA MJESTU DOGAĐAJA

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela

Osumnjičeni muškarac je priveden. U tijeku je očevid i kriminalističko istraživanje, objavila je policija.

Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...
UBOJSTVO ZA UBOJSTVOM NA ČRNOMERCU

Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...

U samo tri mjeseca, dogodilo se više stravičnih incidenata na zagrebačkom Črnomercu. U najnovijem od njih, u subotu ujutro, sin je izbo majku (68)
Uznemirujuće. Pijani i krvavi napali policajce u vrgoračkom fast foodu i prijetili im smrću...
PRISILNO IH PRIVELI

Uznemirujuće. Pijani i krvavi napali policajce u vrgoračkom fast foodu i prijetili im smrću...

Pijane žene odbile su zapovijed policajaca da prestanu sa razbijanjem te je jedna policajca uhvatila za košulju te ga počela udarati po tijelu nastojeći ga izbaciti iz objekta kada je ušao