Obavijesti

News

Komentari 25

Ministarstvo ipak neće smanjiti naknadu za prijevoz roditeljima

Ministarstvo ipak neće smanjiti naknadu za prijevoz roditeljima
8

Nadamo se da više nikada nećemo morati svoja prava tražiti na ovaj način, rekla je Ana Petrović, jedna od organizatorica prosvjeda i majka djeteta s teškoćama u razvoju

VIDEO

U ponedjeljak ujutro umjesto u Osnovnu školu Vladimir Nazor u Đakovu roditelji djece s teškoćama u razvoju doveli su ih na Korzo. 

POGLEDAJTE VIDEO:

Đakovo: Počeo je mirni prosvjed roditelja djece s poteškoćama u razvoju zbog smanjene naknade za prijevoz Reporter: Franjo Lepan

Posted by 24sata on Sunday, 3 September 2017

Započeli su mirni prosvjed sve dok se ne vrati naknada za prijevoz koju su imali do travnja prošle godine.

– Ovo je čin očajnika na kojeg smo se nažalost morali odlučiti. Ja sam roditelj odgajatelj, dnevni pređem 80 kilometara, jer imam četiri vožnje, dvije do škole i dvije natrag kući, mjesečno pređem 1700 kilometara. To su nam plaćali sve do travnja, kada su donijeli odluku da se naknada više nego li prepolovi. Sada mi isplaćuju 700 kuna, i to neredovito. To nije dovoljno niti za gorivo, a kamoli da ostanemo u gradu i nešto pojedemo dok čekamo da djeci završi nastava. Koji roditelj može ostati 4,5 sata i čekati dijete, jer kod kuće čekaju i druge obaveze, to je jedino vrijeme koje možemo iskoristi za obavljanje drugih poslova. I nije to jedni problem, on je samo kap koja je prelila čašu. Imamo i drugih problema i kada nekome ukažemo na to samo nam kažu da to nije njihov problem. Putni trošak nam kasni, evo škola je počela, a mi smo prije nekoliko dana dobili putni trošak za lipanj ove godine. Voziti ćemo djecu deveti i deseti mjesec, a naknadu ćemo dobiti u studenom – rekla je Mirjana Žuljević. Roditelji su došli sa svojom djecom i odlučili su ostati svaki dan od osam do deset sati koliko traje redovna nastava, sve dok se ne donese odluka kojom će im biti vraćena naknada. Djeci nije bilo jasno zbog čega nisu u školskim klupama, nekima je bilo i hladno, jer u ponedjeljak ujutro u Đakovu bilo 10 stupnjeva.

– Puna dva tjedna smo vodili bitku s papirologijom da nam se odobri današnji mirni prosvjed. Grad nam je odmah odobrio, ali morali smo to prijaviti policiji, s obzirom da se radi o bolesnoj djeci angažirali smo medicinsku ekipu. Ministrica obrazovanja je u petak uputila čestitku učenicima u povodu početka školske godine, međutim nama se nije obratila, obećala je da promijeniti odluku, ali to još nije učinila. Neka djeca razumiju ali većini nije jasno zašto ne idu u školu za koju su se pripremili. Mene je moj petogodišnji sin jutros pitao Mama zašto brat ne ide u školu. Kako da mu objasnim da ne ide zbog države, ministarstva, zbog sustava…. – rekla je Ana Petrović ne mogavši sakriti suze.

Djeca s teškoćama u razvoju su očito prepuštena samo njihovim roditeljima, koji ni sami ne znaju što će s njima kada završe školu jer u Đakovu ne postoji nikakav organizirani poludnevni boravak gdje bi oni mogli provesti dio vremena i utrošiti ga za usvajanje novih znanja i vještina primjerenih njima. 

Ministarstvo odustalo od promjene naknade

Roditelji djece s teškoćama u razvoju ipak su uspjeli ishoditi od Ministarstvo znanosti i obrazovanja da donese Odluku prema kojom će naknada za prijevoz biti ista kakva je bila prije travnja ove godine. Odluka je napisana 1. rujna i danas je objavljena na stranici Ministarstva. 

– Da nam je netko u subotu dao čvrsta jamstva da je odluka promijenjena i da će biti danas objavljena mi bi odustali od prosvjeda. Nadamo se da više nikada nećemo morati svoja prava tražiti na ovaj način – rekla je Ana Petrović, jedan od organizatora prosvjeda i majka djeteta s teškoćama u razvoju.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 25
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

Održali govore: Zoran Milanović pozdravio Plenkovića i čestitao svima u nabavci aviona Rafalea
VIDEO: STIGLO ŠEST BORBENIH AVIONA

Održali govore: Zoran Milanović pozdravio Plenkovića i čestitao svima u nabavci aviona Rafalea

Milanović je čestitao svima koji su sudjelovali u nabavi Rafalea. Podsjetio je na Rudolfa Perešina i ostale pilote koji su "dali čudo" u vremenima stvaranja države.
HDZ ima većinu koja će izabrati Jandrokovića za šefa Sabora? Propada oporbeni plan SDP-a...
IZBORNE KALKULACIJE

HDZ ima većinu koja će izabrati Jandrokovića za šefa Sabora? Propada oporbeni plan SDP-a...

Iako se SDSS i Domovinski pokret zasad isključuju iz koalicije, podrška HDZ-ovu Gordanu Jandrokoviću za predsjednika Sabora ne bi trebala biti upitna ni s jedne strane. Time bi HDZ napravio veliki korak i prema vladi...