Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
39 komentara

'Protiv sam zatvaranja Kina Europa, treba čuvati kulturu'

Gradovi moraju voditi računa da se prostorima kulture jako teško natjecati sa nekim komercijalnijim aktivnostima i da u središtima naši gradova moramo čuvati kina i galerije, kaže ministrica

Foto: Sandra Šimunović/Pixsell, Tomislav Miletić/Pixsell
39 komentara

Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek usprotivila se u subotu zatvaranju Kina Europa, koje je uprava tog kina najavila za nedjelju nakon što ih je vlasnik prostora Grad Zagreb izvijestio o isteku ugovora o najmu i obvezi vraćanja prostora 1. lipnja.

"Ja sam svakako protiv zatvaranja", izjavila je ministrica kulture dodavši da se, ukoliko postoji dobra volja, sigurno može naći način da ti prostori ostanu u funkciji kulture.

ZATVARANJE KINA EUROPA Matić: Grad nas tjera iz kina, a dali su nam novac za projekte

"Program kina Europa je iznimno vrijedan i bogat, to je sigurno najposjećenije nezavisno kino u Hrvatskoj. Prije dvije godine dobili su i nagradu Europa Cinema za najbolji program nezavisnog kina u Europi u toj godini. Tu se održavaju brojni festivali koje podržava HAVC, a Ministarstvo je sada odobrilo i sredstva iz Europskog socijalnog fonda. Vjerujem i nadam se da će se naći rješenje da se ti vrijedni programi nastave u dvorani kina Europa, koje je sigurno jedno od najljepših kina u Hrvatskoj", rekla je Obuljen Koržinek novinarima u Ministarstvu kulture.

ŽELE OTVORITI FOLK KLUB? 'Nađimo se u 19 h pred kinom': Prosvjed za spas Kina Europa

"Gradovi moraju voditi računa da se prostorima kulture jako teško natjecati sa nekim komercijalnijim aktivnostima i da u središtima naši gradova moramo čuvati kina i galerije, antikvarijate, pronalaziti prostore za knjižare. Kultura mora biti u središtima gradova jer je to ono što obilježava svaki grad, što ga čini gradom", dodala je ministrica kulture. 

GRAD ZAGREB IH IZBACUJE 'Zar će postati klub za cajke?' Kino Europa sutra se zatvara

Uprava kina i Boris T. Matić, direktor Zagreb Film Festivala (ZFF), koji upravlja tom kinodvoranom, odlučili su zatvoriti kino Europa nakon što su u petak primili dopis zagrebačkog Gradskog ureda za imovinsko-pravne poslove i imovinu grada, kojim ih se obavještava da im desetogodišnji ugovor o zakupu istječe 1. lipnja te se pozivaju da tog dana predaju Kino Europu u posjed Gradu Zagrebu. Zbog  zatvaranja kina, svečano otvorenje Festivala tolerancije - JFF Zagreb u nedjelju premješteno je u Studentski centar (SC).

Prosvjed u 19 sati

Zbog svega ovoga građani Zagreba odlučili su se na prosvjedno okupljanje ispred Kina Europa večeras u 19 sati. 

- Mediji pišu da sutra Boris T Matić zatvara kino Europa jer im godinama Grad ne odgovara na ponude da zajedno renoviraju kino.Sad su primili dopis iz gradskog ureda da 1. lipnja dvoranu trebaju vratiti Gradu. Ajmo danas u 19 na piće s Matićem da vidimo možemo li spasiti voljeno kino, stoji u pozoivu na prosvjed.

Prosvjed se organizira putem Facebooka.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message