Obavijesti

News

Komentari 14

Protiv Trumpa: ‘Yankee čizma neće ni dotaknuti Venezuelu!’

Protiv Trumpa: ‘Yankee čizma neće ni dotaknuti Venezuelu!’
1

120 poginulih: Ratovi na ulicama Venezuele. Oporba želi prijevremene izbore. Trump pak prijeti napadom vojske, a prosvjednici ne žele da im se u posao miješaju Trump i Amerikanci

VIDEO

U prosvjedima protiv Nicolasa Madura, socijalističkog predsjednika Venezuele, do sada je poginulo čak 120 ljudi. Nekad najbogatija država u Južnoj Americi sad je upala u tešku političku i gospodarsku krizu.

Prosvjedi su započeli 2. travnja, a inicirala ih je liberalna oporba, koja je od kraja 2015. godine ima većinu u parlamentu. Od socijalističkog predsjednika Nicolasa Madura tražili su odlazak. On je nastavio politiku bivšeg predsjednika Huga Chaveza, čime je na svoju stranu pridobio mnogo simpatizera. Obećao je kako će koristiti bogatstvo nafte da se riješi nejednakosti i izvuče narod iz siromaštva. Iskoristivši krizu u koju pada država, oporba se počela buniti tvrdeći kako Madura vodi diktaturu i uništava gospodarstvo te prirodno bogatstvo države. Od njega traže da se raspišu prijevremeni izbori, a to on odbija prihvatiti. Prilikom političkih svađa u državi najviše stradavaju građani koji ratuju.
- Bilo je kao u ratu. Vojnici i policajci su bacali suzavce, naoružani civili su pucali u zgrade. Jednostavno strašno - rekao je za APF Carlos Yanez, 33-godišnji stanovnik El Vallea. Uz unutarnji rat koji se vodi u državi, prošlog petka javio se i američki predsjednik Donald Trump tvrdeći kako je u Venezuelu spreman ući s vojskom. Na takvu prijetnju ubrzo je reagirao i Madura. 
- Venezuela je sveta zemlja i nikad je ne smije dotaknuti imperijalistička Yankee čizma - odgovorio je Trumpu.

Dodao je kako je pravi razlog Trumpove prijetnje upravo nafta i da liberalna oporba surađuje zajedno sa SAD-om kako bi ga svrgnuli s vlasti. Trumpovu izjavu su osudili i predstavnici Perua, Kolumbije i Meksika. Osim dužnosnika, ovoga ponedjeljka su tisuće stanovnika Venezuele izašli na ulice s natpisima “Zaustavi Trumpa”. Tijekom službenog posjeta Kolumbiji oglasio se i potpredsjednik Mike Pence govoreći kako postoji puno varijanti za Venezuelu, ali predsjednik također ostaje uvjeren kako, radeći zajedno sa saveznicima u čitavoj Južnoj Americi, može postići mirno rješenje.

Predsjednici država u Južnoj Americi složili su se kako vojnu intervenciju ne treba ni razmatrati u ovom slučaju.     

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 14
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.