Obavijesti

News

Komentari 174

Stigla dva busa: Na Harmici je ostalo još oko 200 izbjeglica

Stigla dva busa: Na Harmici je ostalo još oko 200 izbjeglica
40

Na graničnom prijelazu Harmica dva su busa odvezla 100 ljudi. Oni će put nastaviti prema zapadnim zemljama. Po ostale će autobusi doći vjerojatno u ponedjeljak

VIDEO

>>> Zadnje informacije:

22.01 - Izbjeglice na graničnom prijelazu Harmica ja posjetio ministar zdravlja Siniša Varga. Izbjeglice su pjesmom i transparentima zahvalili stanovnicima Harmice na pomoći.

19.31 - Na graničnom prijelazu Harmica dva su autobusa u nedjelju odvezla oko 100 ljudi. Oni će put nastaviti prema zapadnim zemljama. Na tom je graničnom prijelazu ostalo još oko 200 ljudi. Po njih bi autobusi trebali najvjerojatnije stići u ponedjeljak.

18.15 - Na Harmicu su došla dva autobusa u koje se ukrcao dio izbjeglica. Očekuje se da bi po izbjeglice trebalo doći još autobusa.

17.51 - Jedan je čovjek koji čeka na graničnom prijelazu Harmica prijetio da će se baciti s mosta u rijeku Sutlu. Kad se malo smirio rekao je da je očajan i da ne može više podnijeti ovu situaciju.

15.50 - Na granični prijelaz Harmica stigla su dva autobusa. Čini se kako će izbjeglice koje su još od subote tamo konačno ući u Sloveniju.

15.42 - Nakon nekoliko svađa izbjeglica sa slovenskom policijom, jedan se muškarac, u vidno alkoholiziranom stanju, zabio u kordon policajaca. Oni su ga potom pošpricali suzavcem, nakon čega se situacija malo smirila.

13:15 Jednom od muškaraca na Harmici je pozlilo te su ga morali odnijeti iz gomile prema graničnim kućicama kako bi mu pružili liječničku pomoć.

POGLEDAJTE VIDEO: Izbjeglice prosvjedovale na granici i vikali - "Thank you Hrvatska!"

Pokretanje videa...

24sata Video 00:40

Skupina ljudi prosvjedovala je jer ih ne puštaju preko granice, a među njima je bio i taj muškarac. Navodno je pokušao skočiti s mosta preko Sutle, ali su ga spriječili u zadnji čas.

11.40 - Slovenija je potpuno zatvorila granični prijelaz Harmica i preusmjeravaju sve izbjeglice na Breganu.

PRIJENOS UŽIVO:

VIDEO

Pred Breganom se formirala kilometarska kolona kamiona, s obzirom da je teretni promet zbog izbjegličke krize obustavljen.

---------------------------------------------------------------

Više od 2000 izbjeglica do sada je iz Hrvatske prešlo u Sloveniju . Gotovo 1000 izbjeglica u zadnja 24 sata, objavila je u nedjelju ujutro slovenska policija. Oko 400 njih koji su noć proveli pred granicom blizu graničnog prijelaza Bregana po zadnjim bi informacijama u slovenske prihvatne centre trebalo biti organizirano prebačeno tijekom dana.

POGLEDAJTE VIDEO: Izbjeglice na Bregani

Pokretanje videa...

24sata 00:58

Policijska uprava Novo Mesto koja koordinira prihvat izbjeglica na tom dijelu granice objavila je u subotu navečer da je uspostavljena bolja suradnja s hrvatskim pograničnim tijelima koja ih sada obavještavaju o dolasku pojedinih skupina.

Slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec izjavio je u subotu navečer za Slovensku televiziju da Slovenija može "privremeno" primiti najviše oko 9000 izbjeglica jer je to kapacitet koji ima na raspolaganju za njihov smještaj, te da je u vezi s nalaženjem rješenja u stalnom kontaktu s Austrijom i Njemačkom, pri čemu je upozorio da se mogu očekivati novi valovi migranata zbog čega treba naći zajedničko rješenje situacije na razini Europske unije.

Na graničnim prijelazima Harmica i Bregana izbjeglice koje su čekale na ulazak u Sloveniju noć su provele na otvorenome.

POGLEDAJTE VIDEO: Izbjeglice na Harmici molile za pomoć

Pokretanje videa...

24sata Video 00:32

Jučer je 200-tinjak izbjeglica do 12 sati pušteno u Sloveniju kroz granični prijelaz Harmica. Riječ je uglavnom o ženama i djeci koji su prevezeni u prihvatne centre.

Nakon njih više nitko nije prešao slovensku granicu. Izbjeglice su postale nervozne i skandirali su policajcima da ih puste jer samo žele otići dalje. U subotu oko 17 sati ustali su i počeli uzvikivati "We want go"!.

Stotine iscrpljenih izbjeglica satima su čekali na ničijoj zemlji i kod Bregane. Nestrpljenje je zbog toga raslo i među izbjeglicama migrantima i u slovenskoj vladi.

- Vidimo da susjedna Hrvatska nije obavila svoje obveze i da joj je situacija izmaknula kontroli te da je bilo nekorektnih poteza prema Sloveniji - poručio je slovenski premijer Miro Cerar.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 174
VIDEO

VIDEO Strava kod zagrebačkog nasipa: Muškarac usmrtio ženu oštrim predmetom, uhitili su ga
ISTRAGA U TIJEKU

VIDEO Strava kod zagrebačkog nasipa: Muškarac usmrtio ženu oštrim predmetom, uhitili su ga

Osumnjičeni koji se dovodi u svezu s ubojstvom je pod nadzorom policije

'Mislila sam da je prehlada, a onda su mi rekli da imam četiri tumora i 30% šanse preživjeti'
STRAŠNO

'Mislila sam da je prehlada, a onda su mi rekli da imam četiri tumora i 30% šanse preživjeti'

Nikad neću zaboraviti izraz lica radiologa koji joj je slikao pluća. Odmah sam znala da nešto nije u redu. Pitala sam doktore hoću li umrijeti. Rekli su mi: 'Ne znamo...'
Braću koju su oduševili Jadran i Plitvice smaknuli su zbog guma: Njihova tijela bacili su u bunar
STRAVA U MEKSIKU

Braću koju su oduševili Jadran i Plitvice smaknuli su zbog guma: Njihova tijela bacili su u bunar

Australce Calluma (33) i Jakea Robinsona (30) lopovi su ubili hicima u glavu i bacili u bunar. Obitelj je identificirala njihova tijela