Obavijesti

News

Komentari 19

Provjerit ćemo hrvatske tvrtke iz 'Panamskih dokumenata'

Provjerit ćemo hrvatske tvrtke iz 'Panamskih dokumenata'
1

Još nismo vidjeli koje su te tvrtke. Naše Ministarstvo financija ima urede koji će to provjeriti i ako se potvrdi, iskomunicirat ćemo to s javnosti, kazao je premijer Tihomir Orešković

VIDEO

Veliko curenje 11,5 milijuna dokumenata iz jedne panamske odvjetničke tvrtke otkriva kako svjetski bogataši, uključujući ruskog predsjednika Vladimira Putina, skrivaju svoj novac, objavio je u nedjelju njemački list Sueddeutsche Zeitung. Među njima se navodno nalaze i tri hrvatske tvrtke.

Premijer Tihomir Orešković kazao je da nije upoznat s informacijom o kojim se točno tvrtkama radi, ali da će to Ministartstvo financija provjeriti.

- Još nismo vidjeli koje su te tvrtke. Naše Ministarstvo financija ima urede koji će to provjeriti i ako se potvrdi, iskomunicirat ćemo to s javnosti. Nisam još razgovarao s ministrom, ali taj ured baš postoji iz tog razloga - rekao je Orešković.

Orešković je rekao da je svjestan da je pranje novca veliki problem i da postoje, kako kaže, kriminalni elementi ali i da je "bitno da država ima sustav koji to prati."

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

EK tvrdi da povjerenik Canete nije prekršio kodeks ponašanja

Povjerenik Europske komisije za energiju i klimu Miguel Arias Canete, čija se supruga spominje kao dužnosnica tvrtke registrirane u Panami, nije prekršio kodeks ponašanja povjerenika jer je njegova imovinska kartica potpuno sukladna s tim kodeksom, izjavio je u ponedjeljak glasnogovornik Komisije Margaritis Schinas.

"Kao i svih 28 povjerenika Komisije, Canete je morao popuniti izjavu o imovinskom stanju, koja je u skladu s kodeksom ponašanja jer sadrži sve profesionalne aktivnosti i financijske intrese  koji bi mogli postaviti pitanje sukoba interesa", rekao je Schinas.

Prema španjolskom dnevniku El Confidencial, jednom od stotinjak europskih listova koji su sudjelovali u novinskom konzorciju koji je objavio tzv. "Panama Papers", povjerenikova supruga Miceala Domecy nalazi se na popisu panamskih dokumenata kao dužnosnica tvrtke Rinconada, koja je registrirana u Panami.

Ta tvrtka nije spomenuta u deklaraciji o imovinskom stanju povjernika Canetea, a glasnogovornik Schinas kaže da to nije bio ni dužan jer je "tvrtka bila neaktivna nekoliko godina prije nego što je on preuzeo dužnost povjerenika".

Canete je prije preuzimanja dužnosti povjerenika u studenome 2014. morao ustupiti svoje udjele u dvije naftne tvrtke kako bi izbjegao sukob interesa.

Canete i njegova supruga izjavili su medijima, koji su objavili panamske dokumente, da su sve svoje prihode prijaviili španjolskim poreznim vlastima.

Austrijski regulator istražuje dvije banke spomenute u "Panamskim dokumentima"

Austrijski regulator financijskih tržišta FMA istražuje jesu li zajmodavci Raiffeisen Bank International i Hypo Landesbank Vorarlberg poštivali pravila o pranju novca nakon što su imenovani u dokumentima koji su iscurili u javnost u globalnoj aferi nazvanoj "Panama Papers", kazao je u ponedjeljak glasnogovornik FMA.

Približno 11,5 milijuna dokumenata iz razdoblja od 1977. do prosinca lani procurilo je iz baze podataka tamošnje odvjetničke tvrtke. Ti su dokumenti navodno pokazali da su neke kompanije sa sjedištem u poreznim oazama bile korištene za pranje novca, transakcije povezane s prodajom oružja i droge te za utaju poreza.

U dokumentima, čije je curenje u javnost snažno odjeknulo diljem svijeta, spominje se više od 500 banaka i filijala koje su surađivale s odvjetničkim uredom Mossack Fonseca sa sjedištem u Panami od 70-ih godina prošlog stoljeća. Više od 1.100 društava osnovano je uz pomoć švicarske banke UBS, a više od 2.300 uz pomoć britanske HSBC i njezinih filijala, ukazuju dokumenti u kojima se spominje i imena 29 milijardera s Forbesove liste najbogatijih.

Dvije austrijske medijske tvrtke koje su s više od 100 novinskih organizacija zajedno istraživale sadržaj tih dokumenata izvijestile su o vezi austrijskog Raiffeisena i konditorske tvrtke u vlasništvu ukrajinskog predsjednika Petra Porošenka.

Kako su u nedjelju objavili austrijska televizija ORF i tamošnji tjedni novinski list Falter, Raiffeisen je dao zajam od 115 milijuna dolara konditorskoj tvrtki Roshen, za koju je jamstvo dala holding kompanija sa sjedištem na Britanskim djevičanskim otocima Linquist Holdings Limited.

Glasnogovornik FMA u ponedjeljak je kazao da austrijski regulator za financijska tržišta istražuje jesu li procedure poput provjere naravi transakcije i svih koji su njoj sudjelovali bile ispoštovane. Bude li potrebno, regulator o slučajevima može obavijestiti nadležne vlasti, dodao je glasnogovornik. 

Iz Raiffeisen Bank Internationala u izjavi za medije objavili su da su poštovali zakonske propise o sprečavanju pranja novca, no da ne mogu konkretne slučajeve komentirati zbog pravila o bankovnoj tajni. Iz banke Hypo Landesbank Vorarlberg nisu se očitovali o spomenutim objavama u medijima.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 19
VIDEO

Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a

Izrael napao Iran. Odjekuju eksplozije: 'Proračunata osveta. Pokazali su da ih mogu probiti'.
IZ MINUTE U MINUTU

Izrael napao Iran. Odjekuju eksplozije: 'Proračunata osveta. Pokazali su da ih mogu probiti'.

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'
NAKON IZBORNE NOĆI

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'

Kao i do sada, ja ću se i u ovoj situaciji do kraja držati slova i duha hrvatskog Ustava - napisao je Milanović