Obavijesti

News

Komentari 116

Fašisti provocirali zastavom u Rijeci, četvorica su privedena

Fašisti provocirali  zastavom u Rijeci, četvorica su privedena
1

Uoči izložbe 'D'Annunzijeva mučenica' u riječkoj Guvernerovoj palači, kojom će Rijeka prikazati vladavinu talijanskog začetnika fašizma, na pročelju zgrade bila je obješena zastavu Kraljevine Italije

Članovi talijanske fašističke skupine 'Vodoinstalateri' ('Gli Idraulici'), objesili su zastavu Kraljevine Italije na nekadašnju Guvernerovu palaču, danas sjedište Pomorskog i povijesnog muzeja grada Rijeke.

U Rijeci slave Talijana koji ju je zauzeo: Pojavila se i zastava...
U Rijeci slave Talijana koji ju je zauzeo: Pojavila se i zastava...

Napravili su to u znak stote obljetnice zauzimanja Rijeke i to na dan izložbe pod nazivom 'D’Annunzijeva mučenica' kojom će grad prikazati šesnaestomjesečnu vladavinu talijanskog začetnika fašizma D’Annunzija.

- U četvrtak oko 6.45 sati policija je zaprimila dojavu da je na ogradi Guvernerove palače u Rijeci izvješena talijanska zastava. Dolaskom na mjesto događaja pronađena je izvješena povijesna zastava Kraljevine Italije i nekoliko letaka. Pronađene predmete policija je izuzela, a u tijeku je kriminalističko istraživanje s ciljem pronalaska osoba koje izvjesile navedenu zastavu - izvijestila je PU primorsko goranska na upit o zastavi.
 

Isto tako, policija je jutros ispred Guvernerove palače zatekla dvojicu talijanskih državljana starosti 19 i 20 godina s povijesnom zastavom Kraljevine Italije manjih dimenzija.

Obojica su privedena i sankcionirana temeljem odredbi Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira. Na taj su način osobe spriječili u daljnjoj namjeri.  

- U nastavku istrage policija je oko 13.50 ispred iste palače zatekla još dvojicu Talijana u dobi od 55 i 19 godina, kod kojih je također pronađena povijesna zastava Kraljevne Italije. Isti su također privedeni u postaju i nad njima je u tijeku krim istraga - dopunila je PU tijekom dana izvješće.

Inače, navedena izložba prva je u sklopu pretprograma izložbe Granice – između reda i kaosa koja obilježava stogodišnjicu d’Annunzijeve okupacije Rijeke kroz personifikaciju grada kao žene, upućujući na mnogobrojne d’Annunzijeve ljubavnice koje su po okončanju veze bile iscrpljene fizički i emocionalno, baš poput grada Rijeke.

- Izuzetno nam je žao što je do ovog incidenta došlo, to je za svaku osudu. Smisao našeg bavljenja poviješću je edukacija i očuvanje mira i slobode te učenje iz prošlosti, da se ratovi i sve ono loše nikad više ne ponavlja.Posebno nam je žao jer je ovo prva izložba kojom se otvara program Rijeka EPK 2020, koji promiče jednakost, suživot i toleranciju, a s ovakvim izgredima se fokus prebacuje na negativnu konotaciju. No, možda je ovo i potvrda da smo bili u pravu tj. da je društvu potrebno osvješćivanje i edukacija - komentirala je slučaj Nikolina Radić Štivić, ravnateljica Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka.

Grlić Radman: Najoštrije smo osudili takav čin'

Najoštrije smo osudili takav čin, bio je i talijanski veleposlanik koji se na neki način ispričao. Hrvatska policija je pravodobno reagirala na postavljanje zastava Kraljevine Italije, one okupatorske i privela je izgrednike - rekao je ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman za Media servis. 
Dodao je da se ovdje radi o primjeru koji nije državna politika, nego politika lokalnih vlasti u Trstu.

- To su ideologije koje su poražene i koje su uvele u strahotu 2. Svjetskoga rata. Svi oni koji podržavaju takvu ideologiju nemaju mjesta u ovakvoj Europskoj uniji - rekao je Radman. 
Kad smo kod susjeda, s druge strane u zategnutim smo odnosima sa Srbijom. Tamošnjem državnom vrhu koji tvrdi da se u

Hrvatskoj odvija zastrašujuća revizija povijesti, poručio je:
- Kada čovjek sve to čuje onda razmišlja bi li se samo nasmijao ili dao neku važnost tome. Ono što čudi je to jedno nerazumijevanje geopolitičkog konteksta od strane Srbije, to je očito nerazumijevanje ili zamjena teza - kaže ministar.  

Prosvjedna nota Italiji

U isto vrijeme u Trstu su na dan stote obljetnice okupacije Rijeke podigli spomenik okupatoru Gabrieleu D’Annunziju. 

U Trstu slave okupaciju Rijeke, MVEP uputio prosvjednu notu
U Trstu slave okupaciju Rijeke, MVEP uputio prosvjednu notu

Hrvatsko Ministarstvo vanjskih i europskih poslova zbog toga je Italiji uputili prosvjednu notu u kojoj najoštrije osuđuju potez grada Trsta.

Obersnel: Najstrože osuđujem podizanje spomenika čovjeku koji je u osvajačkom pohodu nametnuo talijansku vlast u Rijeci

Priopćenje riječkog gradonačelnika donosimo u cijelosti. 

Najstrože osuđujem podizanje spomenika čovjeku koji je u osvajačkom pohodu nametnuo talijansku vlast u Rijeci, prije sto godina, suprotno svim tadašnjim odlukama pozicija vlasti i svjetskih sila. Osuđujem i provokacije koje su se u Rijeci dogodile danas, razbacivanjem letaka i postavljanjem zastave na ogradu Muzeja, a koje su očito povezane s istom idejom glorifikacije ovog začetnika i preteče fašističke ideologije.
 
Ujedno pozivam sve građane Hrvatske i naše prijatelje iz Italije na riječku izložbu "D'Annunzijeva mučenica koja se večeras otvara u riječkom Pomorskom i povijesnom muzeju hrvatskog primorja. Ova izložba pokazuje dio strahotne vladavine D'Annunzija u Rijeci. Vladavine čovjeka koji je uništio sve što je doticao. Kako ovaj grad, tako i žene koje su mu bile odane, zaljubljene i pokorne. Naime, upravo o tom aspektu D'Annunzijeve vladavine i Rijeci koja je bila mučenica njegova boravka ovdje govori riječka izložba.
 
Gabriele D'Annunzio je okupirao Rijeku, sa svojim je postrojbama ušao u do tada slobodan grad i nasilno nametnuo svoju vlast koja je terorizirala hrvatsko i ostalo netalijansko stanovništvo smatrajući da Rijeka treba biti talijanska. Bilo je to krvavo i teško razdoblje za Rijeku u kojem je propala u gospodarskom i svakom drugom smislu.  
 
Također, Gabriele D'Annunzio je bio preteča talijanskog fašizma i inspiracija Benitu Mussoliniju.
 
Treba reći i da mnogi danas žele dokazati da D'Annuzio nije bio preteča fašizma, no činjenica je da je njegova politika bila nacionalistička, šovinistička i priznavala samo Talijane i talijansku kulturu dok je sve ostale stanovnike Rijeke i njihovu kulturu D'Annunzio smatrao manje vrijednom. Što je to nego fašizam?
 
Jasno je da D'Annunzio nije bio tek pjesnik, vizionar i nekakav moderni političar kako ga sada dio talijanske javnosti pokušava prikazati već okupator i nasilnik. Stoga ne mogu razumjeti da netko danas, sto godina nakon D'Annunzijevog pohoda na Rijeku, usred ujedinjene Europe, slavi okupaciju jednog grada jer podizanje spomenika D'Annunziju, upravo na današnji datum, ne može se tumačiti nikako drugačije.
 
Riječ je o sramotnom, ali i izuzetno opasnom potezu, posebice kada se stavi u kontekst nedavnih izjava talijanskih političara u kojima su svojatali hrvatsku obalu. No, i Rijeka, i cijeli Kvarner i Istra i Dalmacija su hrvatski krajevi i to ne mogu promijeniti nikakve nostalgične težnje pojedinih talijanskih političara i skupina. Od fašista su naše krajeve u Drugom svjetskom ratu oslobodili partizani. Baš kao i Trst koji danas slavi fašističku okupaciju susjednog mu grada.
 
Ponavljam, kao gradonačelnik Rijeke, ali i kao hrvatski građanin, oštro osuđujem ovakve poteze dijela talijanskih političara, ne razumijem čemu obilježavanje okupacije jednog grada i kakvu poruku time žele poslati. Isto je i s postupkom onih koju su jutros postavili zastavu nekadašnje Kraljevine Italije ispred riječke Guvernerove palače s koje se D'Annunzio prije sto godina obratio okupljenom mnoštvu. Pobacali su i letke s D'Annunzijevim citatima te izdali svojevrstan proglas koji kruži talijanskim internetskim prostorom, a u kojem, među ostalim, veličaju D'Annunzija i njemu slične te njihove poteze.
 
To su opasne stvari, a populističke ideje, što sve ovo svakako jest, već su nas u povijesti skupo koštale. Ipak, vjerujem da većina talijanskih građana ne vidi ništa dobrog u slavlju okupacije jednog grada ili pak u današnjoj žalosnoj akciji skupine očitih neofašista, a to potvrđuje i dopis kojeg sam nedavno dobio od Pokreta povijesnog otpora Trsta, Udina i Ronchija koji su protiv “proslave okupacije Rijeke”.
 
Zbog te tihe većine koja vjerujem postoji i koja ne želi svađe, zategnute odnose ili čak nešto gore, ali i zbog Rijeke i svih Riječana, i zbog ostalih građana Hrvatske, nadam se da se ovakvi performansi, i u Trstu, i jutros ispred riječke Guvernerove palače, neće ponoviti. Isto tako, pozivam našu Vladu i predsjednicu da osudi ovakve poteze dijela talijanskih političara, a očekujem i reakciju struktura Europske unije. U konačnici, nadam se i da će talijanski birači svojim odabirom na sljedećim izborima reći ne ovakvoj politici.  
 
Što se tiče primopredaje replike glave orla, putem Ureda generalog konzulata Republike Italije u Rijeci, g. Guerriju je predložen termin sastanka, no on taj termin nije mogao prihvatiti pa se pretpostavlja da će se primopredaja realizirati drugom prilikom. Naime, u Vittoriale degli Italiani u zidu jedne od građevina je ugrađena originalna glava riječkog orla koju odrezali upravo D’Annunzievi arditi. Stoga sam se obratio g. Guerriu, predsjedniku fondacije Vittoriale degli Italiani da Gradu Rijeci ustupi tu glavu. Na tom tragu, g. Guerri Rijeci u ime spomenute fondacije planira pokloniti repliku glave, a budući da nam nisu u mogućnosti ustupiti originalnu glavu. 

Reagirala je i predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović koja je podizanje spomenika nazvala neprihvatljivim veličanjem iredentizma i okupacije.

Pokretanje videa ...