Obavijesti

News

Komentari 14

Prva dama Kine zapravo je pjevačica, s tamnom mrljom...

Prva dama Kine zapravo je pjevačica, s tamnom mrljom...
6

Peng Liyuan Forbes je prošle godine uvrstio na svoj popis najmoćnijih žena svijeta. Ona je bila čuvena kineska pjevačica, a danas 53-godišnjakinja prva je dama Kine

VIDEO

Glasom "sopran", a na glasu kao glasnogovornica napretka u obrazovanju, zdravstvu i spolnoj jednakosti, Peng Liyuan , supruga je političkog vođe u Kini, Xi Jinping . U braku su već gotovo trideset godina, a upoznali su se dok je Liyuan bila pjevačica na početku karijere.

POGLEDAJTE VIDEO: Peng Liyuan u posjeti školi "Juilliard" u New Yorku

Pokretanje videa...

24sata Video 00:38

Postala je slavna 1982., kad je nastupala na televizijskom programu povodom proslave kineske Nove godine, a koju je prenosila televizijska mreža CCTV. No pjevačica je postala na neobičan način. Dvije godine prije televizijskog nastupa, Liyuan se pridružila Narodnoj oslobodilačkoj vojsci , gdje je je trupama podizala moral pjesmama podrške.

Odabrala ljubav naspram obećavajuće karijere

Iako je bila vrlo poznata i cijenjena u svijetu glazbe, odlučila je udati se za profiliranog političara , a karijeru staviti na drugo mjesto. Postala je prva osoba s diplomom glazbenog etnologa u Kini. Glazbu i danas vrlo cijeni, a nekad se prepusti i pjevanju.

Kao i mnoge druge supruge političkih čelnika, Peng je vrlo aktivna u promicanju ciljeva za obrazovni i zdravstveni boljitak, ali i ravnopravnost spolova . Svjetska zdravstvena organizacija proglasila ju je ambasadoricom borbe protiv tuberkuloze i HIV/AIDS , i to prije no što je njen suprug postao čelni čovjek Kine. Poznati su njeni govori o jednakom obrazovanju za djevojčice i dječake, a često o tome govori i u UN-u na engleskom jeziku. Njen suprug na engleskom gotovo nikad ne istupa.

Tamnu mrlju ispravlja i danas

Jedina znana mrlja u njenom životopisu dogodila se za vrijeme zloglasnog događaja u novijoj kineskoj povijesti, masakra na trgu Tiananmen . Tada je kinesko vodstvo naredilo upotrebu vojne sile na okupljene prodemokratski orijentirane studente. Bio je to pravi masakr , a Peng je i tada, odjevena u vojnu uniformu, pjesmom podržavala vojne trupe.

Danas je, ipak, na dobrom glasu, a njena uključenost u politički život samo doprinosi standardu stanovništva . Poznata je i po svom istančanom modnom stilu, a uskoro će, djelomično zahvaljujući njoj, poznata umjetnička škola "Juilliard" otvoriti svoja vrata i u Kini.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 14
VIDEO

VIDEO Našli 4 tijela u bunaru: Sumnja se da se radi o braći koja su putovala i u Hrvatsku
UŽAS U MEKSIKU

VIDEO Našli 4 tijela u bunaru: Sumnja se da se radi o braći koja su putovala i u Hrvatsku

Državno odvjetništvo meksičke savezne države Baje Californije navelo je da će forenzičari analizirati tijela kako bi se utvrdilo radi li se o nestaloj braći.

Optuženi da su prevarili ljude za stotine tisuća eura. Šetaju se Zadrom u skupocjenim šlapama
VIDEO: MATAKOVI NA VISOKOJ NOZI

Optuženi da su prevarili ljude za stotine tisuća eura. Šetaju se Zadrom u skupocjenim šlapama

Plus+ Bračni par Luka Grgo i Adriana Matak tereti za pet financijskih prijevara teških 350 tisuća eura. Pušteni su iz istražnog zatvora uz mjere opreza
Ovo je muškarac osumnjičen za ubojstvo u Zagrebu: Izbo majku pa otišao u kafić i čekao policiju
FOTOGRAFIJA PRIVOĐENJA

Ovo je muškarac osumnjičen za ubojstvo u Zagrebu: Izbo majku pa otišao u kafić i čekao policiju

Zagrebačka policija izvijestila je o detaljima teškog ubojstva na Črnomercu