Obavijesti

News

Komentari 9

Prva dva tjedna iduće godine moći će se još plaćati u kunama, ali ostatak ćemo dobiti u eurima

Prva dva tjedna iduće godine moći će se još plaćati u kunama, ali ostatak ćemo dobiti u eurima

Premijer Andrej Plenković održao je sjednicu Vijeća za euro, koji uvodimo od 1. siječnja iduće godine. Guverner HNB-a Boris Vujčić je istaknuo kako je u finalnoj fazi i izgled budućih novčanica i kovanica

VIDEO

Ulazimo u zadnju fazu procesa uvođenja eura. Ono što je važno za znati i podsjetiti da nije ovo nešto što se događalo naglo i preko noći, poručio je premijer Andrej Plenković na sjednici Vijeća za euro.

Naglasio je kako se Hrvatska pristupom u EU obvezala uvesti euro kao službenu valutu. Tako kuna od 1. siječnja iduće godine odlazi u povijest. Pripreme za zamjenu su u punom jeku pa je tako Vlada u ponedjeljak u javno savjetovanje uputila Zakon o uvođenju eura, na koji je, rekao je ministar financija Zdravko Marić, već pristigla 12 komentara. Javno savjetovanje bit će otvoreno do 15. veljače, a Zakon bi se u Saboru trebao usvojiti u travnju. 

Već od 5. rujna ove godine, kako bi se građani prilagodili, sve cijene morat će biti iskazano dvojno - i u kunama i u eurima. Tako će morati biti cijelu iduću godinu. Izuzeci su - automati za slatkiše, taksimetri, kiosci, štandovi na tržnici, stupovi na pumpama koji prikazuju cijene goriva. Ali će svi oni morati izdavati račune na kojem će cijene kupljenog morati biti iskazane u kunama i eurima.

- Prvo četiri mjeseca imamo to da plaćamo u kunama i vidimo koliko to košta u eurima, a onda godinu dana imamo da plaćamo u eurima, a vidimo koliko je to u kunama - dodao je premijer.

Što donosi prelazak na eure? Dići kredit ili čekati i kome će sigurno pasti kamate na kredite
Što donosi prelazak na eure? Dići kredit ili čekati i kome će sigurno pasti kamate na kredite

Važnost ovog Zakon, istaknuo je guverner HNB-a Boris Vujčić, je da uvede pravnu sigurnost i stvori uvjete za efikasno i nesmetano funkcioniranje gospodarstva.

- Ali i načelo prema kojem postojeći ugovori i pravni dokumenti, koji se pozivaju na kunu, i dalje vrijede. Tu je važno i načelo zaštite potrošača. Što se tiče depozita i kredita, građani uopće ne trebaju brinuti, budući da će se preračunavanje u euro obaviti automatski na dan uvođenja eura bez troškova po fiksnom tečaju. Što se tiče kamatnih stopa, pravilo je da fiksne ostaju fiksne, a promjenjive, ukoliko je potrebna prilagodba promjenjivog parametra, definirano je kako će se to izvršiti i to na način da potrošač ne može biti u lošijem položaju nego prije. Ako će doći do neke razlike u drugoj decimali, onda će ići na trošak banke - rekao je guverner i pozvao sve građane da već sada na račune u banke prebace gotovinu jer će banke automatski izvršiti konverziju. 

Gotovine je u optjecaju u iznosu 36 milijarde kuna, dodao je. Ukoliko građani prije uvođenja eura to ne učine, moći će i cijelu iduću godinu sami zamijeniti novčanice i kovanice u bankama, pošti i FINI, a nakon toga do kraja života u HNB-u. 

- Prva dva tjedna iduće godine će se moći plaćati u kunama, ali će povrat novca ići u eurima - dodao je ministar Marić naglasivši kako je pred Ministarstvom financija iznimno zahtjevan proces donošenja prvog Državnog proračuna za iduću godinu u eurima. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 9
VIDEO

DOZNAJEMO Ova ministarstva preuzima Domovinski pokret
NOVA VLADA NA POMOLU

DOZNAJEMO Ova ministarstva preuzima Domovinski pokret

Neslužbeno doznajemo da Domovinski pokret nije dobio Ministarstvo kulture, a da su resori podijeljeni sukladno dosadašnjim najavama.

Uvjet Domovinskog pokreta je i dizanje plaća ministrima. Radić: Strijeljajte me, ali to ću provesti
EKSKLUZIVNO DOZNAJEMO

Uvjet Domovinskog pokreta je i dizanje plaća ministrima. Radić: Strijeljajte me, ali to ću provesti

Čelnik Domovinskog pokreta nam je potvrdio i da je spreman ući u Vladu i raditi bez plaće jer mu novac ne treba, ali svima ostalima bi plaće znatno porasle: Ne možemo dobiti kvalitetne ljude u vladu s ovakvim plaćama...
Milorad Pupovac: I Pavelić je imao svoje Srbe. Od Pavelićevih Srba Srbima nije bilo bolje...
'PLENKOVIĆ NIJE IMAO IZBORA'

Milorad Pupovac: I Pavelić je imao svoje Srbe. Od Pavelićevih Srba Srbima nije bilo bolje...

Naveo je da je DP je dobio glasove na antisrpskoj kampanji, a oformio se antićiriličnoj kampanji. Ipak, navodi da nisu oni spriječili da SDSS bude dio vladajuće većine...