Obavijesti

News

Komentari 64

Njemački mediji: Izvor zaraze EHEC-om ipak nisu krastavci?

Njemački mediji: Izvor zaraze EHEC-om ipak nisu krastavci?
7

Bakterija je u Njemačkoj ubila 16 ljudi, a oko 1200 ih je zaraženo. Zaraza se proširila i na Veliku Britaniju, Švicarsku, Dansku. Prva žrtva je umrla u Švedskoj

VIDEO

Žena, stara oko 50 godina, umrla je u Švedskoj nakon što se zarazila bakterijom EHEC. U toj je zemlji zaraženo oko 40 ljudi, a ovo je prvi smrtni slučaj. Local piše kako se žena, koja je umrla, zarazila bakterijom tijekom puta u Njemačku, a u bolnicu su je primili 29. svibnja. 

Zaraza se, podsjetimo, prvo javila u Njemačkoj gdje je do sada 16 ljudi umrlo, a oko 1200 ih je zaraženo. Zadnja žrtva u Njemačkoj je umrla u utorak ujutro. Riječ je o ženi (87) koja je u bolnici bila od 23. svibnja.

ECEH je opasni tip Escherichije coli koji može dovesti i do tzv. hemolitičko-uremičkog sindroma (HUS), koji može završiti zatajenjem bubrega. No žena (87) koja je umrla jutros u Njemačkoj nije imala HUS.  

Zarazu su zabilježili i u Norveškoj, Austriji, Danskoj, Velikoj Britaniji, Švicarskoj, a sumnja se i na prvi slučaj zaraze u Španjolskoj. El Mundo je u utorak objavio kako muškarac star oko 40 godina leži u bolnici u Baskiji te kako mu je stanje teško. On se 20. svibnja vratio iz Njemačke te ima simptome bolesti. 

Izvor zaraze ipak nisu španjolski krastavci?

Iako se sumnjalo da su izvor zaraze sirovi krastavci uvezeni iz Španjolske, Bild javlja kako to najvjerojatnije nije točno te kako znanstvenici i dalje traže izvor zaraze. Naime, inicijalni rezultati laboratorijskih ispitivanja pokazuju kako se tip E. Coli koji je pronađen u krastavcima ne podudara s tipom O104 koji je pronađen analizama stolica pacijenata. 

Osmislili brzinski test za otkrivanje EHEC-a

Njemački istraživači su u međuvremenu osmisli test uz pomoć kojega za samo nekoliko sati mogu utvrditi da li se netko zarazio EHEC-om ili nije, piše Bild. Nijemci priznaju kako se zaraza brzo širi. Obično u toj zemlji zabilježe oko 1000 slučajeva zaraze u godinu dana, a sada se u samo desetak dana zarazilo oko 1200 ljudi.  

Ministarstvo: Kod nas nema potrebe za zabranom uvoza 

Ministarstvo poljoprivrede RH smatra kako u Hrvatskoj nema potrebe za zabranom uvoza povrća iz Njemačke i Španjolske. Izvijestili su kako kod nas nema prijetnje od zarade E. coli, piše Večernji list. Dodaju kako se prati razvoj situacije u Njemačkoj te su pojačane mjere nadzora na graničnim prijelazima zbog pošiljki koje bi eventualno mogle doći iz Njemačke ili Španjolske. Iz Ministarstva kažu kako su djelatnici na graničnim prijelazima spremni na hitno postupanje, ukoliko to bude potrebno.



Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 64
VIDEO

'Mislila sam da je prehlada, a onda su mi rekli da imam četiri tumora i 30% šanse preživjeti'
STRAŠNO

'Mislila sam da je prehlada, a onda su mi rekli da imam četiri tumora i 30% šanse preživjeti'

Nikad neću zaboraviti izraz lica radiologa koji joj je slikao pluća. Odmah sam znala da nešto nije u redu. Pitala sam doktore hoću li umrijeti. Rekli su mi: 'Ne znamo...'

VIDEO Strava kod zagrebačkog nasipa: Muškarac usmrtio ženu oštrim predmetom, uhitili su ga
ISTRAGA U TIJEKU

VIDEO Strava kod zagrebačkog nasipa: Muškarac usmrtio ženu oštrim predmetom, uhitili su ga

Osumnjičeni koji se dovodi u svezu s ubojstvom je pod nadzorom policije
Braću koju su oduševili Jadran i Plitvice smaknuli su zbog guma: Njihova tijela bacili su u bunar
STRAVA U MEKSIKU

Braću koju su oduševili Jadran i Plitvice smaknuli su zbog guma: Njihova tijela bacili su u bunar

Australce Calluma (33) i Jakea Robinsona (30) lopovi su ubili hicima u glavu i bacili u bunar. Obitelj je identificirala njihova tijela