Obavijesti

News

Komentari 325

Prve vožnje u listopadu: Vožnju u gondoli platit ćete 50-ak kuna

Prve vožnje u listopadu: Vožnju u gondoli platit ćete 50-ak kuna
26

U jednom satu će se moći prevesti 1500 putnika, a vožnja do gornje postaje trebala bi trajati 16 minuta, brzinom oko 20 km/h. U kabini će biti grijana sjedala, rasvjeta, bežični internet...

VIDEO

Radovi idu po planu. Da nije bilo korone i problema s prijevozom bili bismo gotovi u rujnu ove godine, rekao nam je Goran Radić, glavni voditelj projekta sljemenske žičare.

POGLEDAJTE VIDEO: Žičara na Sljemenu pri kraju: 16 minuta vožnje koštat će oko 50 kuna

Pokretanje videa...

Radovi na žičari Sljeme 01:17

Subota je, devet ujutro, stojimo ispred velebnog izdanja žičarske stanice u Gračanima. Radnika nema, a temperatura je blizu 30 °C. Zgrada je gotova, a u tijeku su fini radovi. Naime, žičara Sljeme bit će duga pet kilometara, imat će 84 kabine s po deset sjedećih mjesta.

'Vožnja će trajati 16 minuta' 

U jednom satu će se moći prevesti 1500 putnika, a vožnja do gornje postaje trebala bi trajati 16 minuta, brzinom oko 20 km/h. Trasa nove žičare bit će osvijetljena rasvjetom, pokrivena video nadzorom i audio sustavom, dok će kabine biti opremljene grijanim sjedalima, rasvjetom, bežičnim internetom (Wi-Fi) i pripremom instalacija za video nadzor.

Zgrada Donje postaje bit će opremljena podzemnim garažama na dvije etaže, s više od 200 parkirališnih mjesta. Cijena žičare je 535 milijuna kuna. Prvotna cijena je bila 300 milijuna kuna bez PDV-a, ali je kasnije narasla. Zagrebački električni tramvaj se odlukom Gradske skupštine zadužio prošle godine zadužio za 537 milijuna kuna za završetak žičare.

Fotografije iz zraka: Evo gdje je stala gradnja sljemenske žičare
Fotografije iz zraka: Evo gdje je stala gradnja sljemenske žičare

Gradonačelnik Milan Bandić prvo je rekao da će se žičara 31. svibnja otvoriti za puk, no kasnije se ispravio. Naime, tad je trebala biti testna vožnja. Otvorenje za građanstvo trebalo je biti u rujnu, no granice su bile zatvorene pa se materijal za izgradnju nije mogao dopremiti.

Stanica Brestovec je spremna 

- Radove ćemo finalizirati u rujnu, a ostale popratne sadržaje završit ćemo u listopadu. Nakon što pribavimo sve dozvole od nadležnih tijela cijeli sustav stavljamo u pogon. Po mojoj procjeni to će biti moguće 1. studenog ove godine. Do tada nam prethode kontrole geodeta kako bi se naštimale sajle i svi ostali kablovi. Treba naglasiti da je dionica od međustanice Brestovec do vrha Sljemena već sada spremno. Tu smo imali već i probne vožnje. Na Brestovcu gradimo i parkiralište - rekao je Radić i nadodao da je ovo bio zahtjevan pothvat.

- Na Donjoj stanici završavamo ceste i parkirališta. Nabavili smo potrebnu opremu u vezi s kontrolnim sobama. Sve gondole su spremne. Ono što se spominje da će cijene vožnji biti oko 50 kuna. Ovisno radi li se o domaćim ili stranim posjetiteljima i naravno o njihovoj dobi - objasnio je Radić.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 325
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Održali govore: Zoran Milanović pozdravio Plenkovića i čestitao svima u nabavci aviona Rafalea
VIDEO: STIGLO ŠEST BORBENIH AVIONA

Održali govore: Zoran Milanović pozdravio Plenkovića i čestitao svima u nabavci aviona Rafalea

Milanović je čestitao svima koji su sudjelovali u nabavi Rafalea. Podsjetio je na Rudolfa Perešina i ostale pilote koji su "dali čudo" u vremenima stvaranja države.