Obavijesti

News

Komentari 101

Prvi je dan Sabora: Bero uspio zakasniti, pukla prva koalicija...

Prvi je dan Sabora: Bero uspio zakasniti, pukla prva koalicija...

Prvog dana Sabora pukla je i prva koalicija. Stranka s imenom i prezimenom-Pametno-Fokus osvojili su na izborima tri mandata, što im je bilo dovoljno da imaju svoj klub, no taj plan je propao...

VIDEO

Uz maske i socijalnu distancu konstituiran je 10. saziv Sabora. Za njegova predsjednika drugi put izabran je Gordan Jandroković, dok su potpredsjednici iz većine Željko Reiner, Ante Sanader i Furio Radin, te iz oporbe Rajko Ostojić i Miroslav Škoro.

POGLEDAJTE VIDEO: Najbolje maske Sabora

Pokretanje videa...

sabor 01:06

Čelnik Domovinskog pokreta na novu dužnost izabran je s najmanjim brojem glasova, njih 113, jer su SDP-ovci za njega odbili glasati. Cijeli taj posao prošao je bez bivšeg predsjednika SDP-a Davora Bernardića, koji je zakasnio na konstituiranje. U Velikoj vijećnici pojavio se samo kako bi položio prisegu. Zašto nije došao na vrijeme nismo uspjeli saznati jer na pozive nije odgovarao, a moglo se čuti kako je otišao čim je dao prisegu bez koje ne može koristiti sva prava koja proizlaze iz dužnosti. I dio zastupnika stranke, koju je vodio sve do potopa na parlamentarnim izborima, pitali su se gdje je njihov bivši šef.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Zagreb: Konstituirajuća sjednica 10. saziva Hrvatskog sabora

Prvog dana Sabora pukla je i prva koalicija. Stranka s imenom i prezimenom-Pametno-Fokus osvojili su na izborima tri mandata, što im je bilo dovoljno da imaju svoj klub, no taj plan je propao. Gradonačelnik Sv. Nedelje Dario Zurovec ostavio je na cjedilu Daliju Orešković i Marijanu Puljak.

Orešković o Zurovcu: 'Koalicija nije u problemu, osnovale smo i prvi ženski Klub u Saboru'
Orešković o Zurovcu: 'Koalicija nije u problemu, osnovale smo i prvi ženski Klub u Saboru'

 

Iako se nagađalo da bi Zurovac mogao biti prvi “žetončić” koji će podebljati većinu Andreju Plenkoviću, on tvrdi da “i dalje želi biti u oporbi i držati se svojih obećanja i zahtjeva za smanjenjem poreza”. Zastupnici su se prvog dana rada žalili i na prijetnje i vrijeđanje. Nikola Grmoja (Most) objavio je kako mu je prijetio Tomislav Tomašević, koji je pak odgovorio da je to bilo samo usputno podbadanje.

Grmoja: 'Tomašević i Možemo su mi prijetili na ulazu u Sabor'
Grmoja: 'Tomašević i Možemo su mi prijetili na ulazu u Sabor'

- Ako je to shvatio kao ozbiljnu prijetnju, ispričavam se - rekao je Tomašević. Zastupnica Radničke fronte Katarina Peović objavila je kako su je izvrijeđali u saborskom kafiću.

- Tijekom stanke verbalno me napao HDZ-ov zastupnik Vinko Zulim bezumno urlajući da su mi preci bili koljači. Pokušali smo ga zamoliti da nas ostavi na miru, ali ni to nije pomoglo, dok ga njegovi nisu odvukli iz kafića - napisala je Peović. 

Peović: HDZ-ovac mi je u Saboru urlao da su moji preci koljači!
Peović: HDZ-ovac mi je u Saboru urlao da su moji preci koljači!

Oporba se nije mogla usuglasiti oko potpredsjednika Odbora za europske poslove, konkretno Bojana Glavaševića, pa su to ostavili za kasnije. Kako je vrijeme odmicalo, tako je dio zastupnika popuštao s propisanim epidemiološkim mjerama. Predsjednik Sabora ih je nekoliko puta opominjao da nose maske. Saborski novopečeni zastupnici, nakon što su prisegnuli na dužnost, počeli su s ozbiljnim radom. Prva točka bile su izmjene Zakona o ustrojstvu i djelokrugu ministarstava. Riječ je o zakonu kojim će se omogućiti smanjivanje broja ministarstava, što je preduvjet da se već u četvrtak raspravi program nove Vlade i potvrdi novi tim Andreja Plenkovića. U novim okolnostima u sabornici su se svi morali držati epidemioloških mjera.

Zagreb: Dolazak novoizabranih saborskih zastupnika na konstituirajuću sjednicu 10. saziva

Dio zastupnika sjedio je u sabornici s mjestom razmaka, dio na galeriji, a njih nekoliko bilo je smješteno u salonu odmah kraj sabornice. Budući da su maske bile obvezne, većina zastupnika odabrala je obične plave maske, no nekima su poslužile za političku promociju i kao modni dodatak. Miro Bulj (Most), kojemu je ovo drugi mandat, ponovno je na konstituiranje Sabora stigao s crvenom kapom alkarskog momka, a svoju sinjsku pripadnost naglasio je srebrnom alkom zakačenom na crnu masku. Zlatko Hasanbegović je odabrao bijelu masku s crvenim točkicama, dok je maska Predraga Štromara (HNS) bila obrubljena stranačkom narančastom bojom, koju je uskladio s kravatom. Umirovljeni general Željko Sačić prvi dan rada Sabora stigao je u vojnoj odori. Iako je prvi radni dan bio radni, zastupnici su se mogli okrijepiti u saborskom kafiću.

Dalija Orešković i Marija Selak Raspudić u odličnom izdanju u sabornici, a od muških Petrov
Dalija Orešković i Marija Selak Raspudić u odličnom izdanju u sabornici, a od muških Petrov

Tamo za espresso trebaju izdvojiti 3,50 kuna, a za čašu soka 5,50 kuna.

One koje je uhvatila glad u saborskoj kantini mogli su birati između dva menija: goveđe pržolice “Esterhazy” s njokima ili prženih srdela i salate od graha. Budući da će tek od idućeg mjeseca primiti prvu zastupničku plaću, koja u prosjeku iznosi 15.000 kuna, ručak im nije trebao predstavljati problem. Za glavno jelo s prilogom u saborskoj kantini potrebno je izdvojiti 15 kuna, juha i desert stoje po 4 kune, a salata 3 kune. No žele li da ih se poslužuje u zastupničkom restoranu, platit će nešto više. Osim plaće, prisega zastupnicima donosi i druge beneficije. Mjesečno će primati 1500 kuna zastupničkog paušala, i to za “povećane materijalne troškove u obnašanju dužnosti”. Oni koji imaju prebivalište udaljeno 50 kilometara od Zagreba imaju pravo na smještaj u stanovima, a Sabor im za to mjesečno plaća 2500 kuna i dodatnih 500 kuna za režijske troškove.

Oni imaju pravo i na naknadu za odvojeni život koja mjesečno iznosi 1000 kuna. Kad odlaze na službena putovanja, pokriveni su im svi troškovi, a dobiju i dnevnice. Oni zastupnici koji će privatni auto koristiti za službene potrebe imaju pravo na naknadu od 2 kune po prijeđenom kilometru, a refundira im se i trošak za cestarine. No ako i ne dođu na posao ne moraju se brinuti, jer ranije se kao isprika priznavalo bilo kakvo opravdanje. Promijeni li se praksa, propisana kazna za dan neopravdanog izostanka sa sjednice plaća se 150 kuna. Taj novac im se ne oduzima od plaće, nego od ranije spomenutog paušala. Ove godine zbog krize koja nas čeka imat će skraćeni odmor.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 101
VIDEO

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10

Nakon objave prvih rezultata u HDZ-u je zavladalo oduševljenje, a u SDP-u razočaranje. Cijelo vrijeme traje prebrojavanje, ali SDP se ne miče sa 42 mandata...

Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...
IZBORI 2024.

Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...

Na stranicama izbori možete pregledati rezultate po izbornim jedinicama i gradovima , tj. pogledati kako se glasalo u vašem 'susjedstvu'...
Nove izlazne ankete: HDZ dobio jedan mandat, SDP gubi jedan. DP ima 13, Most skočio na 11
ZATVORENA SU BIRALIŠTA

Nove izlazne ankete: HDZ dobio jedan mandat, SDP gubi jedan. DP ima 13, Most skočio na 11

Do 16.30 sati na birališta je izašlo čak 50,60 posto birača, odnosno njih čak 1.605.472. To je više od 16 posto više nego 2020. godine, 13,4 posto više nego 2016. i čak četiri posto više od rekordne 2015. godine!