Obavijesti

News

Komentari 64

Orešković o Zurovcu: 'Koalicija nije u problemu, osnovale smo i prvi ženski Klub u Saboru'

Orešković o Zurovcu: 'Koalicija nije u problemu, osnovale smo i prvi ženski Klub u Saboru'
1

Prvog dana Sabora koalicija Stranke s Imenom i Prezimenom, Fokus i Pametno se raspala. Dario Zurovec nije želio u Klub s kolegicama Dalijom Orešković i Marijanom Puljak s kojima je osvojio mandat

VIDEO

Sabor se tek konstituirao, a jedan Klub se već raspao i prije oformljenja. Naime, Dario Zurovec, gradonačelnik Svete Nedelje iz stranke Fokus, zajedno s Dalijom Orešković iz Stranke s imenom i prezimenom te Marijanom Puljak iz stranke Pametno, osvojio je saborski mandat. Njih troje moglo je oformiti svoj Klub zastupnika, za koji je potrebno upravo troje članova. No, Zurovec, inače bivši HDZ-ovac, koji je tu stranku napustio 2015., sad je 'otkantao' svoje koalicijske partnerice Orešković i Puljak i ne želi s njima u Klub. Odnosno, kako pojašnjava, ne želi biti niti u jednom saborskom klubu.

- Želim i dalje biti u oporbi i nastavit ću se i dalje zalagati za vrijednosti i obećanja koje sam dao poput zahtjeva za smanjenjem poreza - pojašnjava Zurovec svoj postupak.

POGLEDAJTE VIDEO: Dalija Orešković o Zurovcu 

Zurovca je, navodno, kako se neslužbeno može čuti, i sad vrbovao HDZ. 

- Ja sam igrač građana koji su mi dali povjerenje na ovim izborima. Govorili su svašta za mene i kad sam se kandidirao za gradonačelnika Svete Nedelje pa sam u samo tri godine pokazao rezultate, a i opet ću stati pred svoje građane uskoro na lokalnim izborima - poručuje Zurovec naglašavajući kako Fokus jest i ostaje oporbena stranka.

- Jednako kao i partneri s kojima smo zajednički izašli na izbore, no za daljnje političko djelovanje mi želimo ostati u centru. Između tehničkih prednosti koje donosi Klub i dosljednosti u zagovaranju politika izabrali smo ovo drugo. Smatram da se i bez Kluba mogu jasno zalagati za, prije svega, porezno i regulatorno rasterećenje, efikasnost i transparentnost te jačanje gospodarstva. Evo već se dosad na primjeru Svete Nedelje moglo vidjeti da smo u svemu ovome konkretni, brzi i odlučni. Usput rečeno, i u Svetoj Nedelji smo na kontra strani od HDZ-a - naglašava. 

Koalicija se raspala već prvog dana u Saboru: Zurovec ostavio Orešković i Puljak na cjedilu
Koalicija se raspala već prvog dana u Saboru: Zurovec ostavio Orešković i Puljak na cjedilu

Bez obzira na Zurovca, ove dvije žene su uspjele oformiti svoj Klub. Na svoju stranu su pridobile još jednu ženu - onu iz Restart koalicije. Točnije šeficu GLAS-a, Anku Mrak Taritaš.

Ona je iz svoje stranke jedina ušla u Sabor pa nije mogla sama formirati Klub, kao što ga je imala u prošlom sazivu. Još nakon izbora istaknula je kako će vidjeti hoće li se priključiti u Klub SDP-a, s kojima je na izbore i izašla, a sad je otkrila da je imala nekoliko ponuda da se pridruži u nekoliko Klubova.

- Bila sam spremna raditi i izvan Kluba dok ne vidim kako će se stvari razvijati. Zvali su me i iz SDP-a, ali ja nisam socijaldemokrat nego pripadam centru. Zvala me Puljak, sjele smo, razgovarale i dogovorile se oko Kluba - kaže Mrak Taritaš. 

Orešković: Koalicija nije u problemu 

Orešković poručuje kako se ništa strašno nije dogodilo te da nema nikakve drame.

- Svi smo mi došli ovdje raditi i boriti se za programe koji donose nešto novo i dobro - kaže dodajući da se koalicija zbog ovog nije našla u problemu.

- Svaka od te tri političke stranke je sastavnica te koalicije i dobro je da ima svog predstavnika u Saboru. Formiranje Kluba je manje više tehničko pitanje, a dobra stvar je, što nisam ni znala, da smo mi prvi ženski Klub u Saboru, tim više što još uvijek imamo podzastupljenost žena u politici. Naš Klub je otvoren drugim političkim opcijama i pojedincima koji se pronalaze u našem spektru ekonomskih i svjetonazorskih promišljanja, kao i za zastupnika Zurovca - kaže Orešković dodajući kako i dalje smatra Zurovca partnerom oko onih bitnih tema i prirodni saveznici.

Informacije o vrbovanju od strane HDZ-a, kaže, nema.

Peović: HDZ-ovac mi je u Saboru urlao da su moji preci koljači!
Peović: HDZ-ovac mi je u Saboru urlao da su moji preci koljači!

- Ali to je taj jedan mutni oblak koji se uvijek veže uz ime HDZ. Ja po ljudima koje sam u kampanji upoznala iz stranke Fokus, moram priznati, da imam pozitivno mišljenje. Mislim da se nikada u povijesti hrvatske politike nije dogodilo da jedna grupacija, koja se formirala dva dana prije predaje liste, tako dobro klikne i da postigne ovako dobar rezultat - rekla je. 

Što se tiče suradnje s Mrak Taritaš, poručuje kako su njihove politike i ciljevi više manje slični.

Prvi dan na novom radnom mjestu, istaknula je, protekao je konstruktivno. 

- Iznenadilo me koliko su pojedini zastupnici konkretno iznosili stavove i vrijednosti do kojih im je stalo pa čak i ako je to pomalo izašlo izvan okvira same teme o kojoj se danas govorilo. Nadam se da ćemo i dalje graditi jednu kulturu drugačijeg dijalog i vjerujem da će u budućnosti biti puno argumentiranijih i konkretnijih prijedloga, možda se negdje i nađemo na nekom konsenzusu - kaže Orešković.

Novoizabrani zastupnici dolaze na konstituirajuću sjednicu
Novoizabrani zastupnici dolaze na konstituirajuću sjednicu

Na čelu ovog ženskog Kluba bit će Puljak.

- Formirali smo Klub s GLAS-om, Fokus je dobrodošao, može se javiti i kasnije - kratko je rekla Puljak.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 64
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa