Obavijesti

News

Komentari 59

Prvi je dao krv Hrvatskoj: Do sada nevjerojatnih 30 litara

Prvi je dao krv Hrvatskoj: Do sada nevjerojatnih  30 litara
3

U sisačkoj željezari prvi put je 1953. godine organizirano darivanje krvi. I Drago Križe (87) bio je tamo. Za svoju humanost primio je i zasluženo odlikovanje

VIDEO

Prvo organizirano prikupljanje krvi darivatelja bilo je 1953., a među prvim darivateljima bio je Drago Križe, danas vitalni 87-godišnjak, koji živi u okolici Siska. Kaže da se sjeća te akcije u sisačkoj Željezari kao da je bila jučer, ali to mu zapravo nije bilo prvi put da svojom krvlju nekog spašava.

- Prvi put dao sam krv u JNA za vojnika koji je nagazio na minu. Izgubio je nogu, ali je preživio zahvaljujući i mojoj krvi - kaže Drago. Vratio se iz vojske, zaposlio se u Željezari i pokrenuo akciju darivanja krvi. 

Od tada je svake godine tri puta darivao krv, ukupno 115 puta. Svaki put je to bilo tri decilitra pa ispada da je tijekom života Drago dao oko 30 litara krvi.

- Koliko sam pomagao onima koji su trebali krv, toliko je to koristilo i meni. Često mi je spontano tekla krv iz nosa, a otkad sam aktivnije davao krv, krvarenje je prestajalo - kaže Drago, koji je bio nogometni sudac. I njegov sin Ivica je darivatelj krvi, pa su njih dva do sada prilično popunjavali zalihe krvi. 

Predsjednik Hrvatskog Crvenoga križa prim. dr. Josip Jelić ističe da smo 1953. pri prvom organiziranom prikupljanju krvi imali 4900 darivanja, a danas čak 180.000 na godinu.

- I naša je krv do pet puta zdravija od prosjeka EU zbog male pojavnosti krvlju prenosivih bolesti. To ne smijemo nikad izgubiti - kaže dr. Jelić. Ističe da smo već 1970-ih imali potpuno razvijen sustav darivanja kao danas, i to 20 godina prije dramatičnog poziva Svjetske zdravstvene organizacije da samo 20% ljudi ima besplatnu i dostupnu krv kad im zatreba.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 59
VIDEO

Novi slovački predsjednik stigao u posjet ranjenom Ficu: 'Samo smo kratko mogli razgovarati...'
PROPUCAN SLOVAČKI PREMIJER

Novi slovački predsjednik stigao u posjet ranjenom Ficu: 'Samo smo kratko mogli razgovarati...'

Bolnicu Roosevelt u Banskoj Bistrici, u kojoj je smješten premijer Fico, čuvaju jake snage policije...

Opsada pred školom u Zagrebu: Učiteljica se zaključala s djecom u razred zbog 9-godišnjaka!
DOŠLA POLICIJA

Opsada pred školom u Zagrebu: Učiteljica se zaključala s djecom u razred zbog 9-godišnjaka!

Taj dječak je skoro dvije godine vršio psihičko, fizičko i seksualno nasilje nad vršnjacima i izdvojili su ga. Sad su roditelji došli u školu i zahtijevali da se vrati na nastavu, a učiteljica se uplašila, kaže odvjetnica
Četvero mrtvih kod Sinja, dijete se bori za život. Migranti bježali policiji. Otkrili su nove detalje
PREVOZILI MIGRANTE

Četvero mrtvih kod Sinja, dijete se bori za život. Migranti bježali policiji. Otkrili su nove detalje

Četiri osobe su smrtno stradale na mjestu događaja, a ostale osobe koje su se nalazile u vozilu su prevezene na pružanje liječničke pomoći.