Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Imate priču? Zovite i šaljite! 099/224-2424 za WhatsApp, Viber, MMS, SMS email: reporter@24sata.hr telefon za čitatelje: 01/24-24-242
145 komentara

Prebolio koronu: 'Četiri dana nisam osjećao ni okus ni miris'

D. P. iz Labina prebolio je koronu: "Četiri dana nisam imao okusa i mirisa. Pustili su me nakon 20 dana", ispričao nam je. Zarazio se na svom radnom mjestu u Italiji, kao konobar

145 komentara

Prvi izliječeni pacijent od korona virusa s labinskog područja pušten je kući. Osjeća se dobro i, kako nam je rekao, mora biti još nekoliko dana u karanteni prema otpusnom pismu, za svaku sigurnost. Toga će se i pridržavati iako su testovi pokazali da u njegovu organizmu više nema virusa. D. P. (37) zarazio se na radnom mjestu u Italiji, gdje je radio kao konobar.

POGLEDAJ VIDEO:

 

- Radio sam u regiji Alto Adige koja u trenutku mog povratka u Hrvatsku nije bila u crvenoj zoni. Radilo se 10-12 sati svaki dan i nismo imali vremena čitati vijesti zbog opsega posla i umora. Sve se zataškavalo prvo vrijeme, nismo dobivali pravovremene informacije da je virus već i tamo bio prisutan. Na tom mjestu radilo je stotinjak Hrvata.

- Bili smo neinformirani. U tom trenutku na našem poslu nije bilo niti jednog potvrđenog slučaja korona virusa. Preko noći, 6. ožujka, navečer nam je odjednom rečeno da se vratimo svojim kućama. Malo smo svi bili u šoku zbog tako nagle odluke, ali smo se, bez dodatnih pitanja, kolega i ja spremili te krenuli automobilom put Hrvatske idući dan - započeo je priču D. P.

U tom trenutku, dodaje, nije imao niti jedan poznati simptom koji bi išao u prilog tome da je već obolio od COVID-a 19.

- Nisam kašljao, nisam imao povišenu temperaturu i osjećao sam se totalno zdravim. Tko me je i gdje zarazio, ne znam i više nije niti bitno. Ono što sam tek kasnije shvatio, kada je taj simptom dodan na popis oboljenja od korona virusa je gubitak osjeta okusa i mirisa. Nisam o tome razmišljao odmah, već tek kad mi se okus i miris vratio, shvatio sam što mi je nedostajalo. To je trajalo četiri dana - ispričao je.

Zagreb: Premijer Plenković o gospodarskim mjerama Vlade zbog koronavirusa PRIJEDLOG NOVIH MJERA Radnicima više novca, a otpis poreza i doprinosa za tvrtke

Vraćajući se s kolegom i sumještaninom, kaže da ga na granici nisu ništa pitali.

- Rekli su nam da slobodno možemo nastaviti put, a nisu nam dali ni mjere samoizolacije jer mjesto s kojeg smo došli nije bilo u tom trenutku u crvenoj zoni. Nakon povratka u Labin otišli smo tek po ključ u obližnji kafć jer je prijateljeva majka ostavila njemu ključ od stana u kafć. Popili smo kratko našu “pašaretu”, a u kafću je tad bilo petero ljudi. Otišli smo za desetak minuta svatko svojoj kući - tvrdi D. P.

Zagreb: Nove preporuke Stožera za borbu protiv korona virusa BRZE SANKCIJE Božinović o koronaprofiterima: 'Bit ćemo iznimno rigorozni'

Bila je subota, a već drugo jutro njegov kolega iz vozila dobio je laganu temperaturu. Također im je stigla obavijest da su im “gazda” iz frme kao i kuhar zaraženi.

- Prijatelj se odmah u nedjelju išao testirati. Ja i dalje nisam imao simptome osim lagane glavobolje s jedne strane, kod sljepooč- nice, koju sam pripisao kroničnom umoru i putovanju. Glavobolja je trajala doslovce jedan dan i popio sam Brufen te je prestala. Međutim, i ja sam se išao testirati zbog cijele situacije i nalaz je došao pozitivan.

Zagreb: Postrožene mjere ulaska u prostor KBC Sestre milosrdnice | Autor: Sanjin Strukic/PIXSELL/ilustracija Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL/ilustracija

Čim je stigao, otišao sam u bolnicu u kojoj sam bio od 9. do 29. ožujka, kada sam pušten kući kao zdrava osoba - rekao je. U bolnici su mu se, tvrdi, nije pojavio niti jedan drugi simptom, a najteže mu je bilo boriti se sa psihom.

- Osjećao sam se zdravim, a trebao sam biti u bolnici, u karanteni. Teško je. Borio sam se sam sa sobom. Bio sam smješten u sobu s nas ukupno šest pacijenata s lakšim simptomima, na zarazni odjel pulske bolnice. Na odjelu je bilo i onih ljudi s malo težim simptomima, a kod nas u sobi je poneki pacijent imao tek laganu temperaturu i to je sve - ispričao je.

Coronavirus - Cologne SVI HRVATSKI SCENARIJI Na vrhuncu zaraze bit će 2800 oboljelih i 140 teških slučajeva

Na naš ponovni upit o simptomima koje je osjećao, dodao je još samo mekšu stolicu koja se pojavljivala s vremena na vrijeme i nije bila konstantna. Osim toga, primijetio je da mu je temperatura bila čak i snižena.

- U bolnici smo mjerili temperaturu triput dnevno i ona mi je iznosila 35,2 ili 35,4 stupnja Celzijevih. Iako sam imao blagu kliničku sliku, molim sve ljude da budu na oprezu. Iako kažu da karantena u pravilu traje 15 dana, ja sam tek 17. dan dobio nalaz da u meni više nema virusa. Možda nisam imao više simptoma jer sam bivši sportaš, ali sam i pušač. Po izlasku iz bolnice snimao sam pluća, a snimka je pokazala blagu sjenu te su mi dali da popijem Sumamed naredna tri dana. Izuzetna pohvala svom medicinskom osoblju pulske bolnice koji su nas jako pazili i brinuli o našim potrebama i liječenju - rekao je na kraju.

Zagreb: Mobilni kontejneri u kojima se građani mogu testirati na koronavirus | Autor: Goran Stanzl/PIXSELL Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message