Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Imate priču? Zovite i šaljite! 099/224-2424 za WhatsApp, Viber, MMS, SMS email: reporter@24sata.hr telefon za čitatelje: 01/24-24-242
321 komentara

Na vrhuncu zaraze bit će 2800 oboljelih i 140 teških slučajeva

Hrvatska se za vrhunac zaraze korona virusom pripremila prema talijanskom scenariju, prema kojem bi teško oboljelih bilo oko deset posto zaraženih, odnosno - do 400 ljudi...

Coronavirus - Cologne
Foto: Henning Kaiser/DPA/PIXSELL
321 komentara

Kako se zasad, kaže nam ministar zdravstva Vili Beroš, držimo sjajno, izgledniji je optimističniji scenarij prema kojem će ukupno oboljelih biti manje, a među njima pet posto s teškim simptomima.

POGLEDAJTE VIDEO VIJESTI: 

Prema tom scenariju, kojeg Beroš naziva zasad “objektivnim”, bilo bi oko 140 teško oboljelih pacijenata u četiri regije Hrvatske. Budući da je riječ o pet posto od ukupno potvrđeno zaraženih, po tome bi na vrhuncu zaraze imali oko 2800 zaraženih. Srednje i teško oboljelih zajedno bi bilo cca 565.

POGLEDAJTE VIDEO:

'Bolnice smo pripremili kao da ćemo imati talijanski scenarij'

- Sve su kalkulacije nezahvalne. Ali nadamo se takvim brojkama. No pušemo na hladno, bolnice smo pripremili kao da ćemo imati talijanski scenarij - kaže nam ministar Beroš.

CRNA STATISTIKA U Italiji je umrlo još 837 ljudi, zaraženo više od 105 tisuća

Po regijama, objektivna je projekcija, u zagrebačkoj bi bilo 68 teških slučajeva i još 205 srednje teških. Osim samog grada Zagreba, ta regija obuhvaća područje Siska, Karlovca, Ogulina, Varaždina, Koprivnice, Bjelovara i Čakovca.

U riječkoj bi regiji bilo 18 teških, i 55 srednje teških slučajeva iz Rijeke, Pule i Gospića te svih okolnih gradova i mjesta. Za splitsku se regiju predviđa 28 teških i 85 srednje teških slučajeva iz Splita, Zadra, Šibenika, Knina i Dubrovnika te njihovih okolnih mjesta, dok osječka regija obuhvaća Osijek, Našice, Vinkovce, Vukovar, Slavonski Brod, Novu Gradišku, Požegu, Pakrac i Viroviticu, kao i okolna mjesta, u kojima će biti, predviđa se, 26 teško, i 80 srednje teško oboljelih.

Respiratora za najteže slučajeve već sad imamo dvostruko više od ‘talijanskog scenarija’, gotovo 800. A od tog smo scenarija, kaže ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak, daleko. On bi, dakle, značio do 400 teško oboljelih i oko 4000 oboljelih ukupno.

Samo u KB Dubrava, koja je određena za prihvat teških pacijenata, može biti 300 respiratora. Veliki rezervoar s 10.000 litrara kisika tamo je već postavljen. Novozaraženih imamo 77, u broj isto koliko ih je bilo i dan ranije! Ukupno potvrđeno zaraženih do utorka u 14 sati ima 867, ali srećom ne i novih umrlih. I dalje ih je šest. Najlošija današnja vijest je devet novih pacijenata na splitskom području, pogotovo jer je četvero zaražene djece.

'Ne stigmatizirajte oboljele'

Čini se da izlazak Zagrepčana u prošlu nedjelju nakon potresa nije povećao broj novozaraženih, rekao je Capak. Dosad je ozdravilo 67 ljudi.

San Pietro bridge. Military and medical personnel of the Army together with the Carabinieri transport the coffins with the use of six trucks from a depot in Ponte San Pietro due to emergency COVID19 Coronavirus UŽIVO: SVE O KORONA VIRUSU Francuska: U zadnja 24 sata umrlo 499 ljudi, ukupno 3523

- Društvo im mora dati podršku. Kad ozdrave, praktički štite ostale - poručila je šefica Infektologije Alemka Markotić, apelirajući na građane da ne stigmatiziraju oboljele.

Pozitivno na korona virus je i 50 liječnika, 41 medicinska sestra, dok je 1200 zdravstvenih djelatnika u samoizolaciji.

Najveće je žarište zaraze u Hrvatskoj i dalje je najmnogoljudniji Zagreb. Zaraženih je 345, dok je na drugome mjestu Splitsko-dalmatinska županija s 99 potvrđeno zaraženih.

Treća je Istarska sa 68, a četvrta Krapinsko-zagorska županija sa 58 oboljelih. U svim županijama sad imamo barem po jedan slučaj korona virusa.

- Brojke su nam dobre - kaže ministar Beroš. Odnosno, dobre su nam mjere, i sustav se pomalo vraća u normalu, dodaje.

Na pitanje smatra li da je u Hrvatskoj izgledan scenarij sa samo oko 140 teško oboljelih, znanstvenik Ivan Đikić odgovara kako ćemo ovdje sigurno imati manji broj oboljelih ako se građani, preko 90 posto njih, budu pridržavali mjera.

- Očigledno je da se stvarno uspjelo smanjiti visinu krivulje, i što budemo u tome bolji, i podaci će biti optimističniji. Ja bih vjerovao tim prognozama. Ali, da bi se u tome doista uspjelo, potrebno je sudjelovanje svih građana, ističe Đikić.

Najave cjepiva su dobre, ali najvažnije se - izolirati

Sve su najave cjepiva i lijekova, dodaje, dobre, ali jedino što je cijeli svijet dosad trebao naučiti jest da je najvažnija lokalna mjera izolacije.

- Izdržimo dva, tri tjedna, koliko bude potrebno. Nije nerealno da ćemo iz svega izići brzo, ali ćemo se i nakon svega morati ponašati daleko drugačije - najavljuje Đikić.

NAPADA I SPORTAŠE Virus ne bira: Umrli su mladi i zdravi, neki su se jedva izvukli

Ne budemo li disciplinirani, i dogodi li nam se katastrofalni talijanski scenarij s deset posto teških slučajeva, odnosno smrtnih ishoda, i po regijama će se brojke udvostručiti.

To znači da bi u zagrebačkoj regiji bilo ne 68 nego 136 teško oboljelih, u riječkoj 36, osječkoj 52, a u splitskoj 56. Srednje i teško oboljelih ukupno 1130, a oboljelih sve zajedno i do četiri tisuće.

- Zato smo u pripremi brojke udvostručili - kaže nam ministar Beroš, dodajući kako u ovakvoj situaciji treba “puhati na hladno”.

Osim 490 respiratora u bolnicama, i još 300 u kolima hitne pomoći, koje već imamo, naručeno je još 250 aparata, što znači da bi Hrvatska trebala biti spremna i na puno lošiji scenarij od talijanskog, a on se neće dogoditi.

Mjere smo uveli najbrže u Europi. U neke je države, poput Austrije i Češke, uvedeno i obavezno nošenje maski u trgovine. U BiH taksiji smiju voziti samo jednu osobu, na stražnjem sjedalu, i nema okupljanja više od dvije osobe. U Češkoj i Mađarskoj stariji imaju rezervirano vrijeme kad samo oni mogu u trgovine, a Srbija je postrožila i dodatno uvela zabranu kretanja vikendom iza 15 sati.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message