Obavijesti

News

Komentari 200

"Prvi put od samostalnosti proračun nam nije u minusu"

"Prvi put od samostalnosti proračun nam nije u minusu"
1

Ministar financija kaže da bi na polovici mandata već mogli premašiti cilj koji su si zadali za cijeli mandat. Marić smatra da je za povijesni uspjeh zaslužna porezna reforma

VIDEO

Ministar financija Zdravko Marić pohvalio se suficitom državnog proračuna, prvi put od samostalnosti. Time je javni dug smanjen s 80 na 78 posto BDP-a.

- U petak smo zaključili riznicu i platili sve uneseno u sustav, 2017. je bila povijesno uspješna. Konačne podatke ćemo imati na proljeće kad će Državni zavod za statistiku (DZS) i Hrvatska narodna banka (HNB) objaviti službene podatke uz verifikaciju Eurostata, no možemo reći da smo u odnosu na originalni plan pet milijardi ostvarili bolji rezultat, s prihodovne i s rashodovne strane - pohvalio se Marić u razgovoru za HRT.

Ministar financija kaže da bi na polovici mandata već mogli premašiti cilj koji su si zadali za cijeli mandat. Smatra da je porezna reforma koja se pokazuje kao vrlo uspješna i dobro ciljana imala glavne zasluge za dobro punjenje proračuna.

Govoreći o cestarskom sektoru koji godinama generira dugove te o tome postoji li dugoročna strategija za rješavanje tog problema kazao je da su se opredijelili za financijsko restrukturiranje, a to podrazumijeva restrukturiranje postojećeg duga koji je sada oko 5 milijardi eura.

Ministar je potvrdio da poreza na nekretnine neće biti u 2018. godini, a kazao je i da je u zdravstvu, koje također grca u dugovima, neminovno napraviti reformski paket na troškovnoj strani kako u smislu operativnosti i samog poslovanja bolnica te s druge strane HZZO-a, prvenstveno u smislu nabave lijekova i opreme.

- Tu mislimo da postoji prostor i na tome ćemo raditi u godini koja slijedi - kazao je Marić.

Ministar je kazao da je su 2018. već definirali okvir porezne politike.

- Mogu i ovim putem reći i obećati građanima da ćemo ponovno učiniti jedan značajan iskorak i prvo napraviti analize i procjene te onda doći s jednim prijedlogom kvalitetnih mjera daljnjeg poreznog i administrativnog rasterećenja za 2019. - najavio je ministar financija.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 200
VIDEO

DOZNAJEMO Ova ministarstva preuzima Domovinski pokret
NOVA VLADA NA POMOLU

DOZNAJEMO Ova ministarstva preuzima Domovinski pokret

Neslužbeno doznajemo da Domovinski pokret nije dobio Ministarstvo kulture, a da su resori podijeljeni sukladno dosadašnjim najavama.

HDZ i DP formirali novu Vladu: Raspodijelili su ministarstva
IZBORI 2024.

HDZ i DP formirali novu Vladu: Raspodijelili su ministarstva

Na sastanku pregovaračkih timova Hrvatske demokratske zajednice i Domovinskog pokreta postignuto je suglasje u vezi s formiranjem nove parlamentarne većine, kao i u vezi sa strukturom buduće Vlade
'To može samo ljubav': Kosor se oglasila nakon novih izjava Milorada Pupovca o Plenkoviću
SPOMINJE I 'ČUVARA SUHOG ZLATA'

'To može samo ljubav': Kosor se oglasila nakon novih izjava Milorada Pupovca o Plenkoviću

Podsjećamo, Pupovac je gostujući na N1 televiziji kazao kako Andrej Plenković nije imao drugog izbora, kako je Zoran Milanović krenuo normalno, a završio abnormalno...