Obavijesti

News

Komentari 87

Prvi put u Hrvatskoj: Pacijentu operirali mozak i s njime pričali

Prvi  put u Hrvatskoj: Pacijentu operirali mozak i s njime pričali
3

Zahvat je uspješno izveden prije dva dana pod vodstvom predstojnika Klinike za neurokirugiju prof. dr. Krešimira Rotima, a ujedno je to prvi takav pothvat u Hrvatskoj

VIDEO

Punih se 15 dana pacijent (46) u zagrebačkom KB-u Sestre milosrdnice pripremao za specifičan zahvat - operaciju na mozgu tijekom koje će biti potpuno budan i komunicirati.

Zahvat je uspješno izveden prije dva dana pod vodstvom predstojnika Klinike za neurokirurgiju prof. dr. Krešimira Rotima, a ujedno je to prvi takav pothvat obavljen u hrvatskim bolnicama. Sve je počelo kad je pacijent, koji se aktivno bavi borilačkim vještinama, zbog epileptičnih napadaja došao u bolnicu na magnetnu rezonanciju mozga. Tad je otkriveno da na moždanom tkivu, u lijevoj mozgovnoj hemisferi te u neposrednoj blizini motoričke regije za desnu ruku (pacijent je dešnjak) ima tvorbu koja mu stvara probleme.

Nužno je bilo operirati bolesnika, no operacija u općoj anesteziji uz monitoring evociranih potencijala desne ruke i noge nije garantirala očuvanje motorike desne ruke nakon učinjenog zahvata

- Nužno je bilo operirati bolesnika, no operacija u općoj anesteziji uz monitoring evociranih potencijala desne ruke i noge nije garantirala očuvanje motorike desne ruke nakon učinjenog zahvata. Zbog toga smo odlučili pacijenta operirati u budnom stanju - kaže prof. dr. Rotim.

Operacija je trajala samo sat i dvadeset minuta. To je izuzetno kratko uzimajući u obzir da priprema traje oko sat i pol (priključivanje na monitor i anestezija).

No pacijent je bio svjestan da mu režu lubanju i da mu diraju mozak. S njim je cijelo vrijeme razgovarala psihologica koja se s njim za to intenzivno pripremala tjedan dana.

Radili su mnogobrojne psihološke testove te je trebala dobro upoznati pacijenta kako bi u vrijeme operacije znala daje li adekvatne odgovore. Jer ako pacijent počne nesuvislo odgovarati na pitanja, to je znak da liječnici moraju prestati operirati. I liječnici su tijekom zahvata kratko razgovarali s pacijentom pitajući ga osjeća li se dobro i boli li ga išta. Neurologica mu je kontinuirano testirala motoriku desne ruke i noge. Pacijent je prije zahvata bio vrlo kooperativan, unatoč spoznaji da će biti budan. Prof. dr. Rotim kaže da su mu uklonili tvorbu na mozgu te da se dobro oporavlja.

Prije nekoliko tjedana bolnica u Los Angelesu prva je u svijetu cijelu operaciju na mozgu prenosila na internetu. Pacijent Brad Carter (39), koji boluje od Parkinsonove bolesti, bio je budan i svirao gitaru dok su ga liječnici operirali.

Hrvatski stručni tim za ovakve se zahvate školovao u inozemstvu

Uz prof. dr. Rotima u timu su bili ljudi koji su se za zahvat educirali u Udinama u Italiji, neurokirurg dr. sc. Tomislav Sajko, neurokirurške instrumentarke, vms. Vesna Svirčević i vms. Sanda Halilagić te anesteziolozi dr. Inga Mladić Batinica i anesteziološki tehničar Ines Kršek. Neurofiziološki monitoring obavljali su neurologinja dr. Marina Zmajević Schoenwald i tehničar vmt. Željko Hamata te klinički psiholog dr. Marta Benko.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 87
VIDEO

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela
24SATA NA MJESTU DOGAĐAJA

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela

Osumnjičeni muškarac je priveden. U tijeku je očevid i kriminalističko istraživanje, objavila je policija.

Uznemirujuće. Pijani i krvavi napali policajce u vrgoračkom fast foodu i prijetili im smrću...
PRISILNO IH PRIVELI

Uznemirujuće. Pijani i krvavi napali policajce u vrgoračkom fast foodu i prijetili im smrću...

Pijane žene odbile su zapovijed policajaca da prestanu sa razbijanjem te je jedna policajca uhvatila za košulju te ga počela udarati po tijelu nastojeći ga izbaciti iz objekta kada je ušao
Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...
UBOJSTVO ZA UBOJSTVOM NA ČRNOMERCU

Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...

U samo tri mjeseca, dogodilo se više stravičnih incidenata na zagrebačkom Črnomercu. U najnovijem od njih, u subotu ujutro, sin je izbo majku (68)