Obavijesti

News

Komentari 19

Prvi put u Hrvatskoj uspješno su transplantirana pluća: 'Mogu sad napokon duboko udahnuti'

Prvi put u Hrvatskoj uspješno su transplantirana pluća: 'Mogu  sad napokon duboko udahnuti'

Unatoč pandemiji korona virusa i svim izazovima s kojima se svakodnevno susreću naši liječnici postigli su nevjerojatan uspjeh. Prvi put u Hrvatskoj uspješno su transplantirana pluća

VIDEO

Pacijent kojem su prvom u Hrvatskoj, prije desetak dana transplantirana pluća još uvijek ne vjeruje da fizički može ono što godinama nije mogao napraviti.  Nikša sad može duboko udahnut i izdahnut zrak.

 - Još uvijek ne virujem. Masa tih osjećaja se sad pomišala. Pa zabrinutost pa sreća da je napokon i to došlo, pa strah, zna sam... mislim svi smo bili svjesni toga da može masa stvari krenut na krivo - kazao je za Dnevnik Nove TV.

Pomogle kolege iz Beča

U operaciji je sudjelovalo 40-ak stručnjaka. Na čelu ekipe je kardiokirurg Tomislav Kopljar, koji se za taj zahvat educirao u Beču kamo su hrvatski pacijenti dosad odlazili na transplantaciju pluća.

 - Kad se nešto radi po prvi puta stres i odgovornost je dosta velika, ali imali smo tu veliku sreću i hvala kolegama iz Beča koji su bili s nama u operacijskoj dvorani. Oni su nam uveli povjerenje i samopouzdanje da to možemo to dobro napraviti kako je to i na razini izvan granica Republike Hrvatske - kazao je kardiokirurg Kopljar.

Didi (5) čeka transplantaciju: 'Stalno gleda te poruke podrške druge djece. To je jako veseli'
Didi (5) čeka transplantaciju: 'Stalno gleda te poruke podrške druge djece. To je jako veseli'

- Tribalo je i znanja i hrabrosti i svega za to napraviti. I oni su to napravili eto samo tako, i od srca im hvala svima. Jedine zvijezde, neću reć zvijezde, nego heroji su naši doktori koji su sve to skupa napravili - kazao je presretni Nikša.

Najvažniji je timski rad

Anesteziologinja Sanja Konosić i torakalni kirurg Dorian Hiršl, liječnici KBC-a Zagreb, sudjelovali su na ovoj operaciji. Dr. Hiršl išao je po pluća u Split.

 - To prvo poluvrijeme je počelo u petak u ranim jutarnjim satima kad smo dobili zeleno svjetlo da je organ na raspolaganju i da on može pasati jednom od naših pacijenata. Kreće opsežna organizacija odlaska po organ, pa proces uzimanja organa i priprema za njegovu kasniju implantaciju - ispričao je dr. Hiršl.

Liječnici iz Zagreba uspješno transplantirali srce, pluća i jetra Branka Mijatovića Naranče
Liječnici iz Zagreba uspješno transplantirali srce, pluća i jetra Branka Mijatovića  Naranče

Anesteziologinja Konosić kaže kako je sudjelovala cijela vojska ljudi te naglašava kako transplantacijska medicina uopće, ali i na ovom nivou, nije moguća bez ozbiljnog timskog rada.

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 19
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
Splićanka odvela kćer u bolnicu, još ne može doći k sebi: 'Pitala sam se, ok ljudi, čemu sve to?'
NAPISALA SVOJE ISKUSTVO

Splićanka odvela kćer u bolnicu, još ne može doći k sebi: 'Pitala sam se, ok ljudi, čemu sve to?'

Došli smo u popodnevnim satima, svi, ali baš svi su bili maksimalno angažirani oko moje kćeri. Do te mjere kad sam pomislila: 'Ok, ljudi, to je samo mali prst. Čemu toliki angažman, napisala je