Obavijesti

News

Komentari 8

Prvih osam obitelji stradalih u zagrebačkom potresu napokon dobilo uređene državne stanove

Prvih osam obitelji stradalih u zagrebačkom potresu napokon dobilo uređene državne stanove
5

Tek je četvrti ministar od potresa donio odluku da se 134 prazna državna stana urede i daju stradalnicima potresa koji su dosad bili smješteni i u kontejnerima. Za uređenje će biti potrošeno pet milijuna eura iz fonda EU

VIDEO

Tri godine od potresa u Zagrebu, prvi stradalnici su se napokon uselili u prazne državne stanove kako ne bi bili u kontejnerima i drugom neadekvatnom smještaju. Kako smo već pisali, država je lani imala 630 praznih stanova, a ove godine bi došla i do brojke od njih 700. Ali tri prethodna ministra graditeljstva i državne imovine, Predrag Štromar, Darko Horvat i Ivan Paladina nisu donijeli odluku da se oni urede i daju stradalnicima. 

Tek je Branko Bačić izdao nalog državnoj tvrtki "Državne nekretnine" da urede 134 prazna stana i besplatno ih daju korisnicima. Iz tvrtke su izvijestili da danas u stanove manje i srednje kvadrature useljava prvih osam obitelji u Zagrebu. Ukupno će ih u državne stanove useliti 134. Državne nekretnine će za uređenje praznih stanova potrošiti ukupno pet milijuna eura iz Fonda solidarnosti. Priložili su i fotografije jednog novouređenog stana u Zagrebu. Prosječna kvadratura prvih stanova koji su dodijeljeni je 40-ak četvornih metara i namijenjeni su samcima ili parovima, dok će uskoro veći stanovi biti dani na korištenje brojnijim obiteljima. 

Priopćenje Državnih nekretnina prenosimo u cijelosti. 

Danas je započela  primopredaje 13 stanova u vlasništvu Republike Hrvatske koje su Državne nekretnine uredile i opremile za privremeno stambeno zbrinjavanje osoba pogođenih potresom. Ključeve je primilo 8 obitelji u Zagrebu, a ukupno će u dolazećem periodu za stradalnike biti opremljena 134 državna stana u pet županija.

Državne nekretnine d.o.o. kao trgovačko društvo koje upravlja dijelom nekretnina u državnom vlasništvu prema novom Zakonu o obnovi i unutar Programa zbrinjavanja korisnika mobilnih stambenih jedinica sudjeluje u postupku obnove uređivanjem praznih stanova kojima upravlja na područjima županija pogođenih potresima, a u koje se smještaju građani za vrijeme obnove njihovih nekretnina.

Ulaganje vrijedno 5 milijuna eura obuhvaća građevinsko-obrtničke radove i opremanje stanova za privremeno zbrinute korisnike, a sredstva su osigurana iz europskog Fonda solidarnosti.

Davanje stanova u najam provodi se temeljem rješenja koje donosi Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine te će zbrinuti građani u skladu s odlukom Vlade RH biti oslobođeni obveze plaćanja najamnine za vrijeme trajanja privremenog stambenog zbrinjavanja. Smještaj u stanovima bit će im omogućen za cijelo vrijeme trajanja obnove i/ili gradnje njihovih nekretnina.

Državne nekretnine d.o.o. i Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine na ovaj će način korisnicima mobilnih stambenih jedinica omogućiti kvalitetniji i adekvatniji smještaj u uređenim stanovima u vlasništvu Republike Hrvatske.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 8
VIDEO

Spasio tisuće, na kraju se ubio: Uništili snimke koje je ostavio
FELJTON: ČERNOBIL, 5. DIO

Spasio tisuće, na kraju se ubio: Uništili snimke koje je ostavio

Valerij Legasov je tvrdio da je vlast tajila greške u dizajnu reaktora, ali i prethodne nesreće u drugim elektranama. Dvije godine nakon černobilske katastrofe se objesio

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'
FELJTON: ČERNOBIL, 6. DIO

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'

Kada se vijest o černobilskoj katastrofi pojavila na našim prostorima svi su se pitali koliko je zračenje i nikome nije bilo svejedno. Krak radioaktivnog oblaka išao je prema Hrvatskoj...
Kirurg i tim iz Dubrave vraćaju djeci osmijeh na lica: 'Čudesno, Šimunov ožiljak se jedva i vidi'
SPAS ZA STOTINE MALIŠANA

Kirurg i tim iz Dubrave vraćaju djeci osmijeh na lica: 'Čudesno, Šimunov ožiljak se jedva i vidi'

U Hrvatskoj se na 1000 novorođene djece rodi jedno dijete s nekim od oblika rascjepa usne i nepca. Svi se liječe u KB Dubrava koja je referentni centar za liječenje ove bolesti. Osim djece iz Hrvatske, dolaze i iz regije