Obavijesti

News

Komentari 19

Prvo ih vrijeđaju, pa ih tuku. Indijci su preuzeli ulogu Srba, gejeva, migranata, pa i žena...

Prvo ih vrijeđaju, pa ih tuku. Indijci su preuzeli ulogu Srba, gejeva, migranata, pa i žena...

Napadači na Indijce u Zagrebu nastupaju kao branitelji bijele rase. Kao što napadači na gejeve brane kršćanske vrijednosti, napadači na Srbe hvale se hrvatstvom, a napadači na žene promoviraju katoličanstvo.

VIDEO

Tako to obično ide.

Prvo se krene s uvredama i prijetnjama, pa se prijeđe na udarce i fizičke napade.

Nakon uhićenja 34-godišnjaka iz Ivanić Grada koji se snimao kako na zagrebačkim ulicama vrijeđa i verbalno napada indijske dostavljače Wolta, poručujući im da "idu doma u Indiju" jer "ovo je naša zemlja Hrvatska, ovo je Europa, za bijele ljude, a ne za crnce", u Zagrebu su uhićena dvojica mladića koji su fizički napali petoricu državljana Indije.

Prema navodima policije, njihov verbalni napad nastavio se fizičkim obračunom kada je 21- godišnji napadač jednog Indijca udario nogom, a drugom šakom u lice, ponavljajući iste rasističke poruke kao njihov prethodnik. Obojica su uhićena i puštena na slobodu.

Nije, dakle, trebalo dugo da se s riječi prijeđe na djela. 

Prvi rasist je huškao, a drugi su fizički napali strane državljane. I pitanje je hoće li na tome stati.

Društvena patologija 

Jer to se teško više može opravdati pojedinačnim incidentima. Ovakva manifestacija rasizma može uzeti maha, kada se s pojedinačnih napada prelazi na napade organiziranih skupina. I kada ti napadi postaju sve češći i sve brutalniji.

I čak ako se ovi napadi zasad smatraju pojedinačnim incidentima, oni su odraz društvene patologije, koja ne počinje, niti će završiti na indijskim ili nepalskim dostavljačima u Zagrebu.

Mladi rasisti i huligani opravdanje i inspiraciju za svoje ispade i napade nalazili su u obrani Hrvatske i Europe, u obrani bijele rase koja je navodno ugrožena pojavom osoba drugačije boje kože. Oni misle da napadima na Indijce brane rasnu čistoću Hrvatske i Europe, a ne samo svoja radna mjesta i egzistenciju.

A takva opravdanja mogla su se čuti u mnogim drugim ispadima govora mržnje ili čak otvorene agresije. 

"Srbe na vrbe"

Recimo, u napadima na Srbe, u izrazima mržnje prema Srbima, u slavljenju srpskog egzodusa u Oluji, u opravdanjima zločina nad Srbima, u stadionskim pokličima "Srbe na vrbe" i grafitima s "vješalima za Srbe", kao i u navijačkim transparentima "J...t ćemo srpske žene i djecu", napadači dokazuju svoje hrvatstvo, svoje domoljublje, svoju nacionalnu superiornost.

Hrvatstvo se već desetljećima mjeri stupnjevanjem mržnje prema Srbima. Oni koji najviše mrze Srbe najveći su Hrvati.

U napadima na homoseksualce, a u najnovije vrijeme i transrodnim osobama, dokazuje se odanost kršćanstvu i posvećenost tradicionalnim konzervativnim vrijednostima. Pravi Hrvati i katolici udaraju gejeve i Srbe. Jer oni navodno predstavljaju prijetnju katoličkom hrvatskom, naravno i mačističkom, društvu.

"Migranti pljačkaši"

U napadima na migrante, ne samo policijskim, nego i političkim, kao i kroz dio desničarskih medija, dokazivala se obrana europskih, kršćanskih, nacionalnih vrijednosti. Migranti nose klicu druge vjere, druge boje kože, čak i natalitetnu superiornost, oni su kradljivci, silovatelji i pljačkaši, pa se svaki napad na njih opravdava obranom rase, nacije i vjere. Ili državne granice.

Ne treba zaboraviti ni lokalpatriotizam. Svaki napad na Dalmatince u Zagrebu ili na Zagrepčane u Splitu provlači se kroz prizmu obrane vlastitog grada, vlastitog narječja, pa tek onda svog nogometnog kluba. 

"Žene izazivaju"

A na kraju, i možda najvažnije, dolazimo do nasilja nad ženama. "Tako je to u obitelji", bubnula je bivša ministrica obitelji nakon otkrića da je HDZ-ov župan Alojz Tomašević maltretirao svoju suprugu. Sada smo, pak, došli do klečavaca koji pasivno-agresivnom molitvom zapravo vrše agresiju na žene koje ih navodno svojom pojavom, kao prave mužjake, izazivaju i provociraju. 

Pa se to onda stavlja u kontekst manifestacije vjere, u kontekst zaštite nerođene djece od pobačaja, u kontekst tumačenja da je žena sama kriva za silovanje ili nasilje. Veliki Hrvati i katolici, naravno muškarci, naprosto su žrtve tih žena i zaštitnici obiteljskih i kršćanskih vrijednosti.

Postoje mnoge olakotne okolnosti za napade na žene, ne samo sudjelovanje u Domovinskom ratu.

Govor prelazi u djelo

I tako, vidimo kako svaki govor mržnje izvire iz društvene patologije, iz društvenog ili političkog konteksta, gdje napadači ili agresori pronalaze opravdanje za svoje napade u zaštiti rase, nacije, vjere, svog zavičaja, svog kluba, svog kvarta.

Sada su na udaru crnci i Indijci naprosto zato što su vidljiva manjina, zato što se pojavljuju u većem broju tražeći posao i egzistenciju u Europi, ali obrazac je isproban i iskušan na mnogim drugim društvenim skupinama. 

Neke su skupine postavljene u ulogu "žrtvenog jarca", drugi dežurnog krivca, treće u poligone za manifestaciju mačizma i katolicizma, pa u mete za isticanje nacionalizma, za rasnu, vjersku inacionalnu čistoću.

Nažalost, Indijci nisu prvi, nego tek još jedni u nizu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 19
VIDEO

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti
IZBORI 2024.

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović primio je predsjednika Vlade Republike Hrvatske i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića u okviru Ustavom predviđenog postupka za davanje mandata za sastavljanje Vlade Republike Hrvatske

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'
INTERVJU ZA 24SATA

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'

Plus+ Ne znam jesu li ljudi svjesni u kakvoj smo situaciji sad, a u kakvoj ćemo tek biti za 10 godina. U medicinske škole se upisuje premali broj učenika - otkriva nam glavna sestra KBC-a Split.
Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'
POGLEDAJTE VIDEO

Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'

Nakon što se sastao s Milanovićem, predsjednik mu je kratko rekao: 'Evo, radi klima'. Predaja potpisa trajala je svega 15-ak minuta, a glasnogovornik Milić je na pitanje 'Jeste li dobili mandate' kratko odgovorio 'Jesmo'.