Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Prvo je mislio da ga je nešto ugrizlo. No to je počelo rasti

NIKAD VIĐENO: Liječnici u Novom Sadu nisu nikad vidjeli takvu izraslinu na čovjeku. Još je prava nepoznanica kako i zašto ljudski rogovi izrastaju

Dr.Vukoje Novak
Foto: Dr.Vukoje Novak
217 komentara

Radim kao liječnik već četrdeset godina i nikad se nisam susreo s ovakvim nečim. Pa ni moji kolege. Nikad nisam ni vidio rog na vratu, a pogotovo ne te veličine. Nevjerojatno, rekao je dr. Vukoje Novak (69).

Prošli tjedan, u utorak, u njegovu ordinaciju u Petrovaradinu u Srbiji ušetao je Novosađanin (46) i doslovno ga preklinjao za pomoć. Na vratu je imao izraslinu dužine 12, a debljine 2,5 centimetara.

- Viđao sam rogove na čelu i za njih smo svi čuli. Ali rog na vratu je prava rijetkost u medicini. Toliko je bio velik da može ući u Guinnessovu knjigu rekorda - objašnjava dr. Novak.

Muškarac je živio s tim rogom na vratu gotovo dvije godine. Prvo je to bila mala izraslina veličine lješnjaka, koja je nakon nekog vremena narasla na veličinu oraha. Mislio je da ga je nešto ugrizlo, pa nije pridavao pažnju tome. No u posljednje vrijeme počelo je intezivno rasti. Rog je toliko narastao da više nije mogao normalno živjeti. Gdje god bi se pojavio, svi su buljili u njega i gledali ga kao čudovište. Skrivao ga je i šalovima, a onda su ga znali čudno gledati jer je ljeto, a on ima šal oko vrata. 

Osim estetike, rog mu je počeo stvarati i zdravstvene probleme. Gušio ga je, nije mogao spavati na toj strani jer mu je mogao prerezati vrat. Tražio je tko bi mu to odstranio, a agonija je konačno prestala kad je došao doktoru Novaku. Pregledao ga je i odlučio se uhvatiti u koštac s njim. Iako je zahvat bio vrlo rizičan jer je rog u blizini živaca koji idu prema mozgu, doktor Novak uspješno ga je odstranio radiovalovima.

- Pacijent se odlično oporavlja. Presretan je jer će konačno moći normalno živjeti - ponosan je dr. Novak.

Zbog njega sad normalno živi

Dr. Vukoje Novak hrabro se uhvatio u koštac s izraslinom koju nikad prije nije vidio. Iako je rizik bio velik, vrlo uspješno je odstranio rog na vratu pacijenta. Još se ne zna o čemu je točno riječ. To će tek otkriti nalazi koji će biti gotovi u utorak.

Za Guinnessovu knjigu rekorda

Rog na vratu rastao je dvije godine. Od veličine lješnjaka narastao je do dužine 12 i debljine 2,5 centimetara. Zbog njega su svi buljili u muškarca.

Možda vas zanima i ovo:
Message