Obavijesti

News

Komentari 67

Puklo prijateljstvo: Sumrak se obrušila na Jadranku Kosor

Puklo prijateljstvo: Sumrak se obrušila na Jadranku Kosor
3

Odmorko: Saborski zastupnici ovoga tjedna zbog blagdana Tijelova radili su tek dan i pol na plenarnom zasjedanju. U klupama će se ponovno okupiti tek u srijedu

VIDEO

Đurđica Sumrak (HDZ) u Saboru se obrušila na donedavnu prijateljicu Jadranku Kosorto zbog njezinog statusa na Twitteru, iako je u svom istupu nije spomenula njezino ime. Tijekom saborske rasprave o radu pravobraniteljice za djecu za prošlu godinu Kosor je tvitnula: "U Saboru o malo djece u RH najglasnije i najtužnije oni koji ih nemaju".

- Kakva je to poruka nas političara? Kakva je to poruka žene? Kakva je to poruka bilo koga? Trebamo li se mi ograditi od takvih poruka? Nije li sramota reći da netko tko nema dijete ne može govoriti o dječjim pravima i da ne može upozoriti na probleme. Šokirana sam takvom objavom. Onda se čudimo kako nam se na društvenim mrežama ponekad i djeca ponašaju, što pišu i na koji način rade. Ako se društvene mreže koriste za takve stvari to je sramotno. Mislim da se s time može svatko u Saboru složiti da to niti mjesto, niti rečenica, da onaj tko nema djecu, nema pravo progovoriti o djeci - obrušila se Sumrak.

S njom se složio Dubravko Bilić (SDP). 

- Doista je neprimjereno na taj način raditi razliku tko ima pravo govoriti o djeci a tko nema pravo govoriti o djeci - poručio je. U saborskoj raspravi pravobraniteljica je upozorila na problem siromaštva djece, a osvrnula se i na ugrožavanje zdravstvenih prava djece pri čemu je posebno apostrofirala problem necijepljenja, dok je Gordan Marić (HDZ) upozorio na porast slučajeva pedofilije te zatražio objavu registra pedofila.

- Ova godina nažalost, iako to traje dugi niz godina, obilježena je siromaštvom. Siromaštvo djece naravno da je nužno povezano uz općenito gospodarsku situaciju i siromaštvo njihovih roditelja i skrbnika. U pravilu djeca nisu ona koja privređuju. Ono što brine je dugotrajnost pojave - upozorila je pravobraniteljica Ivana Milas Klarić. Navela je podatke iz istraživanja UNICEF-a koje govori o povećanju broja siromašne djece i to za 4.000 ili 10 posto. 

- Oko 60 posto te djece prijavljuje da nedostaje novca za hranu, 39 posto djece u gradu ne ide u vrtić, četvrtina ih živi u kućanstvu gdje nitko ne radi. Tako da su podaci doista alarmantni - ustvrdila je pravobraniteljica.

Kada je riječ o cijepljenju podsjetila je da prema Konvenciji o pravima djeteta nedvosmisleno oni imaju pravo na najveću razinu zdravlja.

- Vrlo sam svjesna nužnosti i potrebe autonomije prava pacijenata, potrebe zaštite zadiranja u tjelesni integritet osobe, međutim počesto se miješaju zapravo želje roditelja i prava djeteta. Iako se u medijima može pročitati da se zalažem za obvezno cijepljenje nikad ne bi bila sklona nametanju obveza i prisile. Ono što je važno jest da bi svi trebali biti za visoki stupanj procijepljenosti djece - rekla je Milas Klarić.

Goran Marić (HDZ) upozorio je da je pedofilija postala pošast. 

- Moramo čut snažniji glas svih pa i vas kako se suprotstaviti toj perverziji. Imamo pedofile u školama. Koji inverzan odnos? A izbjegavaju se spomenuti, svugdje su inicijali. Kad netko ima sudar ime i prezime, njegova fotografija. Kad je netko fizički napastovao dijete od sedam godina skrivaju se. Kad ćemo dozreti da imamo registar pedofila, da znamo braniti i skloniti svoju djecu - rekao je Marić.

Saborski zastupnici ovoga tjedna zbog blagdana Tijelova radili su tek dan i pol na plenarnom zasjedanju. Raspravu su u utorak zaključili u 14.30 sati, a u klupama će se ponovno okupiti tek u srijedu. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 67
VIDEO

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm
PROMJENA VREMENA NA PUTU

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm

Kiša je već zahvatila dijelove Visa, Korčule i Pelješca, kao i dio samog sjevera države. Brojni stanovnici Hrvatske koji Praznik rada provode u prirodi nadaju se kako će ih kiša izbjeći, barem još neko vrijeme...

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'
4.3 PO RICHTERU

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'

RAKOVICA - Odmah sam pregledao snimke nadzorne kamere s vikendice u Rakovici. Potres se jasno vidi. Prvo je jako udarilo, a onda se tlo kratko zatreslo. To je udaljeno samo 2 kilometra od epicentra, javio nam je čitatelj koji je poslao snimku potresa magnitude 4.3 po Richteru koji je u srijedu u 5.38 zatresao na granici s BiH, samo 15 kilometara od Slunja.
Evo kad u Hrvatsku stiže kiša: Provjerite stanje po gradovima
VELIKA PROGNOZA

Evo kad u Hrvatsku stiže kiša: Provjerite stanje po gradovima

Promjenljivo oblačno i nestabilno. Uz umjeren razvoj oblaka mjestimice kiša i pljuskovi s grmljavinom osobito poslijepodne i navečer. Ponegdje pljuskovi mogu biti jače izraženi, stoji u prognozi DHMZ-a za srijedu...