Obavijesti

News

Komentari 0

Pula: Iva i Oriana su osnovale Klub čitatelja u kojem rade s oboljelima od shizofrenije

Pula: Iva i Oriana su osnovale Klub čitatelja u kojem rade s oboljelima od shizofrenije
5

Knjižničarka i medicinska sestra iz Pule, smislile su kako oplemeniti život psihičkim bolesnicima. Mnogi od njih zbog stigmatizacije nisu mjesecima pa čak i godinama izlazili iz kuće, ali s Klubom čitatelja sve se promijenilo

VIDEO

U pulskoj se Gradskoj knjižnici već godinu i pol dana jednom mjesečno održava čitateljski klub koji je u najmanju ruku nesvakidašnji.

- Obzirom da je Oriana često dolazila u knjižnicu, jednostavno smo "kliknule" i došle na ideju osnivanja Kluba čitatelja za oboljele od shizofrenije. Htjele smo da polaznici kluba čitaju, razgovaraju i opuste se taj dan. Također nam je bilo jako važno da na neki način pomognemo tim ljudima da oplemene svoj način života - rekla je knjižničarka Iva Turina. Oriana Španić, medicisna sestra sa 40 godina iskustva, smatra da je shizofrenija "kraljica bolesti".

Pula: Ponos Hrvatske - Iva Turina i Oriana Španić

Svi rado dolaze na čitanje

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Ta bolest je nešto, meni osobno, fascinantno. To nisu ljudi sa mentalnom retardacijom. Njihove intelektualne sposobnosti i način razmišljanja su katkad nevjerojatne - rekla je Oriana. Svim članovima kluba sviđa se ideja i rado dolaze na čitanje, razgovor i međusobnu komunikaciju. Rapon godina članova kluba je od 28 pa sve do više od 70 godina starosti.

- Zajedno se prije kluba dogovaramo koje ćemo tekstove obrađivati s njima. Usmjereni smo na pozitivne tekstove koji će u njima izazvati dobre emocije. Zadnje što smo s njima obrađivali je književnica Helen Keller koja je mnogima bila inspiracija za život bez ograničenja - kazala je Iva.

Pula: Ponos Hrvatske - Iva Turina i Oriana Španić

Ove godine se klub obogatio i "strip radionicom" gdje se najosnovniji oblici pretaču u priču. Druženje u klubu je zamišljeno da se u prvom dijelu čita tekst. Čitaju ga osobe upravo oboljele od shizofrenije. Jedan citat čita jedna osoba, i gdje ona završi, nadovezuje se drugi član kluba koji nastavlja s čitanjem. Drugi dio je usmjeren na pisanje motiva povezanih s onim što su pročitali.

Više nisu samo u svom svijetu

- Na taj način pridobivamo njihovu koncentraciju, ali i još nešto vrijedno. Shizofrenija je specifična jer su oni u svom svijetu. Njih baš ne zanimaju drugi. Kod takvog načina rada "prisiljeni"su ući u interakciju s drugom osobom i tako vježbamo njihovu interakciju s drugima. Obje smo jako sretne jer je ova nagrada zapravo prvi puta da je netko na prvo mjesto stavio oboljele od psihičkih bolesti u fokus. A to je puno - kazale su osnivačice kluba.

Pula: Ponos Hrvatske - Iva Turina i Oriana Španić

Shizofrenija vremenom dovodi do smanjenja kognitivnih funkcija, pamćenja, pažnje, koncetracije, siromaštva govora... Upravo čitanjem knjiga njihov se vokabular puno povećao, na radost dviju vrijednih i požrtvovnih žena koje su presretne zbog svakog malog i velikog koraka tih ljudi.

Usudili su se izaći

- Mnogi od njih zbog stigmatizacije nisu mjesecima pa čak i godinama izlazili vani. Na ovaj način puno više komuniciraju. Njihov problem je i samostigmatizacija jer dolaskom u klub oni se moraju suočiti sa svijetom i nikada ne znaju kada će tko u knjižnicu doći izvana. Oni su se usudili izaći i izložiti sebe. To je jako puno - kazala je medicinska sestra. Dodala je da je velika hrabrost Gradske knjižnice što im je ustupila prostor, jer se nikada ne zna na koji naćin će oni na nešto reagirati. Osobe oboljele te bolesti teško sklapaju prijateljstva i međusobno se rijetko druže, a u pravilu su i radno nesposobni i na neki način izolirani. Upravo ideja pulskih začetnica neobičnog kluba je povezati ih u društvo.

Pula: Ponos Hrvatske - Iva Turina i Oriana Španić

Priče o našim dobitnicima pratite u novinama i na našem portalu te u emisiji 'Dobro jutro, Hrvatska' na HRT-u koji je partner ovog projekta. Ne propustite ni svečanu dodjelu 30. ožujka na Drugom programu HRT-a, u 16 sati.

Ponosni pokrovitelji projekta su PEVEX, ERSTE, INA, OTP, HEP, JANAF, Hrvatska pošta, Fina, KONČAR, Studenac, Hrvatska Lutrija i HŽ Infrastruktura.

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

VIDEO Stanovnike sjevera Hrvatske zbunili brojni krugovi na nebu: Evo o čemu je riječ...
POGLEDAJTE VIDEO

VIDEO Stanovnike sjevera Hrvatske zbunili brojni krugovi na nebu: Evo o čemu je riječ...

Kako je vidljivo na stranici Flightradar, nebo nad Zagorjem u jutarnjim satima nedjelje bilo je 'poligon' za trening let...

Plenković: Stric Milanović je odmogao SDP-u! A umjesto da je skupio kofere, Grbin vrijeđa!
PREGOVARAJU S DP-OM

Plenković: Stric Milanović je odmogao SDP-u! A umjesto da je skupio kofere, Grbin vrijeđa!

Uz Plenkovića su ministri Božinović, Grlić Radman, Obuljen Koržinek i Piletić..
Ključ pobjede: Skupio je jedva 305 glasova, ali je Sanaderu pomogao da sastavi svoju Vladu
FELJTON: POSTIZBORNA TRGOVINA

Ključ pobjede: Skupio je jedva 305 glasova, ali je Sanaderu pomogao da sastavi svoju Vladu

Plus+ Predsjednik Stjepan Mesić 2007. nekoliko je dana oklijevao dati mandat bilo kojoj stranci. I lijevi centar i HDZ grčevito su pokušavale sastaviti većinu. “I, jesi sastavio vladu?” To je pitanje, podrugljivo intonirano, Sanader u prolazu na konzultacijama kod predsjednika Mesića postavio Zoranu Milanoviću. “Nisam, a ti”, uzvratio je Milanović. Par dana kasije, Sanader je mogao reći – “ja jesam...”