Obavijesti

News

Komentari 79

Puljak je splitski Sheldon: Bio je najbolji učenik u školi, pjevao u crkvenom bendu, svira gitaru...

Puljak je splitski Sheldon: Bio je najbolji učenik u školi, pjevao u crkvenom bendu, svira gitaru...

Puljkova majka je iz Drniša, a otac iz Zagvozda i oboje su završili samo osnovnu školu. Puljak je, kao i gotovo svako splitsko dijete, trenirao nogomet u Hajduku

VIDEO

Prije dva mjeseca Ivica Puljak je za Express vrlo jasno objasnio zašto se odlučio kandidirati za gradonačelnika Splita, četiri godine nakon što se za istu funkciju kandidirala njegova supruga Marijana Puljak.

- Nisam više mogao gledati kako Split stagnira. Više od desetljeća gradske vlasti bavile su se političkom trgovinom umjesto radom za javni interes. Rezultat toga je da u 21. stoljeću imamo dijelove Splita u kojima ljudi nemaju kanalizaciju. Vodu nakon svake kiše prokuhavamo, parkirališno mjesto nemoguće je pronaći, a na svakom koraku imamo hrpe smeća. Smatram da svatko od nas ima odgovornost dati svoj doprinos društvu i tu se prelomila moja odluka da se kandidiram za gradonačelnika - rekao je Puljak i dva mjeseca kasnije postao najveće iznenađenje lokalnih izbora.

Ankete su mu davale određene šanse, s Kerumom se 'tukao' za ulazak u drugi krug, Vice Mihanović (HDZ) izgledao je kao kandidat koji komotno pobjeđuje u drugom krugu, ali nakon prvih službenih podataka DIP-a, Puljak je izbio na čelo i za devet posto vodi ispred Mihanovića, Kerum je već proglasio poraz, a ostali su daleko iza njega.

Puljak iznenadio na izborima u Splitu: Ponudit ćemo suradnju svima koji nisu HDZ ili Kerumovi
Puljak iznenadio na izborima u Splitu: Ponudit ćemo suradnju svima koji nisu HDZ ili Kerumovi

Puljak je u široj javnosti postao poznat kada je sa suprugom Marijanom osnovao stranku Pametno, ali Puljak je puno prije toga bio jako dobro poznat u znanstvenim krugovima kao njihov vrlo ugledni član. Naime, Puljak je bio jedan od nekoliko tisuća znanstvenika koji su u Europskom vijeću za nuklearna istraživanja (CERN) u Švicarskoj sudjelovali u višegodišnjem otkrivanju Higgsovog bozona, odnosno 'lovu' na tzv. Božju česticu. Puljak je vodio skupinu koja je ondje došla do najpreciznijih rezultata.

Za znanstveni rad i postignuća odlikovan je Ordenom Danice hrvatske s likom Ruđera Boškovića, a dobitnik je i državne nagrade za znanost te nagradom za znanost Sveučilišta u Splitu. Od 2009. godine Puljak je član MAGIC kolaboracije koja upravlja gigantskim teleskopima za otkrivanje gama zraka na Kanarskim otocima.

Još na fakultetu upoznao je svoju suprugu Marijanu i u braku su od 1995. godine. Imaju troje djece, jednu kćer i dva sina, a nedavno su, nakon što je Gordan Jandroković objavio svoju fotografiju u kupaćim gaćicama, na Facebooku, točnije Marijana Puljak, objavili svoju fotografiju u kupaćima, koja je nastala dok je Marijana Puljak bila trudna i nosila njihovu kćer Emu.

Puljak je na pariškom Sveučilištu Pierre i Marie Curie postao doktor fizike, a kroz svoje osnovnoškolsko i srednjoškolsko obrazovanje često je bio najbolji učenik u školi.

Puljkova majka je iz Drniša, a otac iz Zagvozda i oboje su završili samo osnovnu školu. Puljak je, kao i gotovo svako splitsko dijete, trenirao nogomet u Hajduku. Kao mladić je svirao gitaru u crkvenom bendu i na svadbama, a danas je veliki obožavatelj serije "Teorija velikog praska" i sam je zaradio nadimak Sheldon. Kako su nam ispričali njegovi prijatelji, na nekom festivalu je čak i glumio Sheldona.

Osim toga je profesor i omiljen među studentima, a prije par godina je imao turneju po hrvatskim školama i učenicima pričao o znanosti, a svako predavanje bilo je dupkom puno. Inače jako puno radi na popularizaciji znanosti.

Split: Ivica Puljak i Bojan Ivošević najavili zajednički izlazak na izbore

Splićani od njega mogu očekivati promjene, barem je tako najavio.

- Biračima je navrh glave praznih obećanja i znaju prepoznati što je loša politika i što su osobni a što javni interesi. S posljedicama lošeg upravljanja gradom suočavaju se svakodnevno i vjerujem da će prepoznati moje ideje i projekte te da ćemo zajedno graditi bolju budućnost našega grada. Obišao sam sva 34 gradska kotara i razgovarao s njima o problemima koji ih muče, a to ću nastaviti raditi i ako postanem gradonačelnik. Svima nam je dosta života u privremenom, nedovršenom gradu i građani su željni pravih promjena i pozitivne, realne perspektive koja će nam omogućiti da Split zaista postane centar svita - rekao je za Express.

U Zadru Vučetić i Dukić idu u 2. krug, Šibenik ostaje HDZ-ov, a Čehok je blizu novog mandata
U Zadru Vučetić i Dukić idu u 2. krug, Šibenik ostaje HDZ-ov, a Čehok je blizu novog mandata

Tijekom kampanje njegovi protivnici nastojali su ga na sve načine diskreditirati, pojavila se snimka stara skoro 30 godina na kojoj Puljak s prijateljima na svadbi pjeva ustašku pjesmu. Puljak se ispričao i rekao da ga je sram, a kasnije su se sms porukama i mjelovima širile i razne priče o njegovoj djeci.

Split: Marijana i Ivica Puljak izašli na izbore za X. saziv Hrvatskog sabora

Biste li uzeli Antu Franića, Sinišu Vucu ili Branku Ramljak da rade za vas, pitali smo Puljka.

- Kao što sam već rekao, s kandidatima koji su povezani s HDZ-om ne bih surađivao. Za svakog tko ima što dati Splitu, a nije bio dio struktura koje su ga dovele do ovoga gdje je sad, spreman sam razgovarati. Dapače - rekao je.

Pa što će im izbori: U ovih 55 općina i gradova znalo se tko je pobjednik i prije glasovanja
Pa što će im izbori: U ovih 55 općina i gradova znalo se tko je pobjednik i prije glasovanja

Ako zaista pobjedi u Splitu, Puljak ima velike planove.

- Ako postanem gradonačelnik, prvo ćemo očistiti grad, a nakon toga predstaviti strategiju dugoročnog razvoja i donijeti novi GUP, koji će uključiti potrebe građana za javnim sadržajima, kao i potrebe poduzetnika koji žele stvarati nova radna mjesta. Uz projekte iz strategije i GUP-a koje ćemo početi, dovršit ćemo projekte koji su već započeti, a to su Karepovac i Žnjan. U Splitu postoji još cijeli niz nedovršenih projekata, o kojima se najčešće govori u kontekstu nerješivih pravnih komplikacija koje treba raspetljati. Treba jasno i otvoreno reći da je pred nama strašno težak posao i da se promjene neće dogoditi preko noći. No ja sam po prirodi optimističan, uporan i tvrdoglavo predan radu, pa neću odustati od namjere da od Splita stvorimo najbolji grad u ovom dijelu Europe - najavio je Puljak.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 79
VIDEO

Plenković dobio mandat, donio 78 potpisa; Anušić: 'Plenković odlučuje o mojoj ulozi u Vladi'
IZBORI 2024.

Plenković dobio mandat, donio 78 potpisa; Anušić: 'Plenković odlučuje o mojoj ulozi u Vladi'

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović primio je predsjednika Vlade Republike Hrvatske i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića u okviru Ustavom predviđenog postupka za davanje mandata za sastavljanje Vlade Republike Hrvatske

Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'
POGLEDAJTE VIDEO

Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'

Nakon što se sastao s Milanovićem, predsjednik mu je kratko rekao: 'Evo, radi klima'. Predaja potpisa trajala je svega 15-ak minuta, a glasnogovornik Milić je na pitanje 'Jeste li dobili mandate' kratko odgovorio 'Jesmo'.
Nakon duge bolesti preminuo je Slobodan Ljubičić Kikaš, bio je Bandićev najbliži suradnik
UMRO U 66. GODINI

Nakon duge bolesti preminuo je Slobodan Ljubičić Kikaš, bio je Bandićev najbliži suradnik

Godinama je bio jedan od najbližih suradnika Milana Bandića i čovjek koji je ustrojio i vodio Zagrebački holding.