News

Komentari 57

Puljić: Bijeli dim nije htio izaći nakon izbora Benedikta XVI.

Puljić: Bijeli dim nije htio izaći nakon izbora Benedikta XVI.

Kardinal Vinko Puljić u svojoj knjizi opisivao je tehničke detalje kako se birao papa. Nakon što su ga izabrali imali su i problema s peći koja je trebala objaviti vijest

Vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić opisao je trenutak iz 2005. godine kada je papa Benedikt XVI izabran za poglavara Katoličke crkve u knjizi "Moje prve konklave". Ceremonija odabira novog pape, u kojoj je sudjelovalo 115 kardinala iza zatvorenih vrata, predstavljala je misterij za cijeli svijet. Prisutni su se obavezali na čuvanje tajne izbora pape Benedikta XVI, a kardinal Puljić otkriva samo tehničke detalje.

- Svi su morali napustiti Dom sv. Marte, ostali smo samo mi koji biramo. Najmlađi među kardinalima-đakonima morao je iznutra katancima zatvoriti Sikstinsku kapelu, piše on u svojoj knjizi.

Puljić kaže kako je svaka komunikacija sa svijetom prestala. Svatko je ušao u zapečaćeni apartman, telefoni su bili samo za međusobnu komunikaciju, a uređaji su ometali signale mobitela. Prozori su bili zatvoreni i mračni, a svijetlila je samo jedna žarulja. Kardinal Puljić je opisao i način glasovanja

- Napisali bismo ime svog kandidata na papiru i prilazili oltaru. Stavljali smo glas u posudu, i izgovarali zakletvu na latinskom. Tri kardinala odabrana metodom vađenja imena iz vreće postali su skrutatori, oni koji broje glasove. Izvučena su i tri kontrolora. Brojalo se naglas, na talijanskom, a svaki glas prebacivan je u odvojenu posudu. Skrutator bi naglas pročitao ime, a zatim listić probio iglom i nizao na konac. Čekali smo rezultat, jer novi papa mora dobiti dvije trećine, plus jedan glas, dakle ukupno 77. U prvom krugu, to se nije dogodilo. U Sikstinskoj kapeli nalaze se dvije peći – električna, u koju se stavlja tečnost koja boji dim, i mehanička, u kojoj se spaljuju listići, opisuje Puljić što se događalo u kapelici dok je tisuće ljudi na Trgu sv. Petra čekalo bijeli dim.

- Najsvečaniji je bio trenutak kada smo shvatili da imamo novog papu. Kardinali su ustali, i spontano zapljeskali. Ratzinger, najbliži oltaru, ostao je sjediti. To je bio čin duboke poniznosti. Kada je objavljeno koliko je novi papa dobio glasova, što nikada nitko osim kardinala-izbornika neće znati, vicedekan Kardinalskog zbora kardinal Sodano upitao je Ratzingera na latinskom prihvaća li izbor. Začuli smo tiho "da". Ratzinger je, nakon razmišljanja, izabrao ime ‘Benedikt’, opisao je izbor Pape, ali i probleme s bijelim dimom.

-Međutim, peć nije mogla povući! Dim je pošao nazad u kapelu. Jedan od kardinala našalio se da ne treba nama javiti rezultate, već ljudima okupljenim vani. Napokon je sve proradilo kako treba, uz zvuk zvona Sv. Petra, opisao je kardinal Puljić trenutak izbora pape Benedikta XVI. za poglavara Katoličke crkve.

Najčitaniji članci