Obavijesti

News

Komentari 4

Puljić se htio povući, ali Papa odluči da nastavi sa službom

Puljić se htio povući, ali Papa odluči da nastavi sa službom

Nakon što sam prema propisu Zakonika kanonskoga prava, ponudio Papi svoju ostavke, šalio sam se da vidim tko će prije reagirati: dragi Bog ili Papa. Evo, Sveti Otac je prije reagirao i na tome mu zahvaljujem, rekao je Puljić

VIDEO

Papa Franjo produžio je mandat kardinalu Vinku Puljiću na mjestu Vrhbosanskog nadbiskupa iako je nedavno kada je navršio 75. godina života sukladno kanonskim potpisima uputio zahtjev za odreknućem od službe.  

Kako je u četvrtak izvijestio portal Nedjelja, elektronsko izdanje Katoličkog tjednika Vrhbosanske nadbiskupije, Sveti otac uputio je pismo u kojemu je izvijestio Puljiću da ostaje na mjestu vrhbosanskog nadbiskupa "dok se drukčije ne odluči".

Pojašnjava se kako se ova korespodencija sukladno proceduri odvijala posredstvom Apostolske nuncijature u Sarajevu.

U izjavi za Katolički tjednik Vrhbosanski nadbiskup, kardinal Vinko Puljić je izrazio spremnost nastaviti obnašati dosadašnju dužnost.

Puljić nakon mise za bleiburške žrtve: 'Hvala svim građanima'
Puljić nakon mise za bleiburške žrtve:  'Hvala svim građanima'

"Nakon što sam prema propisu Zakonika kanonskoga prava, ponudio Papi svoju ostavke, šalio sam se da vidim tko će prije reagirati: dragi Bog ili Papa. Evo, Sveti Otac je prije reagirao i na tome mu zahvaljujem. Ja sam spreman za Crkvu raditi dok me služi zdravlje", rekao je Vrhbosanski nadbiskup.

On je nedavno obilježio 75 godina života, 50 misništva, 30 biskupstva i više od četvrt stoljeća kardinalske službe.

U siječnju ove godine Sveti je otac za vrhbosanskog nadbiskupa koadjutora postavio Tomu Vukšića, inače vojnog ordinarija u BiH.

Kardinal Puljić rođen je u mjestu Priječani kod Banje Luke 8. rujna 1945. godine. Za svećenika je zaređen 1970. godine a kao nadbiskup vrhbosanski ustoličen je 1991. godine uoči rata u BiH.

Tijekom rata odlučio je ostati u sjedištu svoje nadbiskupije u opkoljenom Sarajevu, a papa Ivan Pavao II. ga je, odajući mu priznanje za sve što je tada činio za Crkvu i narod, 1994. godine uvrstio u kardinalski zbor.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

Izađite iz mora, vrijeme je opet za kapute! Evo kada stiže nagla promjena, minusi i snijeg...
VREMENSKA PROGNOZA

Izađite iz mora, vrijeme je opet za kapute! Evo kada stiže nagla promjena, minusi i snijeg...

Prema norveškoj stranici yr.no, temperature će idućeg tjedna u dijelovima Hrvatske ići i ispod nule. U Zagrebu, primjerice, će idućeg utorka najniža temperatura biti 1 stupanj Celzijusov.

Zoran Milanović se oglasio nakon odluke Ustavnog suda
REAKCIJA PREDSJEDNIKA

Zoran Milanović se oglasio nakon odluke Ustavnog suda

Nakon odluke Ustavnog suda obraćanje javnosti najavio je vođa SDP-a Peđa Grbin, a Zoran Milanović kratko se na Facebooku oglasio znakovitom porukom
Neslužbeno doznajemo: Ustavni sud odlučio da Milanović ne može biti na listi za izbore!
PRATITE NA 24SATA

Neslužbeno doznajemo: Ustavni sud odlučio da Milanović ne može biti na listi za izbore!

Šef SDP-a Peđa Grbin objavio da postoji plan B u slučaju da Ustavni sud odluči da se Milanović ne može kandidirati dok je predsjednik