Obavijesti

News

Komentari 157

Puljiz: Na respiratoru imamo 10 ljudi, samo jedan je cijepljen

Puljiz: Na respiratoru imamo 10 ljudi, samo jedan je cijepljen

Broj hospitaliziranih posljednjih tjedan dana je između 80 i 90. Kada gledamo pacijente izvan intenzivne imamo oko 8% pacijenata u dobi između 30 i 40 godina, kazao je predstojnik Klinike dr. Fran Mihaljević

VIDEO

S obzirom da se epidemiološka situacija u Hrvatskoj nastavlja se pogoršavati, cijela zemlja se zacrvenjela na novoj ECDC karti. U četvrtak smo tako imali 941 novi slučaj zaraze te više od 5.300 aktivnih, a ministar Vili Beroš tvrdi da je to rezultat necijepljenja i nepridržavanja epidemioloških mjera. 

POGLEDAJTE VIDEO

Pokretanje videa...

Korona brojke 00:55

Koliko će biti opasan četvrti val epidemije komentirali su za emisiju Otvoreno Ivana Pavić Šimetin, zamjenica ravnatelja HZJZ-a, Ivan Puljiz, predstojnik Klinike za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević, Zlatko Trobonjača, imunolog, Medicinski fakultet Sveučilišta u Rijeci, Ankica Parat Baljkas, voditeljica Službe epidemiologije, ZJZ ŠKŽ-a te Luka Čičin Šain, virusni imunolog, Helmholtz centar za infektološka istraživanja, Braunschweig, Njemačka.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Beroš: Imamo sve više mladih u bolnicama i na respiratorima
Beroš: Imamo sve više mladih u bolnicama i na respiratorima

Pavić Šimetin rekla je kako će povratak turista u matične zemlje ovisiti od države do države.

- Svaka zemlja može sada za povratak iz zemalja s visokim rizikom, to su ove zemlje označene crvenim, postavljati posebne zahtjeve - recimo da se može vratiti bez karantene osoba koja je cijepljena s obje doze ali da je od druge doze prošlo više od dva tjedna, kao i osobe koje su preboljele bolest unutar 6 mjeseci, a da svi ostali trebaju ići u karantenu nakon što se vrate te 5-6 dan raditi test da se utvrdi je li pozitivna ili negativna. To su neki od modela koji se mogu postaviti strancima kad se vraćaju iz Hrvatske ili bilo koje druge zemlje koja je crvena - rekla je je Pavić Šimetin.

Parat Baljkas smatra da su širenju virusa u Šibensko-kninskoj doprinijeli brojni turisti te domaći koji su se družili. 

- I podružili su se prijateljski i rodbinski, a bilo je i dosta događanja diljem naše obale cijelo ljeto. Naravno tu je i delta-soj koji trenutačno dominira u našoj zemlji i koji se brže širi. Što se tiče mjera one se čitavo vrijeme balansiraju što je i omogućilo turističku sezonu koja je jednim dijelom na našem području još uvijek prisutna u manjem obimu. Mi u našoj županiji bilježimo kontinuirani rast novooboljelih od početka kolovoza, zadnjih par tjedana bilježimo na dnevnoj bazi od 70 do 100 novooboljelih. Udio oboljelih u broju testiranih je oko 4% što nije tako loše - rekla je Parat Baljkas te dodaje da bi, unatoč ulasku u crveno, trebalo ostaviti trenutno važeće mjere ali ih se treba pridržavati.

Sustav je spreman, zbog prošlih iskustava Arena neće ni trebati
Sustav je spreman, zbog prošlih iskustava Arena neće ni trebati

Ivan Puljiz je pak otkrio koja je najzastupljenija dobna skupina pacijenata koji se trenutno nalaze u klinici te kakva je njihova klinička slika. 

- Ukupan broj hospitaliziranih posljednjih tjedan dana je između 80 i 90. Kada gledamo pacijente izvan intenzivne imamo oko 8% pacijenata u dobi između 30 i 40 godina, 12% onih između 40 i 50 godina, 22% između 50 i 60 godina, 20% između 60 i 70 godina te oko 38% su stariji od 70 godina. U najstarijoj dobnoj skupini cijepljeno je samo 20% hospitaliziranih, a u onoj od 60 do 70 godina tek 10%. U intenzivnoj jedinici imamo 10 pacijenata na aparatu za mehaničku ventilaciju od kojih je samo jedan cijepljen. Kod njih je dobna skupina u rasponu od 47 do 80 godina. Od njih 10, pet ih nema nikakve popratne bolesti - rekao je.

Imunolog Trobonjača pak smatra da turistička sezona nije pomogla u popravljanju epidemiološke slike u Hrvatskoj.

- Sigurno da su i neki od stranih turista dolazili iz zemalja gdje su imali epidemiju s delta-sojem. Naravno, delta soj je pridonio tome najviše, a pored toga se dogodila jedna činjenica, a događa se i trajno da dio naših građana koji su cijepljeni, posebno Pfizerovim cjepivom, nakon 6 mjeseci polako gubi imunost te se ponovno izlaže virusu. Sve je to pridonijelo ovome porastu kojega sada imamo - objasnio je Trobonjača. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 157
VIDEO

Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'
NAKON IZBORNE NOĆI

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'

Kao i do sada, ja ću se i u ovoj situaciji do kraja držati slova i duha hrvatskog Ustava - napisao je Milanović
Slaže li se Vlada PP? Penava je rješenje za ostanak HDZ-a na vlasti. Ovo su glavne prepreke
PENAVA 'NA IZVOL'TE'

Slaže li se Vlada PP? Penava je rješenje za ostanak HDZ-a na vlasti. Ovo su glavne prepreke

Plus+ Ako je Penava spreman uzeti sve što mu Plenković ponudi, u zamjenu za Pupovčev “skalp”, onda imamo vladu