Obavijesti

News

Komentari 1

Pulski veliki rotor zasjao u ljubičastoj boji za 'palčiće'

Pulski veliki rotor zasjao u ljubičastoj boji za 'palčiće'
3

Osim ljubičaste boje, simbol prijevremeno rođene djece je niz od 10 dječjih čarapica, od kojih jedna, najmanja, simbolizira prijevremeno rođeno dijete od 10 rođenih

VIDEO

Veliki rotor u pulskoj četvrti Šijani u srijedu navečer je zasjao u ljubičastoj boji u povodu Međunarodnog dana svjesnosti o prijevremenom rođenju čime je Grad Pula, na inicijativu Kluba roditelja nedonoščadi "Palčići", podržao prijevremeno rođenu djecu i njihove roditelje.

Kako je priopćeno iz Grada Pule,  u svijetu jedno od desetero djece rodi se prije vremena. U Hrvatskoj to je više od 2.600 djece godišnje, odnosno sedmero svakoga dana. Budući da se rađaju nezreli, ovoj djeci je, da bi preživjela, neophodna podrška specifičnih medicinskih uređaja i velika stručnost i posvećenost visokoobrazovanih medicinskih djelatnika.

Unatoč tome, posljedice prijevremenog rođenja mogu biti vrlo ozbiljne i trajne, a prijevremeno rođenje je vodeći uzrok smrtnosti djece mlađe od jedne godine i drugi vodeći uzrok smrtnosti djece mlađe od pet godina. Svake godine zbog prijevremenog rođenja u svijetu umire milijun djece.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Udruga Klub roditelja nedonoščadi "Palčići", jedine udruge ove vrste u Hrvatskoj, kontinuirano pruža podršku roditeljima prijevremeno rođene djece. U suradnji sa stručnjacima iz područja neonatologije realizira projekte koji direktno doprinose poboljšanju liječenja i njege prijevremeno rođene djece, a uspostavljanjem suradnje sa svim relevantnim institucijama i medijima nastoji da se javnost u što većoj mjeri informira o ovoj temi.

Jedna od tih aktivnosti je osvjetljavanje poznatih građevina dekorativnom rasvjetom ljubičaste boje.

Udruga ˝Palčići osnovana je u veljači 2010., na inicijativu roditelja i zdravstvenih djelatnika radi pomoći, edukacije i razmjene iskustava roditelja prijevremeno rođene djece te dugoročnog unapređenja skrbi za bolesnu i prijevremeno rođenu djecu. Osim potpore roditeljima i djeci, Udruga je dosad organizirala i nekoliko humanitarnih projekata pomoću kojih je 30-ak hrvatskih bolnica opremila medicinskom opremom koja im je nedostajala za liječenje i skrb o prijevremeno rođenoj i bolesnoj novorođenčadi. 

Osim ljubičaste boje, simbol prijevremeno rođene djece je niz od 10 dječjih čarapica, od kojih jedna, najmanja, simbolizira prijevremeno rođeno dijete od 10 rođenih.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag

Četvrti je dan potrage za malom Dankom (2) u Srbiji! Na mjesto događaja stigle specijalne ekipe
NOVA SAZNANJA?

Četvrti je dan potrage za malom Dankom (2) u Srbiji! Na mjesto događaja stigle specijalne ekipe

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora
Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka
VIDEO: CURICA NESTALA U SRBIJI

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka

BANJSKO POLJE, SRBIJA - Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag. Roditelji djevojčice ponovno su pozvani u policijsku postaju, ali za sada još nema informacija je li to povezano s kopanjem zemljišta oko kuće gdje je malena Danka nestala.