Obavijesti

News

Komentari 36

Pumpa znači život: Ivica (60) iz Zagreba nosi srce u torbici

Pumpa znači život: Ivica (60) iz Zagreba nosi srce u torbici
6

Mehanička pumpa vrijedna pola milijuna kuna kuca umjesto srca Ivana Jantoleka (60) iz Zagreba. Zbog previsokog plućnog tlaka nije smio na transplantaciju...

VIDEO

Kao mladić želio sam ženama davati srce na dlanu, a sada to supruzi doslovno i mogu, našalio se Ivica Jantolek iz Zagreba.

Četiri mjeseca od teške operacije gotovo se potpuno priviknuo na novi život, život s mehaničkom pumpom, poznatijom kao umjetno srce.

- Prije 13 godina prehodao sam infarkt. Nisam osjetio ništa, ni bol ni stezanje. Primijetila ga je liječnica koja mi je radila EKG na sistematskom. Ugradili su mi pet premosnica. Od tada nisam imao problema. Stanje mi se naglo pogoršalo lani u jesen. Snaga me napuštala pri najmanjim naporima: razgovoru, hodanju. O igri s unucima mogao sam sanjati - prisjeća se. Potpuno oslabljen u siječnju je završio u bolnici.

Srce mu je gotovo posve prestalo obavljati svoju funkciju. Radilo je, šokirali su ga tada liječnici, na samo deset posto.

- Ne znam kako sam uopće tako mogao živjeti - kaže. Hitno su ga operirali.

Iako su ga stavili na listu za transplantaciju, brzo su ustvrdili da nije dobar kandidat zbog previsokog plućnog tlaka. Jedina opcija bila je ugradnja mehaničke pumpe HeartMate II vrijedne više od pola milijuna kuna. Jantoleku se život preokrenuo.

- Već tjedan dana nakon zahvata šetao sam bolnicom oslanjajući se na medicinsku sestru. Iako su pacijenti koji su prošli zahvat govorili kako ih jako boli, znao sam da mogu izdržati. Boli kao da i nije bilo, nje se najmanje sjećam - kaže Jantolek, koji je u bolnici izgubio 12 kilograma.

Bez crne torbice oko ramena i “svog uređaja”, kako ga od milja naziva ne može nikamo.

- Kontrolor sustava je vezan za baterije i kabelom za pumpu u meni. Zbog nje s unucima igram nogomet, s prijateljima pijem kavu i živim kvalitetnije no ikad. Po noći kontrolor priključujem na struju - kaže. Pije dvije vrste tableta, od kojih su jedne protiv zgrušavanja krvi. I s nama se prošetao po vrtu a da se nije ni zadihao. Početne nespretnosti zbog toliko elektronike na sebi brzo je svladao.

- Nisam znao kud bi s torbicom, na krilo, stol, stolac. Čak su mi i uobičajene aktivnosti postale komplicirane. Na primjer, bez supruge, koja mi je velika podrška, ne ulazim u kadu. Prvo tuširam gornji dio tijela pa donji, a sredinu prebrišem. Tek za par godina opet ću se moći normalno tuširati. Plivanje mogu zaboraviti zauvijek - kaže.

Preplašio se nedavno kad je usred noći nestalo struje.

- Aparat za napajanje je probudio cijelu kuću pištanjem za upozorenje - prisjeća se. Mora izbjegavati gužvu, a najviše se boji pljačkaša.

-  Mogli bi pomisliti da imam novac, zaletjeti se i povući mi aparat - kaže. No svoju torbicu čvrsto uhvati i ne pušta. Jer ona mu znači život.

"Donora srca nikad nema dosta, pumpa je kvalitetno rješenje za bolesnike"

Trajna mehanička cirkulacijska pumpa oslabljenom ili oštećenom srcu pomaže da efikasno radi. Pumpa kontinuirano iz srca ispumpava krv u sustav cirkulacije, jednako kao i srce otkucajima, objašnjava dr. sc. Bojan Biočina, predstojnik Klinike za kardiokirurgiju u KBC-u Zagreb. U Hrvatskoj je metoda ugradnje još nova, primjenjuje se od 2008. i ona je jedino rješenje ako pacijent nije kandidat za transplantaciju ili nema donora. Sretni Ivica se ‘od srca’ zahvaljuje liječnicima koji su ga spasili.



Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 36
VIDEO

Pogledajte oluju koja je prošla Istru i kreće se prema središnjoj Hrvatskoj. Moguća je i tuča...
VELIKA OBORINSKA MASA

Pogledajte oluju koja je prošla Istru i kreće se prema središnjoj Hrvatskoj. Moguća je i tuča...

DHMZ je ranije upozorio da su moguće grmljavinske oluje, a za istočnu Hrvatsku i tuča. Nestabilno vrijeme nastavit će se i sutra

Liječnici u Vinogradskoj izveli prvi put ovaj zahvat: Pacijentici smo zaledili tumor u dojci
NOVI USPJEH HRVATSKIH LIJEČNIKA

Liječnici u Vinogradskoj izveli prvi put ovaj zahvat: Pacijentici smo zaledili tumor u dojci

Pacijentica je preživjela već puno operacija i rekla da više nikad u životu ne želi otići ni na jednu. Bila je presretna što sad nije morala - otkrila nam je dr. Bolanča Čulo
Počinju pregovori: Plenković ne da Ninu i Davora iako DP hoće i kulturu. Evo što je još na stolu...
OTKRIVAMO POČETNE POZICIJE

Počinju pregovori: Plenković ne da Ninu i Davora iako DP hoće i kulturu. Evo što je još na stolu...

Domovinski pokret želi 20 posto funkcija, što znači 11 državnih tajnika i barem tri ministarstva, ali i slobodne ruke za svoje politike: "Nećemo dati da nam HDZ uvali ono što godinama nije riješeno da trpimo udarce."