Obavijesti

News

Komentari 257

Pun k'o brod, a stanarinu i režije mu plaćamo mi građani

Pun k'o brod, a stanarinu i režije mu plaćamo mi građani
2

TEŠKO MU JE Plaćanje stana u Zagrebu zatražilo je 65 zastupnika. Među njima je i Čačić, koji ima nekretninu u glavnom gradu i ukupnu imovinu od oko 30 miljuna kuna

VIDEO

Stan u Zagrebu nisam prodao, ali mi je neprikladan. Ovaj saborski ću koristiti kao prijelazno rješenje ili trajno. Nisam siguran. Ima više stvari koje na to utječu, kaže nam zastupnik Reformista Radimir Čačić.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

00:10


Bio je najimućniji član prošle Vlade dok je obnašao dužnost potpredsjednika, “težio” je oko 30 milijuna kuna. Iako je prošlo više od dva mjeseca otkad je stupio na dužnost, još nema njegove imovinske kartice. Razlog je taj, kaže nam, što je naknadno mijenjao nešto vezano za dionice koje je prodao pa čeka povratnu informaciju od Povjerenstva za sprečavanje sukoba interesa. Ipak, potvrdio nam je da se malo toga promijenilo po pitanju imovine u odnosu na karticu iz 2012. godine.


- Sve je isto osim što se promijenila vrijednost dionica. Naime, prodao sam dijelove vlasničkih udjela. Isplata tih vrijednosti je sukcesivna, nije bila jednokratna, pa sam to morao pojasniti - dodao je.

Zakonito, ali moralno upitno

Prema staroj kartici, Čačić je imao seosko imanje u Sisku, stan u Zagrebu od 41 kvadrata, apartman u Sloveniji od 35 kvadrata vrijedan oko 220.000 kuna. Vlasnik je dviju ruševnih kuća u Dubrovniku, čija se vrijednost 2012. procjenjivala na 2,9 milijuna kuna. Ujedno ima građevinsko zemljište u Zagrebu od tisuću kvadrata, koje je tad procijenio na 2,6 milijuna kuna. U Jakopcu je sa suprugom stekao kuću s okućnicom od 1,9 milijuna kuna. Naslijedio je i šumu u Bednji vrijednu 300.000 kuna, dok mu je supruga naslijedila kuću u Varaždinu vrijednu gotovo pola milijuna kuna. Samo su mu dionice vrijedile oko 16 milijuna kuna. Pored toga, s plaćom od oko 16.000 kn i vlastitim stanom u Zagrebu, iskoristio je saborsku povlasticu pa mu građani svakog mjeseca plaćaju 3000 kuna za najam drugog stana i režije.


- Nisam znao da mi to zakon onemogućava. To ću provjeriti i, ako je tako, onda ću putovati iz Varaždina i primati naknadu za putne troškove od oko 1200 kuna na tjedan, pa mi dođe na isto - kaže Čačić.


Prema Odluci o smještaju zastupnika, pravo na maksimalno 2500 kn naknade za najam stana i 500 kuna za režije imaju svi s prebivalištem udaljenijim od 50 km od Zagreba. Apsurd ove odluke je da ne navodi što s onima koji imaj svoj stan u Zagrebu, poput Čačića. No zastupnici s kojima smo razgovarali kažu: “Pa podrazumijeva se valjda da nećete koristiti tu povlasticu ako imate stan u Zagrebu”. Čačić nas je naknadno opet kontaktirao da pojasni svoj slučaj.

Bitno je prebivalište?


- Zvao sam suprugu da provjerim i podsjetila me kako sam ja bio vlasnik toga stana 2012. Kasnije sam stan prebacio na majku, a sad je u tijeku postupak kojim ga vraćam na sebe. Tako da imam stan koji trenutačno nije na mene, ali će opet biti - pojasnio nam je Čačić.


Odbijam od Sabora uzeti 3000 kuna naknade za najam stana i plaćanje režijskih troškova. Naše su plaće ionako prevelike u odnosu na plaće običnih radnika i bila bi sramota kad bih ja na tu plaću još tražio neki dodatak za plaćanje stana i režija. Bilo bi me sram da učinim takvo nešto, prenosi Živi zid na Facebooku riječi svojeg zastupnika Ivana Vilibora Sinčića.
Ujedno se Sinčić pitao: “Ako si običan radnik s plaćom od 3000 ili 5000 kuna može plaćati stan, režije, hranu, prijevoz, onda mi nije jasno kako političar s prosječnom plaćom od 15.000 kuna to ne može?”.

Sinčić odbio povlastice


No to nije mogao ni bivši ministar uprave, sadašnji zastupnik Arsen Bauk, koji slovi za “najštedljivijeg” u bivšoj vladi. Bauk godinama živi u istom stanu, za koji je kao zastupnik dobivao naknadu od maksimalno 2500 kuna za najam i 500 kuna za režije. Kad je zasjeo u Vladu, ministri su se pobunili kako su zastupnici u boljem položaju od njih, pa od tada za stanarinu u metropoli izdvajaju pet kuna po kvadratu. Budući da je Bauk plaćao oko 320 kuna za najam, živi u stanu od oko 64 kvadrata.

U četiri godine je uspio uštedjeti oko pola milijuna kuna. Objašnjavajući kako mu je to pošlo za rukom, nije spominjao povlastice koje je koristio nego je isticao što nije kupovao poput “Rolexa od 50.000 kuna i automobila od 350.000 kuna”. Uz Bauka i Čačića još 63 od ukupno 151 zastupnika tražilo je da iskoristi mogućnost subvencije stanarine i režija. Što se tiče omjera HDZ-ovaca i SDP-ovaca, u tom zahtjevu su gotovo izjednačeni: 20 SDP-ovih i 19 HDZ-ovih imaju na to pravo. Jedan od njih je i Peđa Grbin (SDP), koji kaže da zastupnici ne mogu tražiti naknadu za najam ako imaju stan u Zagrebu.


- Koliko ja znam, zastupnik koji ima stan u Zagrebu ili ga ima član njegova kućanstva ne može tražiti ovu naknadu. Zastupnici na početku mandata od stručnih službi dobiju upute što smiju a što ne smiju, odnosno koja su njihova prava. Čini mi se da sam takvo objašnjenje od njih dobio – kaže nam Grbin. Iako odluke nisu predvidjele slučaj poput Čačićeva, zaštitile su proračun od mogućnosti da netko na ime putnih troškova “zarađuje”. Naime, naknadu za putne troškove može dobiti zastupnik koji ne koristi povlasticu najma a živi od 50 do 100 kilometara izvan Zagreba.

Mostovci se više ne čuju


I za to je maksimalna mjesečna naknada 2500 kuna. 24sata godinama zazivaju zajedno s građanima da se režu povlastice zastupnika. Mostovci su obećavali da će, uz manje plaće, tražiti smanjenje povlastica zastupnika. Umjesto obećanja građani su dobili opravdanja. Okrivili su SDP-ovce i HDZ-ovce da su učinili sve da zadrže prava i velike plaće.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 257
VIDEO

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti
IZBORI 2024.

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović primio je predsjednika Vlade Republike Hrvatske i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića u okviru Ustavom predviđenog postupka za davanje mandata za sastavljanje Vlade Republike Hrvatske

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'
INTERVJU ZA 24SATA

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'

Plus+ Ne znam jesu li ljudi svjesni u kakvoj smo situaciji sad, a u kakvoj ćemo tek biti za 10 godina. U medicinske škole se upisuje premali broj učenika - otkriva nam glavna sestra KBC-a Split.
Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'
POGLEDAJTE VIDEO

Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'

Nakon što se sastao s Milanovićem, predsjednik mu je kratko rekao: 'Evo, radi klima'. Predaja potpisa trajala je svega 15-ak minuta, a glasnogovornik Milić je na pitanje 'Jeste li dobili mandate' kratko odgovorio 'Jesmo'.