News

Komentari 34

Pusić: I bez prava glasa, važno je raspravljati o proračunu EU

Pusić: I bez prava glasa, važno je raspravljati o proračunu EU

U ponedjeljak na sastanku Europskog vijeća prvi put s liderima zemalja EU i premijer Milanović. Razgovarat će s Hermanom Van Rompuyem i Barrosom

Ponedjeljak i petak sastanci u Bruxellesu, ostala tri dana u Zagrebu - tako je ministrici Vesni Pusić izgledao prvi radni tjedan nakon referenduma na kojemu je Hrvatska rekla “da” članstvu u EU. Taj raspored hrvatske ministrice vanjskih i europskih poslova dočarava koliko je i prije punopravnog članstva važno biti prisutan pri donošenju odluka u Bruxellesu. Ministrica Pusić i u petak je, na sastanku Vijeća za opće poslove, sudjelovala u raspravi o novom sedmogodišnjem proračunu EU, a još uvijek je dobivala i čestitke i izraze dobrodošlice - jedna je bila buket cvijeća koji su joj darovali Poljaci.

– Za Hrvatsku je važno da sudjeluje u raspravi o novoj financijskoj perspektivi jer, iako smo sada samo promatrač, s pravom raspravljanja, ali bez prava glasa, taj proračun odnosit će se i na nas. Sve što se odluči imat će posljedice i na nas od 2014. – rekla je nakon sastanka ministrica Pusić.

U ponedjeljak će na sastanku Europskog vijeća prvi puta za stolom sa svim liderima zemalja EU sjediti i premijer Zoran Milanović. Ujutro će razgovarati s predsjednikom Vijeća EU Hermanom Van Rompuyem, a popodne s predsjednikom Komisije Barrosom.

Najčitaniji članci