Obavijesti

News

Komentari 117

Pusić: Vjerujem da Slovenija neće zadnja ratificirati ugovor

Pusić: Vjerujem da Slovenija neće zadnja ratificirati ugovor
1

Moguće je da u veljači obje vlade potvrde rješenje koje će naći eksperti. Prvi korak je 6. veljače, nakon toga još jedan sastanak pa odluke vlada, kaže Karl Erjavec

VIDEO

Ministri vanjskih poslova Hrvatske i Slovenije Vesna Pusić i Karl Erjavec u srijedu navečer održali su sastanak u Bruxellesu na kojem su razgovarali o rješavanju pitanja Ljubljanske banke i ratifikaciji hrvatskog pristupnog ugovora u slovenskom parlamentu.  

Pusić je na zajedničkoj konferenciji za novinare nakon sastanka rekla kako će 6. veljače biti sastanak dva stručnjaka i dva ministra kako bi i stručno i politički definirali rješenje kojem su vrlo blizu.

- Ocjenjujem da Slovenija neće biti zadnja koja će ratificirati hrvatski pristupni ugovor - znakovito je rekla Pusić čime je dala do znanja kako je doista moguće da su više-manje sve prepreke otklonjene. 

S druge strane, Erjavec je rekao kako misli da je u veljači moguće da obje vlade potvrde rješenje koje će naći eksperti.

- Prvi korak je 6. veljače, a poslije će biti potreban još jedan sastanak i onda idu odluke vlada.

Na pitanje je li arbitraža jedno od rješenja za Ljubljansku banku Pusić je samo rekla da kad dođu do rješenja onda će to i objaviti.

Erjavec uoči sastanka: Ne očekujem večeras konačno rješenje

- Očekujem vrlo dobar razgovor s ministricom i da ćemo se približiti rješenju - rekao je Erjavec koji ipak smatra da će se teško već večeras donijeti konačno rješenje: 'Teško da ćemo već danas imati rješenje, mislim da ćemo morati napraviti još nekoliko koraka'. 

Ministrica Pusić uoči sastanka nije željela davati izjave.

Traže kompromis

No, prije nekoliko dana Pusić je kazala da su dvije zemlje sada vrlo blizu rješenja za pitanje Ljubljanske banke.

- Postoje mogućnosti da nađemo rješenje i da slovenski parlament na sjednici koja završava 8. ožujka ratificira hrvatski pristupni ugovor s Europskom unijom - rekao je Erjavec, ne želeći potvrditi neke informacije da su okvirni obrisi dogovora o Ljubljanskoj banci na vidiku. S Pusić će razgovarati o kompromisnom rješenju. 

- Bit će to sastanak u četiri oka, želimo naći kompromis za pitanje Ljubljanske banke - rekao je Erjavec u subotu u razgovoru za televizijsku postaju POP-TV. 

Ipak, ponovio je već poznati stav Slovenije da hrvatski pristupni ugovor ne može ratificirati ako ne dođe do povlačenja tužbi protiv Ljubljanske banke koje su pokrenute pred hrvatskim sudovima.

Zamjenik ministrice vanjskih poslova Joško Klisović izjavio je prije nekoliko dana da Hrvatska u ovom trenutku ne namjerava povući punomoći za tužbe protiv Ljubljanske banke. Slična poruka stigla je i od njegove šefice, ministrice Vesne Pusić. 

- Spremni smo povući tužbe, ako sa Slovencima pronađemo alternativno rješenje - poručila je.

Sloveniju upozorili Fuele i Swoboda

U utorak su jasnu poruku Sloveniji odaslali europski povjerenik Štefan Fuele i nekadašnji izvjestitelj za Hrvatsku u Europskom parlamentu Hannes Swoboda.

Nekadašnji izvjestitelj za Hrvatsku u Europskoj uniji je kazao kako bi situacija da Slovenija ne ratificira na vrijeme hrvatski pristupni ugovor bila katastrofa za ugled Slovenije. Fuele je jučer izrazio nadu da nitko neće spriječiti ispunjavanje obveza koju su preuzele sve zemlje članice potpisivanjem pristupnog ugovora i da će Hrvatska ispuniti svoje obveze.

Moguća rješenja propala

U medijima se moglo čuti i moguće rješenje hrvatskog i slovenskog financijskog stručnjaka Zdravka Rogića i Franca Arhara. Prema tom dogovoru Slovenija dug bivših štediša od 278,7 milijuna eura vratila Hrvatskoj u razdoblju od 30 godina, a Hrvatska bi oprostila kamate na taj dug. 

Osim oprosta 700 milijuna eura, što je dvostruko više od glavnice dugovanja, Hrvatska bi pokazala i razumijevanje davanjem 30-godišnjeg roka za povrat novca. Kasnije je takav dogovor demantiran. 



Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 117
VIDEO

VIDEO Našli 4 tijela u bunaru: Sumnja se da se radi o braći koja su putovala i u Hrvatsku
UŽAS U MEKSIKU

VIDEO Našli 4 tijela u bunaru: Sumnja se da se radi o braći koja su putovala i u Hrvatsku

Državno odvjetništvo meksičke savezne države Baje Californije navelo je da će forenzičari analizirati tijela kako bi se utvrdilo radi li se o nestaloj braći.

Optuženi da su prevarili ljude za stotine tisuća eura. Šetaju se Zadrom u skupocjenim šlapama
VIDEO: MATAKOVI NA VISOKOJ NOZI

Optuženi da su prevarili ljude za stotine tisuća eura. Šetaju se Zadrom u skupocjenim šlapama

Plus+ Bračni par Luka Grgo i Adriana Matak tereti za pet financijskih prijevara teških 350 tisuća eura. Pušteni su iz istražnog zatvora uz mjere opreza
Ovo je muškarac osumnjičen za ubojstvo u Zagrebu: Izbo majku pa otišao u kafić i čekao policiju
FOTOGRAFIJA PRIVOĐENJA

Ovo je muškarac osumnjičen za ubojstvo u Zagrebu: Izbo majku pa otišao u kafić i čekao policiju

Zagrebačka policija izvijestila je o detaljima teškog ubojstva na Črnomercu