Obavijesti

News

Komentari 87

Komisija: Ljubljanska banka je isključivo bilateralno pitanje

Komisija: Ljubljanska banka je isključivo bilateralno pitanje
1

Slovenski ministar vanjskih poslova kaže ako se to riješi, onda Slovenija može započeti ratifikaciju. No, Vesna Pusić drži da se ta dva pitanja trebaju odvojiti

VIDEO

Europska komisija smatra da je pitanje hrvatskih štediša Ljubljanske banke bilateralno pitanje između Hrvatske i Slovenije. 

- Komisija se nada da će se proces ratifikacije hrvatskog pristupnog ugovora dovršiti na vrijeme kako bi Hrvatska ušla u EU-u 1. srpnja sljedeće godine kako je i planirano - rekao je u ponedjeljak u Bruxellesu glasnogovornik Komisije Peter Stano. On je ponovio da EK potiče obje strane da nađu brzo i uzajamno prihvatljivo rješenje za to pitanje. 

- To je bilateralno pitanje koje treba riješiti na bilateteralnoj razini pod okriljem Banke za međunarodmna poravnanja (BIS) - rekao je Stano.

Erjavec ponovio: Za ratifikaciju je preduvjet Ljubljanska banka

Prije njega, Karl Erjavec, slovenski ministar vanjskih poslova, rekao je da je rješenje pitanja Ljubljanske banke preduvjet za ratifikaciju hrvatskog pristupnog sporazuma u slovenskom parlamentu. 

- Ne bude li riješeno pitanje Ljubljanske banke, možda slovenski parlament neće željeti ratificirati pristupni sporazum, a za to nam treba dvotrećinska većina. Želimo da Hrvatska što prije uđe u EU i da ratificiramo pristupni sporazum, a preduvjet za to je da riješimo pitanje Ljubljanske banke u skladu s obvezama koje je Hrvatska preuzela pri zatvaranju pregovora u poglavlju 4 - Sloboda kretanja kapitala - rekao je Erjavec. 

On smatra da je Hrvatska u pregovorima za zatvaranje pregovora u poglavlju Sloboda kretanja kapitala preuzela obvezu da se pitanje hrvatskih štediša Ljubljanske banke rješava u okviru sukcesije bivše Jugoslavije. 

- Ako to pitanje riješimo, već sutradan možemo u slovenskom parlamentu započeti postupak ratifikacije - rekao je Erjavec, koji smatra da će se to pitanje riješiti u međusobnom dijalogu. 

Pusić: Pitanje ratifikacije i Ljubljanske banke treba razdvojiti

Vesna Pusić, ministrica vanjskih i europskih poslova, pak, smatra da ta dva pitanja treba razdvojiti. Pusić je kazala kako je Hrvatska pokrenula inicijativu da se odvoji pitanje Ljubljanske banke od našeg europskog partnerstva, a kaže da je slovenska strana tu inicijativu već prihvatila. 

- Imenovali smo stručnjake i s hrvatske i sa slovenske strane, koji bi vladama trebali predložiti neko racionalno i izvedivo rješenje za pitanje Ljubljanske banke - rekla je Pusić. 

Očekuje se kako će se Pusić i Erjavec tijekom dana sastati i razgovarati o tom pitanju. 

'Za financiranje Pelješkog mosta prvo nam treba politička odluka'

Ministrica Pusić će u ponedjeljak popodne imati bilateralni sastanak s povjerenikom Europske komisije Johannesom Hahnom na kojem će razgovarati o mogućnosti financiranja Pelješkog mosta iz europskih fondova. 

- Smatrala bi uspjehom ako dobijemo službenu i definitivnu potvrdu da je izgradnja mosta onaj tip projekata koji se može kandidirati za financiranje iz europskih fondova. Ako se potvrdi da se takav projekt može financirati iz europskih fondova, što je ključno, onda bi preostali na tehničkoj razini definirati i izgraditi projekt u skladu sa standardima EU-a. Ali, nama za početak treba politička odluka da je to moguće - rekla je ministrica Pusić.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 87
VIDEO

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm
PROMJENA VREMENA NA PUTU

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm

Kiša je već zahvatila dijelove Visa, Korčule i Pelješca, kao i dio samog sjevera države. Brojni stanovnici Hrvatske koji Praznik rada provode u prirodi nadaju se kako će ih kiša izbjeći, barem još neko vrijeme...

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'
4.3 PO RICHTERU

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'

RAKOVICA - Odmah sam pregledao snimke nadzorne kamere s vikendice u Rakovici. Potres se jasno vidi. Prvo je jako udarilo, a onda se tlo kratko zatreslo. To je udaljeno samo 2 kilometra od epicentra, javio nam je čitatelj koji je poslao snimku potresa magnitude 4.3 po Richteru koji je u srijedu u 5.38 zatresao na granici s BiH, samo 15 kilometara od Slunja.
Evo kad u Hrvatsku stiže kiša: Provjerite stanje po gradovima
VELIKA PROGNOZA

Evo kad u Hrvatsku stiže kiša: Provjerite stanje po gradovima

Promjenljivo oblačno i nestabilno. Uz umjeren razvoj oblaka mjestimice kiša i pljuskovi s grmljavinom osobito poslijepodne i navečer. Ponegdje pljuskovi mogu biti jače izraženi, stoji u prognozi DHMZ-a za srijedu...