Obavijesti

News

Komentari 83

Putin bi bio zadovoljan zbog Milanovićeva posjeta Orbanu

Putin bi bio zadovoljan zbog Milanovićeva posjeta Orbanu
1

Samo par dana nakon što ga je pohvalio Sergej Lavrov, Zoran Milanović otišao je u posjet Orbanovoj Mađarskoj koja je zbog politike prema Rusiji i promocije iliberalne demokracije pod sve jačim pritiskom Europske unije.

VIDEO

Samo dan nakon što je Tonino Picula, bivši SDP-ov ministar vanjskih poslova i član Odbora za vanjsku politiku Europskog parlamenta, proglasio Viktora Orbana "Putinovim trojanskim konjem", predsjednik Zoran Milanović otputovao je u službeni posjet Orbanovoj Mađarskoj.

Gdje će se sastati, bez nazočnosti novinara, s premijerom Viktorom Orbanom kojega je nedavno nazvao "klaunom" i s kojim je ljetos privatno večerao na Hvaru, u državi koja se našla pod sankcijama Europske unije zbog odnosa prema Rusiji i stanja demokracije, a koju Milanović brani tvrdnjama kako ju "europski birokrati stravično teroriziraju".

Hvali ga Lavrov

I opet, u posjet "Putinovu trojanskom konju" Milanović odlazi upravo u trenutku kad ga je ruski šef diplomacije Sergej Lavrov javno pohvalio zbog njegovih izjava o "posredničkom ratu SAD-a i NATO saveza protiv Rusije".

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Vladimir Putin bio bi zadovoljan Milanovićevim posjetom Mađarskoj.

"Mađarska nam nije neprijatelj, nikada nas nije napala", objasnio je Milanović razloge zašto odlazi u posjet susjednoj državi čiji premijer - i jedini relevantan političar - javno pozira sa šalom Velike Mađarske, govori o "svom moru" i njeguje povijesnu nostalgiju za krajevima Hrvatske koji su nekad bili pod Mađarskom.

Zajedno protiv EU

A Milanović odlazi u Mađarsku upravo u trenutku kad je ta zemlja, zbog Orbanove politike, sve više izolirana u Europskoj uniji, što se opet uklapa u Milanovićevu politiku prkošenja Bruxellesu, kritiziranja Europske unije, bojkotiranja posjeta Ursule von der Leyen Zagrebu...

Milanović i Orban stvorili su antibriselsku i prorusku osovinu.

Pozitivno je, naravno, da hrvatski predsjednik odlazi u posjet susjednoj državi kako bi produbio dobre odnose dviju zemalja, posebno u trenutku kad hrvatska nafta odlazi u MOL-ove rafinerije. Međutim, državni posjet u trenutku kad Europska unija pronalazi načina kako da izolira ili "bajpasira" Orbanovu Mađarsku koja blokira sankcije Rusiji i pomoć Ukrajini, daje legitimitet takvoj politici Viktora Orbana.

Orban ipak ima prijatelje. A to će u ovom trenutku biti Zoran Milanović. HDZ može malo odmoriti na klupi za pričuve.

Nacističke izjave

Još gore, Orban je na udaru Bruxellesa zbog nedemokratske politike, gušenja medija, iliberalne demokracije, odnosa prema manjinama i migrantima, čak i zbog nacističkih izjava o "miješanju rasa u Europi".

Zašto bi Milanović njegovao prijateljske odnose s takvim režimom?

"Poznato je da je Viktor Orban, kao Putinov trojanski konj, koristio načelo konsenzusa kako bi blokirao zajedničke odluke Unije u pitanjima financijske, političke i obrambene podrške Ukrajini od strane EU", objasnio je Tonino Picula, dodajući kako se traže načini da se zaobiđu takve blokade unutar EU.

Međutim, njegov bivši stranački predsjednik podržava i brani Orbana, pa i sam korača stazama Orbanove politike prema Bruxellesu, ali i prema Moskvi.

Izgubio podršku

Neuvjerljivo se Milanović jučer branio od komplimenata koje je dobio od ruskog šefa diplomacije Lavrova tvrdnjom kako ga je samo jednom sreo i "bio hladan prema njemu". No to ne znači da Moskva nije sretna s njegovim izjavama.

Zbog kojih je, eto, preko jučerašnjih izjava Sandre Benčić izgubio i podršku Možemo! na izborima za drugi predsjednički mandat.

Zoran Milanović pomogao je Orbanovoj Mađarskoj da se ne osjeća izolirano u EU i poslao poruku da Viktor Orban u njemu ima prijatelja i saveznika. 

A zbog toga bi u Hrvatskoj mogao imati sve manje prijatelja i saveznika. Odnosno, mogao bi ih pronaći na krivoj strani političke barikade. 

Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 83
VIDEO

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag
Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka
VIDEO: CURICA NESTALA U SRBIJI

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka

BANJSKO POLJE, SRBIJA - Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag. Roditelji djevojčice ponovno su pozvani u policijsku postaju, ali za sada još nema informacija je li to povezano s kopanjem zemljišta oko kuće gdje je malena Danka nestala.