News

Komentari 26

Putin o stanju nacije: 'Rusija će oštro i munjevito odgovoriti na sve vanjske provokacije'

Putin o stanju nacije: 'Rusija će oštro i munjevito odgovoriti na sve vanjske provokacije'

Njegove izjave dolaze u vrijeme pojačanih napetosti sa Sjedinjenim Državama i Europom zbog gomilanja ruskih vojnika na granici s Ukrajinom i zatočenog oporbenog političara Alekseja Navaljnog

Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je u srijedu da će Moskva "oštro i munjevito" odgovoriti na bilo kakvu provokaciju izvana i požalio se na stalne neprijateljske poteze protiv Rusije.

U govoru o stanju nacije pred visokim dužnosnicima i zastupnicima oba doma parlamenta, Putin je rekao da Moskva želi dobre odnose s drugim zemljama i nada se da nijedna neće prijeći "crvenu liniju".

Njegove izjave dolaze u vrijeme pojačanih napetosti sa Sjedinjenim Državama i Europom zbog gomilanja ruskih vojnika na granici s Ukrajinom i zatočenog oporbenog političara Alekseja Navaljnog.

"Mi želimo dobre odnose...i doista ne želimo rušiti mostove. No, ako naše dobre namjere netko krivo protumači kao ravnodušnost ili slabost i želi spaliti ili čak dići u zrak te mostove, mora znati da će odgovor Rusije biti asimetričan, munjevit i oštar", upozorio je Putin.

Rusija će u svakome pojedinačnom slučaju odrediti gdje je ta crvena linija, dodao je.

Osudio je ono što je nazvao "pokušajem puča" u Bjelorusiji. "Upotreba nepravednih sankcija prerasta u nešto puno ozbiljnije: pokušaj puča u Bjelorusiji", istaknuo je Putin koji podržava bjeloruskog predsjednika Aleksandera Lukašenka, suočenog sa žestokom oporbom u zemlji.

Putin nije izrijekom spomenuo Navaljnog, zatočenog oporbenog čelnika koji dva tjedna štrajka glađu i čiji su se pristaše, dok je Putin govorio, počeli okupljati na prosvjedima diljem zemlje.

Upozorenje Zapadu bio je vrhunac Putinova 78-minutnog govora kojim je dominirao ruski odgovor na covid-19 i s time povezane gospodarske teškoće.

Putin je rekao da Rusija želi do jeseni postići kolektivni imunitet i pozvao je sve Ruse da se cijepe.

Zemlja je dosad cijepila više od osam od 144 milijuna stanovnika, objavio je prošli tjedan visoki dužnosnik. Nejasno je koliko ih je primilo dvije doze.

"Rješenje za ovaj problem je u vašim rukama, u rukama svih građana. Još jednom vas pozivam: cijepite se!".

Putin je nagovijestio mogućnost izmjene poreznog sustava, rekavši da korporativni sektor unatoč svim teškoćama zbog pandemije bilježi rekordne profite.

"Vidjet ćemo kako će trošiti te profite i imajući to na umu poduzet ćemo neke korake u smislu finog podešavanja zakona o porezima na kraju godine".

"Neke (kompanije) isplaćuju dividende, a druge ulažu u svoj i razvoj cijelih industrija. Naravno da ćemo ohrabriti one koji investiraju".

Govoreći o zaštiti okoliša, rekao je da traži da se ubrza donošenje zakona po kojem bi vlasnici tvrtki bili financijski odgovorni za čišćenje okoliša nakon onečišćenja. "Stvar je jednostavna: ako zarađujete na prirodi, počistite za sobom!".

Iznio je cilj da se do 2024. za 20 posto smanje emisije štetnih plinova iz dvanaest najvećih industrijskih centara.

"Emisija stakleničkih plinova mora biti manja nego u Europskoj uniji", istaknuo je Putin.

Najčitaniji članci