Obavijesti

News

Komentari 27

Putin slavi pobjedu, a u Moskvi se organiziraju novi prosvjedi

Putin slavi pobjedu, a u Moskvi se organiziraju novi prosvjedi
5

Prebrojano je više od 99 posto listića, a Putin je osvojio gotovo 64 posto glasova. Oporbene skupine tvrde da se radi o prijevari i da izbori nikako nisu bili zakoniti

VIDEO

Vladimir Putin sa svojim pristašama slavi pobjedu na predsjedničkim izborima koja mu je omogućila treći predsjednički mandat, nakon što je posljednje četiri godine proveo obnašajući dužnost premijera.

Prebrojano je više od 99 posto glasačkih listića, a Putin je osvojio gotovo 64 posto glasova, objavili su izborni dužnosnici. U nedjelju navečer pred desetak tisuća pristaša Putin je rekao da je pobijedio u otvorenoj i iskrenoj borbi. 

Međutim, oporbene skupine tvrde da se radi o prijevari, a za ponedjeljak se planira i prosvjedni skup u Moskvi. Neovisni promatrači izbora tvrde da je novoizabrani predsjednik osvojio tek nešto više od 50 posto glasova, odnosno daleko manje od onog što pokazuju službeni rezultati. Izjavili su i da su dobili informacije kako su neki birači glasovali na nekoliko glasačkih listića, piše BBC.

- Ovi izbori ne mogu se smatrati zakonskim na bilo koji način, rekao je Vladimir Ryzhkov, jedan od vođa protesta. 

S druge strane, šef Putinove kampanje, Stanislav Govorukhin izbore je opisao kao najčišće u ruskoj povijesti. 

Prema izvještaju izbornog povjerenstva Putinov protukandidat Genadij Zjuganov osvojio je 17,19 posto glasova, Mihail Prohorov 7,7 posto, Vladimir Žirinovski 6,24 posto te Sergej Mironov 3,84 posto. Na izbore je izašlo oko 63 posto birača. Putinu je 63,75 posto glasova bilo dovoljno za pobjedu u prvom krugu izbora. 

Nakon zatvaranja birališta Zjuganov je izbore opisao kao nepravedne i nevjerodostojne. Dodao je da će javni gnjev onemogućiti Putinu da vlada kao do sada.  

OESS tvrdi da su izbori bili namješteni

Organizacija za europsku sigurnost i suradnju (OESS) objavila je da su predsjednički izbori u Rusiji očito bili namješteni u korist Vladimira Putina. 

Iz OESS-a su poručili da iako su kandidati na izborima mogli neometano voditi kampanju, stvoreni uvjeti od samog su početka jasno pogodovali Putinu, piše BBC.

Voditelj promatračke misije OESS-a, Tonino Picula rekao je da bi na izborima rezultat trebao biti neizvjestan, ali to nije bio slučaj u Rusiji.

- Nije bilo stvarnog natjecanja i zloporabom sredstava ruske vlade osigurano je da ne bude upitno tko će biti konačni pobjednik.  


Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 27
VIDEO

VIDEO Našli 4 tijela u bunaru: Sumnja se da se radi o braći koja su putovala i u Hrvatsku
UŽAS U MEKSIKU

VIDEO Našli 4 tijela u bunaru: Sumnja se da se radi o braći koja su putovala i u Hrvatsku

Državno odvjetništvo meksičke savezne države Baje Californije navelo je da će forenzičari analizirati tijela kako bi se utvrdilo radi li se o nestaloj braći.

Detalji horora na Črnomercu: Sin ubio majku pa otišao u kafić
POLICIJA OBJAVILA

Detalji horora na Črnomercu: Sin ubio majku pa otišao u kafić

Sin (28) je oštrim predmetnom zadao više ubodnih rana 68-godišnjakinjoj majci...
'Imamo 76 ruku i bez zastupnika manjina': Tko je misteriozni žeton u slagalici nove Vlade?
DOGOVORILI SU VLADU?

'Imamo 76 ruku i bez zastupnika manjina': Tko je misteriozni žeton u slagalici nove Vlade?

Plus+ Domovinski pokret i HDZ s Vesnom Vučemilović imaju 75 ruku. Fali im jedna bez manjina. IZ DP-a tvrde da imaju i tu ruku