Obavijesti

News

Komentari 1

Putinu ni pobjeda na izborima za predsjednika neće biti laka

Putinu ni pobjeda na izborima za predsjednika neće biti laka
1

Oporbeni političari i nezavisni promatrači upozoravaju da Jedinstvena Rusija ne bi dobila više od 35 posto glasova da nije bilo lažiranja. Odaziv je bio i do 146 posto

VIDEO

Jedno od glavnih pitanja koje dan poslije izbora postavljaju ruski birači jest u kojoj je mjeri vladajuće stanka uspjela, barem djelomično, falsificirati rezultate izbora u svoju korist. Naime, postoji sumnja da bi Putin i njegova Jedinstvena Rusija dobili još manje glasova da nije bilo izbornog inženjeringa. U odnosu na izbore iz 2007. godine Putin i Medvedev izgubili su oko 15 posto glasova i 77 mandata.

Odraz pravog stanja

No oporbeni političari i nezavisni promatrači upozoravaju da Jedinstvena Rusija ne bi dobila više od 35 posto glasova da nije bilo lažiranja. Stoga čelnici nekih oporbenih stranaka tvrde da su ovo bili najprljaviji izbori od raspada SSSR-a 1991. godine. Jedan od zanimljivijih podataka jest i to da je u nekim ruskim regijama odziv na izbore bio 146 posto! Zanimljiv je podatak i to da je u Čečeniji odziv bio 100 posto, ali i to da je za Jedinstvena Rusiju tamo glasovalo 99,48 posto birača. U susjednom Dagestanu Putinu je povjerenje iskazalo "samo" 90 posto birača.

Za Vladimira Putina izborni rezultat reflektira pravo stanje u zemlji, a kaže da će ovaj izborni rezultat njegovoj stranci omogućiti da zemlji i dalje jamči stabilan razvoj. Također naglašava da je manje glasova za Jedinstvenu Rusiju izravna posljedica utjecaja globalne krize na Rusiju i standard njezinih građana.

Iako ima naznaka da bi neke stranke mogle dovesti u pitanje rezultate parlamentarnih izbora, ono što je trenutačno najzanimljivije predsjednički su izbori koji se održavaju za tri mjeseca. Naime, mnogi komentatori u samoj Rusiji, nakon rezultata parlamentarnih izbora, dovode u pitanje do sada sigurnu Putinovu pobjedu.

Politički mrtvac

Neki naglašavaju da će on morati početi provoditi duboke reforme i da će se buduća vlast morati početi odricati mnogih povlastica koje su do sada smatrali sigurnima. U suprotnom, tvrde komentatori, Putin bi vrlo brzo mogao postati politički mrtav.

Premda su parlamentarni izbori pokazali da je Rusija već pomalo umorna od Putina, on vjerojatno neće imati većih problema na predsjedničkim izborima iako pobjeda neće biti tako čista.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

'Mislila sam da je prehlada, a onda su mi rekli da imam četiri tumora i 30% šanse preživjeti'
STRAŠNO

'Mislila sam da je prehlada, a onda su mi rekli da imam četiri tumora i 30% šanse preživjeti'

Nikad neću zaboraviti izraz lica radiologa koji joj je slikao pluća. Odmah sam znala da nešto nije u redu. Pitala sam doktore hoću li umrijeti. Rekli su mi: 'Ne znamo...'

VIDEO Strava kod zagrebačkog nasipa: Muškarac usmrtio ženu oštrim predmetom, uhitili su ga
ISTRAGA U TIJEKU

VIDEO Strava kod zagrebačkog nasipa: Muškarac usmrtio ženu oštrim predmetom, uhitili su ga

Osumnjičeni koji se dovodi u svezu s ubojstvom je pod nadzorom policije
Braću koju su oduševili Jadran i Plitvice smaknuli su zbog guma: Njihova tijela bacili su u bunar
STRAVA U MEKSIKU

Braću koju su oduševili Jadran i Plitvice smaknuli su zbog guma: Njihova tijela bacili su u bunar

Australce Calluma (33) i Jakea Robinsona (30) lopovi su ubili hicima u glavu i bacili u bunar. Obitelj je identificirala njihova tijela