Obavijesti

News

Komentari 128

Scena na Tuđmanu: 'Nismo dali putnici u avion zbog putovnice'

Scena na Tuđmanu:  'Nismo dali putnici u avion zbog putovnice'
1

Croatia Airlines nije dobila nikakva jamstva da putnica neće tražiti azil u Njemačkoj, a kada bi se to eventualno dogodilo tada bi avioprijevoznik bio kažnjen s više od 10.000 eura...

VIDEO

Donedavna tražiteljica azila u Hrvatskoj, Rosario R. L. iz Ekvadora, željela se jučer vratiti u svoju domovinu, ali djelatnici Croatia Airlines nisu je pustili u zrakoplov iz Zagreba za Frankfurt. Žena je imala jednosmjernu kartu do Ekvadora preko Frankfurta i bila je u pratnji dvije djelatnice Isusovačke službe za izbjeglice. 

Početna argumentacija Croatia Airlinesa o nepuštanju gospođe Rosario na let temeljila se na stavu kako ista ne posjeduje odgovorajuću putnu ispravu, što je u potpunosti netočno jer je putnu ispravu izdalo Veleposlanstvo Republike  Ekvador u Mađarskoj koje je nadležno i za Republiku Hrvatsku. Ovu činjenicu nam je također potvrdilo i Veleposlanstvo Republike Ekvador u Njemačkoj koje smo kontaktirati boraveći s gospođom Rosario na aerodromu. Veleposlanstvo nam je naglasilo kako je putna isprava koju gđa Rosario posjeduje jedina važeća i dovoljna isprava koju diplomatska misija izdaje svojim državljanima isključivo radi povratka u zemlju podrijetla.

Tzv. Emergency passport/putna isprava izdaje se u slučaju gubitka ili krađe dokumenta, što je gđa Rosario doživjela, a za što ima potvrdu hrvatske policije provedenu na engleski jezik. Također, želimo ovdje naglasiti i činjenicu da su nadležna tijela za obavljanje granične kontrole Republike Hrvatske, dakle djelatnici Ministarstva unutarnjih poslova, potvrdili da gđa Rosario ima važeću putnu ispravu s kojom može otputovati svome domu.

Nadalje, svoj čin Croatia Airlines pokušala je opravdati argumentacijom o navodnim dodatnim financijskim troškovima koje će potencijalno morati pokrivati. Na to su djelatnice Isusovačke službe za izbjeglice izrazile spremnost da njihova organizacije službeno preuzme bilo kakve eventualne troškove. Iz navedenog se može zaključiti da se Croatia Airlines postavlja nadležnim za procjenu valjanosti putnih isprava koja izdaje druga suverena država. Također, nakon što je pravnica Isusovačke službe za izbjeglice zatražila Croatia Airlines da se pismeno očituje o razlozima zbog kojih nisu putnicu pustili na let, spomenuta aviokompanija je to odbila učiniti, stoji u priopćenju za medije Isusovačke služba za izbjeglice (JRS).

Nakon što su društvenim mrežama počele kružiti fotografije nesretne žene, oglasili su se i iz domaće aviokompanije:

Sinoć je uoči leta Croatia Airlinesa OU414 iz Zagreba za Frankfurt odbijen ukrcaj u zrakoplov putnici koja je u zagrebačku zračnu luku stigla s tzv. emergency putovnicom države Ekvador, odnosno zamjenskim dokumentom koji se izdaje u slučaju izgubljene ili ukradene putovnice, a koji za putovanje iz Hrvatske u Njemačku nije valjan dokument.

Naime, uvidom u vizni režim Njemačke utvrđeno je da putnica, koja je inače ekvadorski državljanin i tražitelj međunarodne zaštite (azila) u Hrvatskoj, s navedenim dokumentom ne ostvaruje uvjete tranzita preko Frankfurta, odnosno da je za tranzitno putovanje iz non-Schengen države u državu potpisnicu Schengenskog sporazuma nužna tranzitna viza. 

Nadalje, u slučaju da je kompanija prevezla putnicu u Frankfurt na temelju emergency putovnice, ona bi u tamošnjoj zračnoj luci dobila status neprihvatljivog putnika (inadmissible passenger), te bi  avioprijevoznik dobio novčanu kaznu i obvezu da putnicu vrati u Hrvatsku o svom trošku.

Također, kompanija nije dobila nikakva jamstva da putnica neće tražiti azil u Njemačkoj, a kada bi se to eventualno dogodilo tada bi avioprijevoznik bio kažnjen s više od 10.000 eura.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 128
VIDEO

Izađite iz mora, vrijeme je opet za kapute! Evo kada stiže nagla promjena, minusi i snijeg...
VREMENSKA PROGNOZA

Izađite iz mora, vrijeme je opet za kapute! Evo kada stiže nagla promjena, minusi i snijeg...

Prema norveškoj stranici yr.no, temperature će idućeg tjedna u dijelovima Hrvatske ići i ispod nule. U Zagrebu, primjerice, će idućeg utorka najniža temperatura biti 1 stupanj Celzijusov.

Zoran Milanović se oglasio nakon odluke Ustavnog suda
REAKCIJA PREDSJEDNIKA

Zoran Milanović se oglasio nakon odluke Ustavnog suda

Nakon odluke Ustavnog suda obraćanje javnosti najavio je vođa SDP-a Peđa Grbin, a Zoran Milanović kratko se na Facebooku oglasio znakovitom porukom
Neslužbeno doznajemo: Ustavni sud odlučio da Milanović ne može biti na listi za izbore!
PRATITE NA 24SATA

Neslužbeno doznajemo: Ustavni sud odlučio da Milanović ne može biti na listi za izbore!

Šef SDP-a Peđa Grbin objavio da postoji plan B u slučaju da Ustavni sud odluči da se Milanović ne može kandidirati dok je predsjednik