Obavijesti

News

Komentari 2

Raab: Politička stabilnost Sjeverne Irske je ugrožena, moramo riješiti protokol

Raab: Politička stabilnost Sjeverne Irske je ugrožena, moramo riješiti protokol

Na lokalnim izborima za pokrajinski parlament u četvrtak je pobijedila irska nacionalistička stranka Sinn Fein, prvi put u povijesti pokrajine Sjeverne Irske

VIDEO

Potpredsjednik britanske vlade Dominic Raab rekao je u nedjelju da će politička stabilnost Sjeverne Irske biti ugrožena sve dok se ne riješi problem Protokola uspostavljenog nakon brexita za trgovinu između te pokrajine i ostatka Ujedinjenog Kraljevstva.

Na lokalnim izborima za pokrajinski parlament u četvrtak je pobijedila irska nacionalistička stranka Sinn Fein, prvi put u povijesti pokrajine Sjeverne Irske te je najavila raspravu o ujedinjenju Sjeverne Irske i Republike Irske.

Lokalna vlada u Sjevernoj lrskoj nije bila u punom sastavu od veljače kada je prvi ministar te pokrajine, Paul Givan iz probritanske Demokratske unionističke stranke (DUP) podnio ostavku prosvjedujući protiv Protokola kojim su Europska unija i Velika Britanija dogovorili 2019. režim trgovine nakon izlaska Velike Britanije iz EU-a.

"Jasno je da je stabilnost ugrožena problemima nastalima zbog Protokola o Irskoj i Sjevernoj Irskoj", rekao je Raab koji je ujedno ministar pravosuđa.

"Sada se fokusiramo na dva elementa - zbližiti stranke, postići stabilnost, ali i 'otključati' probleme nastale zbog Protokola".

Kao pobjednica lokalnih izbora Sinn Fein sada ima pravo predložiti kandidata za dužnost prvog ministra Sjeverne Irske, ali prema mirovnom sporazumu Velikog petka iz 1998. kojim su dokončana desetljeća sukoba u toj pokrajini, u vlasti moraju sudjelovati i probritanske protestantske stranke i irske katoličke stranke.

Problem je nastao jer je probritanska stranka DUP nakon izbora objavila da neće sudjelovati u vladi ako se ne postigne dogovor o trgovini.

London i Bruxelles mjesecima pokušavaju prevladati zastoj zbog trgovine jer se nakon izlaska Velike Britanije i EU-a zapravo stvorila carinska granica unutar teritorija Velike Britanije, između Sjeverne Irske i ostatka UK-a.

Protokolom o Irskoj i Sjevernoj Irskoj, koji su London i Bruxelles dogovorili nakon brexita, izbjegava se „tvrda” granica između Republike Irske (koja je teritorij Europske unije) i Sjeverne Irske koja je u sastavu UK-a i prema tome više nije dio EU-a.

Protokolom se tako omogućava neometano funkcioniranje gospodarstva na cijelom otoku i štite svi aspekti Sporazuma na Veliki petak te osigurava cjelovitost EU-ova jedinstvenog tržišta robe.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

UŽIVO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

UŽIVO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa