News

Komentari 7

Radin: Sve razlike među nama trebamo uvažavati, čak i voljeti

Radin: Sve razlike među nama trebamo uvažavati, čak i voljeti

Radin je u ime predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića i svih zastupnika čestitao Božić pravoslavnim vjernicima, ističući da božićne čestitke srpskog naroda ukazuju na važnost ljubavi

Razlike treba uvažavati, a po mogućnosti i voljeti, ako tako razmišljamo bit ćemo na dobrom putu, naglasio je u nedjelju potpredsjednik Hrvatskog sabora Furio Radin na domjenku Srpskog narodnog vijeća povodom pravoslavnog Božića, pozivajući sve, i vjernike i one koji to nisu, da se okrenu budućnosti i grade zajednički život u miru i uvažavanju svih različitosti. 

Radin je u ime predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića i svih zastupnika čestitao Božić pravoslavnim vjernicima, ističući da božićne čestitke srpskog naroda ukazuju na važnost ljubavi, mira i nade, kao i zajedništva.

U to je ime pozvao sve ljude, vjernike i one koji to nisu, da se okrenu prema budućnosti, da grade zajednički život u miru i uzajamnom poštovanju, uvažavanju svih različitosti kojih svaka osoba, zajednica ili narod imaju u sebi.

Slogan da smo svi isti alat je ideologije

- Slogan da smo svi isti alat je ideologije, koji različitima ostavlja da budu na marginama, diskriminirani. Polazimo od jednostavne činjenice da smo svi različiti, da rasne, nacionalne, rodne ili spolne, vjerske ili dobne i druge razlike treba uvažavati, a po mogućnosti i voljeti. Ako tako razmišljamo bit ćemo na dobrom putu - poručio je. 

Radin je napomenuo kako Srbi i Srpkinje na ovim hrvatskim prostorima žive od pamtivijeka, kao nedjeljiv dio ljudske zajednice koja je stoljećima živjela u skladu.

- Na samom kraju ovog milenija, kao i kod mnogih drugih naroda, taj je sklad doveden u pitanje, višekratno narušen i ponovno izgrađen. Slaveći Božić na ovom već tradicionalnom zagrebačkom domjenku želimo ukazati na tu jednostavnu istinu, da je sklad među narodima koji nastanjuju Hrvatsku daleko čvršći i vremenom dugotrajniji od nerazumijevanja i sukoba, da je ljubav među različitima daleko postojanija od mržnje - rekao je.

Radin je ustvrdio kako se danas trenuci definiraju kao teški za sve, u razdobljima kad se čini da nitko više ne razumije nikoga i da nitko ni s kim više nije u skladu pa, istaknuo je, treba čvrsto istaknuti, podcrtati i ponavljati da bi sklad bio postojaniji i dublji od bilo kojeg nerazumijevanja.

Bez ljubavi, prijateljstva i suživota nema budućnosti

- Bez ljubavi, prijateljstva i suživota nema budućnosti, iz jednostavnog razloga što bez njih, bez suživota i ljubavi, ne bi bilo ni zajedničke prošlosti. U svjetlu činjenice da Srpska pravoslavna crkva u 2019. godini slavi punih osam stoljeća samostalnosti, autokefalnosti, podsjećati na dugu zajedničku prošlost nameće se samo od sebe. Neka se svatko prisjeća zajedničkih proslava, zajedničkog druženja u svojim sredinama - kazao je Radin.

Najčitaniji članci