Obavijesti

News

Komentari 242

'Radman nije prekršio zakon, Brkićeve tvrdnje su netočne'

'Radman nije prekršio zakon, Brkićeve tvrdnje su netočne'
1

Vodstvo HRT-a oštro je reagiralo na istup glavnog tajnika HDZ-a  Milijana Brkića poručivši  da je netočna njegova tvrdnja da je Goran Radman prekršio zakon te mora otići s funkcije...

VIDEO

Vodstvo HRT-a u ponedjeljak je oštro reagiralo na istup glavnog tajnika HDZ-a  Milijana Brkića poručivši  da je netočna njegova tvrdnja da je glavni ravnatelj HRT-a Goran Radman prekršio zakon te mora otići s funkcije jer su "Povjerenstvo za sprečavanje sukoba interesa i Upravni sud potvrdili da je u sukobu interesa".

"Glavni ravnatelj HRT-a Goran Radman podnio je tužbu protiv Odluke Povjerenstva za sprečavanje sukoba interesa, Upravni sud u Zagrebu odbio je tužbeni zahtjev, a spomenuta presuda nije postala pravomoćna te je taj predmet temeljem žalbe glavnoga ravnatelja HRT-a još uvijek u postupku", piše u odgovoru HRT-ove službe za odnose s javnošću.

S HRT-a su i Brkićeve tvrdnje da "službe drugih država upravljaju dijelom zaposlenika HRT-a i uređuju program" odbacili kao paušalne, zlonamjerne i neistinite naglašavajući da je HRT neovisan javni medij čiji su rad i poslovanje uređeni Zakonom o HRT-u, Ugovorom između HRT-a i Vlade RH te Statutom HRT-a, a rad HRT-a nadziru Programsko vijeće i Nadzorni odbor te druga mjerodavna tijela.

Radmana imenovao Hrvatski sabor nakon javnog natječaja

"U skladu s tim, odbacujemo teze o političkim, bankarskim ili korporacijskim utjecajima. Također, nema govora ni o postojanju tzv. strahovlade na HRT-u. Kao što vam je poznato, na HRT-u aktivno djeluje čak 12 radničkih sindikata, a radnici uživaju prava koja su osigurana brojnim mehanizmima zaštite i nadzora", ističu s HRT-a.

S HRT-a su odbacili i Brkićeve tvrdnje o političkom postavljanju Gorana Radmana ističući da ga je na mjesto glavnoga ravnatelja HRT-a imenovao Hrvatski sabor nakon provedene zakonske procedure javnoga natječaja te nakon potvrde ispunjenja svih kriterija iz toga javnog natječaja. Odbacili su i navode o politički motiviranim smjenama urednika i nepodobnih novinara te ukidanju, kako se ističe u Brkićevu istupu, "Radmanovoj partiji neprimjerenih emisija".

"Smjene koje spominje gospodin Brkić dogodile su se prije početka mandata aktualnoga glavnog ravnatelja. Također napominjemo kako odluke o uvođenju ili ukidanju emisija nisu u mjerodavnosti glavnoga ravnatelja HRT-a nego ravnatelja Programa HRT-a", ističe se s HRT-a u kojem naglašavaju i da su svi radnici na HRT-u tijekom mandata glavnoga ravnatelja Gorana Radmana zaposleni putem javnih natječaja i zakonito. 

"Ako tko je tko u bilo kojemu trenutku imao drugačijih saznanja, njegova je dužnost bila prijaviti to mjerodavnim tijelima", zaključuju s HRT-a.

Da bi Radman trebao otići s mjesta ravnatelja HRT-a u subotu je u Konavlima rekao i predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko kazavši da smjena Gorana Radmana s čela HRT-a nije čistka u javnoj upravi.

"Nisam zadovoljan tim javnim servisom koji svi mi plaćamo. Ta televizija je u funkciji jedne stranke i u funkciji destrukcije političke suradnje Mosta i HDZ-a. Radman treba otići i ta struktura se mora početi ponašati profesionalno, objektivno, a ne navijački" poručio je Karamarko. 

S namjerom smjene Radmana slaže se i predsjednik saborskog kluba Mosta i omiški gradonačelnik Ivan Kovačić jer također smatra da je u sukobu interesa te da ima niz afera.

Ravnatelj programa Hrvatske radiotelevizije (HRT) Saša Runjić u subotu je odbacio Karamarkove izjave da je HRT u funkciji jedne stranke i u funkciji destrukcije političke suradnje Mosta i HDZ-a.  Vodstvo HRT-a, rečeno je u Dnevniku HTV-a, smatra da je svaki neutemeljni napad na Hrvatsku radioteleviziju izravan udar na demokraciju.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 242
VIDEO

Planirate roštilj za Praznik rada? Evo kakvo vrijeme će biti
PRIPREMITE KABANICE

Planirate roštilj za Praznik rada? Evo kakvo vrijeme će biti

U srijedu će biti sunčano, no postupno će rasti naoblaka te će u drugom dijelu dana mjestimično pasti kiša s grmljavinom...

Tražili ga od petka: Stjepan (26) u ponedjeljak se vratio doma
KRAJ POTRAGE

Tražili ga od petka: Stjepan (26) u ponedjeljak se vratio doma

Stjepanu Posavcu se svaki trag gubi od petka kad se udaljio s adrese prebivališta. U ponedjeljak se vratio kući
Peđa Grbin nakon  pregovora s DP-om:  Odluka kako dalje je na njima. Naša pozicija je jasna...
VIDEO: OBRAĆANJE ŠEFA SDP-A

Peđa Grbin nakon pregovora s DP-om: Odluka kako dalje je na njima. Naša pozicija je jasna...

Do potrebnih 76 ruku još nitko nije došao, HDZ je, podsjećamo, na ovim parlamentarnim izborima osvoji 61 mandat, SDP 42, dok je Domovinski pokret s 14 osvojenih mandata 3. stranka u državi...