'Radman nije prekršio zakon, Brkićeve tvrdnje su netočne' | 24sata
Obavijesti

News

Komentari 242

'Radman nije prekršio zakon, Brkićeve tvrdnje su netočne'

'Radman nije prekršio zakon, Brkićeve tvrdnje su netočne'
1

Vodstvo HRT-a oštro je reagiralo na istup glavnog tajnika HDZ-a  Milijana Brkića poručivši  da je netočna njegova tvrdnja da je Goran Radman prekršio zakon te mora otići s funkcije...

VIDEO

Vodstvo HRT-a u ponedjeljak je oštro reagiralo na istup glavnog tajnika HDZ-a  Milijana Brkića poručivši  da je netočna njegova tvrdnja da je glavni ravnatelj HRT-a Goran Radman prekršio zakon te mora otići s funkcije jer su "Povjerenstvo za sprečavanje sukoba interesa i Upravni sud potvrdili da je u sukobu interesa".

"Glavni ravnatelj HRT-a Goran Radman podnio je tužbu protiv Odluke Povjerenstva za sprečavanje sukoba interesa, Upravni sud u Zagrebu odbio je tužbeni zahtjev, a spomenuta presuda nije postala pravomoćna te je taj predmet temeljem žalbe glavnoga ravnatelja HRT-a još uvijek u postupku", piše u odgovoru HRT-ove službe za odnose s javnošću.

S HRT-a su i Brkićeve tvrdnje da "službe drugih država upravljaju dijelom zaposlenika HRT-a i uređuju program" odbacili kao paušalne, zlonamjerne i neistinite naglašavajući da je HRT neovisan javni medij čiji su rad i poslovanje uređeni Zakonom o HRT-u, Ugovorom između HRT-a i Vlade RH te Statutom HRT-a, a rad HRT-a nadziru Programsko vijeće i Nadzorni odbor te druga mjerodavna tijela.

Radmana imenovao Hrvatski sabor nakon javnog natječaja

"U skladu s tim, odbacujemo teze o političkim, bankarskim ili korporacijskim utjecajima. Također, nema govora ni o postojanju tzv. strahovlade na HRT-u. Kao što vam je poznato, na HRT-u aktivno djeluje čak 12 radničkih sindikata, a radnici uživaju prava koja su osigurana brojnim mehanizmima zaštite i nadzora", ističu s HRT-a.

S HRT-a su odbacili i Brkićeve tvrdnje o političkom postavljanju Gorana Radmana ističući da ga je na mjesto glavnoga ravnatelja HRT-a imenovao Hrvatski sabor nakon provedene zakonske procedure javnoga natječaja te nakon potvrde ispunjenja svih kriterija iz toga javnog natječaja. Odbacili su i navode o politički motiviranim smjenama urednika i nepodobnih novinara te ukidanju, kako se ističe u Brkićevu istupu, "Radmanovoj partiji neprimjerenih emisija".

"Smjene koje spominje gospodin Brkić dogodile su se prije početka mandata aktualnoga glavnog ravnatelja. Također napominjemo kako odluke o uvođenju ili ukidanju emisija nisu u mjerodavnosti glavnoga ravnatelja HRT-a nego ravnatelja Programa HRT-a", ističe se s HRT-a u kojem naglašavaju i da su svi radnici na HRT-u tijekom mandata glavnoga ravnatelja Gorana Radmana zaposleni putem javnih natječaja i zakonito. 

"Ako tko je tko u bilo kojemu trenutku imao drugačijih saznanja, njegova je dužnost bila prijaviti to mjerodavnim tijelima", zaključuju s HRT-a.

Da bi Radman trebao otići s mjesta ravnatelja HRT-a u subotu je u Konavlima rekao i predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko kazavši da smjena Gorana Radmana s čela HRT-a nije čistka u javnoj upravi.

"Nisam zadovoljan tim javnim servisom koji svi mi plaćamo. Ta televizija je u funkciji jedne stranke i u funkciji destrukcije političke suradnje Mosta i HDZ-a. Radman treba otići i ta struktura se mora početi ponašati profesionalno, objektivno, a ne navijački" poručio je Karamarko. 

S namjerom smjene Radmana slaže se i predsjednik saborskog kluba Mosta i omiški gradonačelnik Ivan Kovačić jer također smatra da je u sukobu interesa te da ima niz afera.

Ravnatelj programa Hrvatske radiotelevizije (HRT) Saša Runjić u subotu je odbacio Karamarkove izjave da je HRT u funkciji jedne stranke i u funkciji destrukcije političke suradnje Mosta i HDZ-a.  Vodstvo HRT-a, rečeno je u Dnevniku HTV-a, smatra da je svaki neutemeljni napad na Hrvatsku radioteleviziju izravan udar na demokraciju.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 242

VIDEO

Ispovijest oca ubijenog Damira: Odvezao sam ga u starački dom na posao, a sad mu biram lijes
STRAVA U DARUVARU

Ispovijest oca ubijenog Damira: Odvezao sam ga u starački dom na posao, a sad mu biram lijes

Krešimir Pahoki (53) upao je u starački dom i ubio šestero ljudi. Među njima i Damira Fijalu (36), medicinskog tehničara i zaposlenika doma. Njegov otac potpuno je shrvan...

Andreju Plenkoviću na Dugom otoku mještani poklonili govno
DOBIO SUVENIR

Andreju Plenkoviću na Dugom otoku mještani poklonili govno

Predsjednik Vlade Andrej Plenković posjetio je u ponedjeljak Dugi otok. Dočekali su ga veselje, glasna muzika, pozdravi i selfieji
VIDEO Nožem joj izrezao gume, šipkom razorio auto. Vlasnica sve gledala: 'Ne znam tko je on'
SNIMKA DEMOLIRANJA IZ VUKOVARA

VIDEO Nožem joj izrezao gume, šipkom razorio auto. Vlasnica sve gledala: 'Ne znam tko je on'

Od PU vukovarsko-srijemske doznajemo kako su primili dojavu te provode kriminalističko istraživanje