Obavijesti

News

Komentari 479

Dolenec: Morate se vratiti na posao; Štrajkaši: Nastavljamo sa štrajkom. Dajte svima otkaze

Dolenec: Morate se vratiti na posao; Štrajkaši: Nastavljamo sa štrajkom. Dajte svima otkaze
1

Iz Uprave Holdinga kažu kako je štrajk nezakonit i da je teško pregovarati s 2000 ljudi jer nisu odredili predstavnike. Radnici koji su trebali dobiti otkaz neće snositi negativne posljedice

POGLEDAJTE VIDEO:

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Live
Sortiranje događaja
22.50

FOTO Dok radnici štrajkaju, ulice grada pune se smećem: 'Trebaju se boriti, uz njih smo do kraja'

U ponedjeljak je počeo štrajk radnika zagrebačke Čistoće zbog otkaza trojici kolega koji su snimljeni kako u odvozno vozilo ubacuju različite vrste otpada. Ovo je glavni motiv štrajka, a radnici od Gradske uprave traže ispunjavanje 11 uvjeta koje su im predstavili. 

FOTOGRAFIJE POGLEDAJTE OVDJE

21.20

 

Komunalni radnik Čistoće Sabahudin Sedić za Hinu je potvrdio kako se njihova blokada Čistoće nastavlja, a najava da ni večeras ni sutra ujutro ne izlaze na teren negativan je odgovor na apel iz zagrebačke Gradske uprave koja razmatra što s radnicima koji su u nezakonitom štrajku.  

“Ni treća ni prva smjena neće izaći na teren”, rekao je Sedić u izjavi dodavši kako su samoorganizirani radnici odlučni u svojim zahtjevima, a najvažniji su oni da operativi Čistoće povećaju koeficijenti. 

Danas su radnici Upravi Čistoće i Holdinga postavili zahtjeve, a Čistoća je, kaže, pristala na one manje bitne, što je razlog za nastavak štrajka.

“Najbitniji su nam koeficijenti, mi stojimo jedan uz drugoga, i nećemo odustati dok se ne povećaju”, rekao je Sedić. 

Na pitanje je li svjestan opasnosti koje sudjelovanje u nezakonitom štrajku može donijeti radnicima, Sedić je poručio da radnici pod “cijenu svega” ne idu van. 

Neka nam daju otkaze

“Neka nam daju otkaze svima”, kaže Sedić dodajući da je takav stav svih radnika. 

Na takve ultimativne zahtjeve radnika, iz zagrebačke Gradske uprave ranije su poručili da su spremni razgovarati, ali u pregovorima sa sindikatima u koje će, po želji uključiti i same radnike. 

“Naša poruka je jasna, mi smo voljni o svim tim zahtjevima pregovarati, s tim da podsjećamo da je Čistoća komunalno poduzeće (...) i da postoje objektivna ograničenja oko toga. Nije moguće sada plebiscitarno odgovoriti na 11 zahtjeva i na njih pristati ili ne, moramo se vratiti na pregovore, a radnike pozivamo da se vratite na posao”, istaknula je Dolenec. 

Uprava Holdinga danas je pristala na pet od njihovih 11 zahtjeva, a radnici, kao uvjet povratka na posao, traže beskompromisno povećanja koeficijenata - za komunalne radnike na 1,8 te za vozače na 2,4. 

Zamjenica Dolenec poručila je i kako se razmatraju pravne mogućnosti protiv radnika koji su u nezakonitom štrajku, dodajući da su mogući i otkazi. 

18.05

Radnici Čistoće: 'Štrajkat ćemo dok ne pristanu na uvjete i podignu nam koeficijente'

Upute o ponašanju radnika na terenu, nabavka HTZ opreme, sistematizacija poslova u roku od 30 dana..., samo su neki od 11 zahtjeva koliko su radnici Čistoće imali za upravu Holdinga prije nego što su prije dva dana počeli štrajkati, ostavivši tako ulice Zagreba zatrpane smećem. Na pet od 11 zahtjeva Uprava je ipak pristala, no jedan zahtjev ostao je visiti u zraku. Dok se on ne ispuni, poručuju radnici, neće se vratiti na posao.

VIŠE PROČITAJTE OVDJE

'ŠTRAJK JE NEZAKONIT'

Naglasila je da Čistoću financiraju građani i da postoje ograničenja u zahtjevima.

Na upit s obzirom da štrajk smatraju nezakonitim, što planiraju učinizi odgovorila je:

- Ovo nije održivo više od dva, tri dana, ispitujemo sve zakonske mogućnosti i po njima ćemo postupati.

Na pitanje jesu li otkazi radnicima jedna od opcija rekla da je ispituju zakonske mogućnosti.

- Pravni stručnjaci kažu da je ovo nezakonito odbijanje izvođenja zadataka i postoji cijeli dijapazon sankcija, i otkazi. Ali ništa u ovoj situaciji nije čisti da ili ne - rekla je Dolenec.

'TREBAJU SE VRATITI NA POSAO'

Dolenec je naglasila da je u siječnju plaća prosječno rasla 94 eura, a za više kategorije cifra je bila manja jer se komunalnim radnicima trebalo čim prije povećati plaće.

- Stalo nam je do toga da javnost zna, a i radnici, da smo cijelo vrijeme za stolom i ako je Kolektivni ugovor na snazi, u potpunosti se poštuje. Paralelno traje proces mirenja i zato ovo smatramo nezakonitim štrajkom. Ovo se ne može nastaviti, moramo se vratiti za stol. Tim više što jučer nije bilo odvoza, i to bez sankcija - poručila je Dolenec.

Također je naglasila da su radnici tražili manju sankciju za radnike koji su prekršili propise, i sami su se složili da su potrebne sankcije.

- Prihvatili smo obrazloženje radnika, uprava je povukla odnose radnicima. Pretpostavka je bila da se vrate na posao. Izašao je cijeli niz zahtjeva, mi smo o svim tim zahtjevima spremni pregovarati. Nije moguće sada plebiscitarno odgovoriti na svih 11 zahtjeva, moramo se vratiti pregovorima i radnike pozivamo da se vrate na posao. Važno je da i sindikati preuzmu svoj dio odgovornosti - rekla je zamjenica i naglasila da je najvažnije da se radnici frate na posao i da se pokrenu pregovori. 

Komentari 479