News

Komentari 53

Radnici Đure Đakovića tijelima su spriječili JNA da tenkove iz tvornice odveze u vojarnu

Radnici Đure Đakovića  tijelima su  spriječili JNA da tenkove iz tvornice odveze u vojarnu

Čak 5000 radnika Đure Đakovića svojim tijelima je, na današnji dan prije 1991. godine, spriječilo da JNA iz pogona odveze 21 tenk u vojarnu JNA u Slavonskom Brodu.

Prije točno 30 godina, 6.svibnja 1991. godine radnici slavonskobrodskog Đure Đakovića, njih 5000, velikim  prosvjednim skupom doslovce svojim tijelima spriječili su oružani pokušaj bivše JNA da preuzme i iz proizvodnih pogona Đure Đakovića odveze 21 tenk u vojarnu JNA u Slavonskom Brodu. Taj događaj načeo je i ogolio Armiju koja se uporno deklarirala kao armija svih naroda bivše države. 

'Ovo je povijesni dan, ali je zaboravljen'

Ono što je u tom slučaju bilo najvažnije je da su se time stekle realne mogućnosti da se, ukoliko se zbog embarga ne može nabaviti vlastito oklopno naoružanje, privremeno može "posuditi" kod onoga kod koga ga ima. Ovaj uistinu povijesni datum u stvaranju i obrani Republike Hrvatske danas je, nažalost, postao gotovo zaboravljen.

- Ovaj događaj bio je povijesni dan za Slavonski Brod, radnike Đure Đakovića i sindikalni pokret u Hrvatskoj. Prije 30 godina JNA je htjela preuzeti 21 tenk iz tvornice Đure Đaković i odvesti ih u bivšu vojarnu, a tadašnju Jugoarmiju zaustavilo je 5000 radnika koji su svojim tijelima zaustavili odvoz tenkova koji su trebali biti iskorišteni u agresiji na Hrvatsku i hrvatske građane. Ubrzo kasnije od tih tenkova formirala se cijela tenkovska satnija 108.brigade Hrvatske vojske, koja je diljem Hrvatske pronosila slavu i čuvala hrvatske građane od neprijatelja - istaknuo je u povodu 30.obljetnice toga događaja, Antun Štivić, dopredsjednik Sindikata metalaca Hrvatske.

U Domovinskom ratu poginulo 120 radnika Đure Đakovića

Tijekom Domovinskog rata kroz redove Hrvatske vojske prošlo 2600 radnika Đure Đakovića, od kojih je 120 poginulo a 132 su bila ranjena. Radnici  Đure Đakovića sačinjavali su tri slavonskobrodske brigade Hrvatske vojske:108. , 139. i 157. brigadu te 3.bojnu "Kobre" slavne 3.gardijske brigade "Kune".

- Ne smijemo i ne možemo zanemariti uloge Đure Đakovića u Domovinskom ratu. Ovaj događaj se mora obilježavati zbog poginulih branitelja, njihove djece i mladih naraštaja koja moraju proučavati  povijest, a povijest je učiteljica života -  poručio je Antun Štivić.

Stoga je na inicijativu i prijedlog Sindikata metalaca Hrvatske izrađena i izdana knjiga koja obrađuje ova događaj i njegove sudionike, iz pera Frane Piplovića, "Začetak hrvatskog oklopništva, tenkisti Đure Đakovića -prva oklopna postrojba u obrani Hrvatske". Knjiga će biti predstavljena u četvrtak 6.svibnja ispred upravne zgrade Đure Đakovića, prije prezentacije položit će se vijenci za poginule radnike Đure Đakovića.

Najčitaniji članci