Obavijesti

News

Komentari 122

'Prosvjed ugrožava slobodu i pravo drugih da se ne zaraze'

'Prosvjed ugrožava slobodu  i pravo drugih da se ne zaraze'

Bolest nas uči da su pred nama novi izazovi o kojima ne znamo puno i pitanje je u kojem će smjeru sve ići, a to govori da moramo biti i na većem oprezu nego dosad, kaže Pavić Šimetin

VIDEO

Zamjenica ravnatelja HZJZ-a i voditeljica Službe za školsku medicinu Ivana Pavić Šimetin gostovala je u Dnevniku N1 gdje je komentirala današnji prosvjed protiv koronamjera, kao i situaciju s korona virusom i cjepivom AstraZeneca.

Više tisuća građana danas je u Hrvatskoj prosvjedovalo protiv epidemioloških mjera pozivajući se na slobodu. “Naši građani koji su i sami bili bolesni ili članovi obitelji preminulih najbolje bi mogli dati argumente zašto ovakvi skupovi nisu potrebni niti bi ih trebalo biti”, rekla je Ivana Pavić Šimetin dodajući:

“G. Sladoljev nije liječnik, nije završio medicinski fakultet. Mi zdravstveni djelatnici znamo sve o covidu, uspjeli smo u godinu dana saznati i više nego što smo htjeli. Bolest nas uči da su pred nama novi izazovi o kojima ne znamo puno i pitanje je u kojem će smjeru sve ići, a to govori da moramo biti i na većem oprezu nego dosad.”

Na pitanje kakva se poruka šalje time, posebno zbog toga što se na takvim skupovima krše propisane mjere, Pavić Šimetin odgovara:

“Pozivaju se na slobodu na prosvjedima, i stvarno svatko ima pravo na slobodu, ali naša sloboda i demokracija sežu dotle da se pritom ne ugrožava sloboda, zdravlje i život drugih. S obzirom na to da se radi o zaraznoj bolesti koja se širi kapljičnim putom, lako svatko takav može nekome drugome narušiti slobodu u smislu da će ta osoba biti vezana uz krevet, teško proći, da ne kažem sa smrtnim ishodom.”

“Bilo bi bolje da ne trebaju represivne mjere. Partnerski odnos je nešto čemu se nadamo. Zato se stalno obaraćamo građanima i pozivamo ih na suradnju i pridonesemo borbi protiv pandemije. To jesu određena odricanja, maske, distanca, ali sve to je daleko manje od onoga što bolest može napraviti”, dodala je.

Nema razloga za obustavom AstraZenece

O rastu broja zaraženih kaže: “Nadamo se da se scenarij iz studenog i prosinca neće ponoviti, da je ovo samo situacija i da neće rasti dalje. Taj scenarij nam ne treba. Znamo kako smo ga se tad riješili. Nadamo se da neće doći do toga.”

Prokomentirala je i skepsu oko cjepiva AstraZenece naglasivši da naši stručnjaci nisu dosad posumnjali u to cjepivo.

Prosvjedi protiv maski u pet hrvatskih gradova: 'Vratite nam gripu. NE brnjicama, nismo psi'
Prosvjedi protiv maski u pet hrvatskih gradova: 'Vratite nam gripu. NE brnjicama, nismo psi'

“Hrvatski stručnjaci su otpočetka uvjereni da se s AstraZenecom trebaju cijepiti svi odrasli građani i da nema razloga za obustavom. Drugačija mišljenja nisu dolazila iz Hrvatske i nisu bila stav naših stručnjaka. Pozivam građane na cijepljenje, pa čak i ovo za mlađe žene i kontracepciju to se još treba istražiti. Cijepljenje treba staviti ispred svega jer mi koji organiziramo cijepljenje, koji na tome radimo, to je velik posao i onda ako pacijenti ne dođu…”

Dodaje da nikakvo informatičko rješenje ne može razvrstati ljude po tome tko je u težoj ili lakšoj situaciji jer ista dijagnoza kod različitih ljudi uzrokuje različite kliničke slike.

Na pitanje bi li pozvala premijera Andreja Plenkovića na cijepljenje AstraZenecom, da bude primjer drugima, odgovara:

“Sigurna sam da će premijer napraviti najbolje, ali pozivam građane koji su dobili termin, da se jave i iskoriste termin za cijepljenje.”

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 122
VIDEO

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'

Izbori su iza nas, obrađeni su svi glasovi, a sada kreće političko nadmudrivanje. Tko će s kime koalirati i stvoriti većinu...

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef
IZBORNA NOĆ U MOSTU

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef

Božo Petrov došao je nešto prije 19 sati, ali je netragom nestao, pričalo se da je otišao kući oko 22 sata. Ipak, zvali su ga nazad. Ubrzo više neće biti predsjednik i Most traži novog šefa stranke
Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...
KOMENTAR BORISA RAŠETE

Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...

Plus+ Birači nisu previše kaznili HDZ ni za brojne afere, niti za Lex AP, ni za Turudića. Naprotiv, uz ovako visoku izlaznost njihova politika dobila je legitimaciju. A za nastavak vladavine trebat će im solidna trgovačka vještina