Obavijesti

News

Komentari 57

Prosvjed radnika INA-e ispred Vlade: "Lopovi i izdajice!"

Radnici od Vlade traže da se odredi prema upravljanju tom kompanijom, razvojnoj politici, zaštiti strateških interesa i energetske neovisnosti i namjeri za otpuštanjem

VIDEO

Uz skandiranje "lopovi" i "izdajice" oko 700 radnika Ine prosvjedovalo je na Markovom trgu jer strahuju za svoje poslove. Od Vlade traže da se odredi prema upravljanju tom kompanijom, razvojnoj politici, zaštiti strateških nacionalnih interesa i energetske neovisnosti te namjeri za otpuštanjem i izdvajanjem poslova i radnika, kao i nedovoljnom investiranju u modernizaciju i razvojne projekte. Zahtijevaju i da se najveća naftna kompanija spasi iz ruku Mola.

- Žele nam izmijeniti crvena krvna zrnca, izmijeniti ljubav prema Ini, žele dovesti nove ljude koji ne nose Inu u srcu kao mi - izjavila je sindikalka Maja Rilović. 

Žele nam izmijeniti crvena krvna zrnca, izmijeniti ljubav prema Ini

Prosvjednici su premijeru Milanoviću zamjerili promjenu retorike o Ini, zbog čije je prodaje MOL-u osuđen njegov prethodnik Ivo Sanader. Pozvali su Vladu i Sabor da naprave sve kako bi se poništio štetni ugovor s Mađarima. Predsjednik udruge dragovoljaca i branitelja INA-e Miljenko Balaš kazao je da se 2009. godine dogodila izdaja, te da je sporazum o prodaji Ine napravljen na koruptivnim radnjama. 

Čelnici sindikalnih središnjica koji su na Markov trg došli podržati radnike Ine, prosvjednicima su preporučili da ne potpišu sporni kolektivni ugovor, zbog kojeg bi se mnogi mogli naći na ulici. Iskoristili su priliku i pozvali nezadovoljnike na svesindikalni prvomajski prosvjed. 

U vrijeme dok su na Markovom trgu prosvjedovali radnici Ine, Laburist Branko Vukšić u Saboru je upozorio na prosvjed i napomenuo da se zastupnici, ali i ministri u Vladi za to vrijeme, po običaju, ponašaju kao dvorjani i kao da ih se to sve skupa ne tiče. Upozorio je da prosvjednici traže zaštitu hrvatskih nacionalnih interesa i energetske neovisnosti zemlje putem očuvanja Ine.

Upozorio je da se unatoč tome što je naftna kompanija profitabilna, radnici otpuštaju. Pitao je zastupnike znaju li da je u toj kompaniji radilo 43.000 ljudi, a danas broji tek 12 tisuća radnika. Upozorio je da će ta tvrtka spasti na pet ili na dvije tisuće zaposlenih, a da nitko u Saboru i Vladi za to nema sluha.

Što će učiniti ovaj Sabor, što će učiniti Vlada jer mi smo suvlasnici INA-e. Dok radnici prosvjeduju Vlada raspravlja o strategiji upravljanja državnom imovinom

- Što će učiniti ovaj Sabor, što će učiniti Vlada jer mi smo suvlasnici INA-e. Dok radnici prosvjeduju Vlada raspravlja o strategiji upravljanja državnom imovinom. Pa šta će raspravljati o strategiji upravljanja državnom imovinom kada za čas državne imovine, one koje nešto vrijedi, neće ni biti jer ćemo rasprodati jer ćemo sve dati, a radnike ćemo prepusti krupnim kapitalistima koji će ih izbacivati na ulicu - kazao je Vukšić.

Ako je država vlasnik 43 posto Ine pitao je zašto ne štiti radnike.

- Sabor može dati potporu radnicima INA-e kao što moramo dati potporu svim radnicima i reći odlučno ne ukidanju kolektivnih ugovora koji omogućuju da se radnici bacaju na cestu - zaključio je Vukšić.

Zoran Vinković (HDSSB) upozorio je da radnici ne prosvjeduju zato što im je dobro nego zato što im je voda došla do grla.

- Tvrdim da im je voda već preko glave. I to nije problem samo sa INA-om, taj problem će sutra biti u HEP-u, HŽ-u, Hrvatskim šumama i Hrvatskim vodama i u svim javnim tvrtkama u kojima je država vlasnik ili ima određeni vlasnički udio - rekao je.

'Nejasan nam je povod prosvjeda'

Oglasila se i Uprava Ine iz koje tvrde kako između sindikata i menadžmenta postoji suglasje oko ciljeva razvoja Ine, a to je daljnje jačanje Ine u Hrvatskoj i na regionalnim tržištima te njeno integrirano poslovanje kroz održivost svih triju temeljnih djelatnosti.

– Nejasan nam je stoga povod današnjem prosvjedu s obzirom na to da su pregovori Ininog menadžmenta sa sindikatima oko novog Kolektivnog ugovora završeni prošlog tjedna konsenzusom oko ključnih pitanja. U ovim pregovorima, temeljenim na dobrom socijalnom dijalogu, poslodavac je ponudio povećanje materijalnih prava u nekoliko područja. U tom smislu smatramo da akcije sindikata nisu na konstruktivan način usmjerene prema dobrobiti zaposlenika, već se čini da sindikati miješaju svoju ulogu s ulogom dioničara ili pokušavaju uključiti Vladu u pitanja operativnog upravljanja – stoji u priopćenju Ine.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 57
VIDEO

Spasio tisuće, na kraju se ubio: Uništili snimke koje je ostavio
FELJTON: ČERNOBIL, 5. DIO

Spasio tisuće, na kraju se ubio: Uništili snimke koje je ostavio

Valerij Legasov je tvrdio da je vlast tajila greške u dizajnu reaktora, ali i prethodne nesreće u drugim elektranama. Dvije godine nakon černobilske katastrofe se objesio

VIDEO Skupocjenim BMW-om troje mladih sletjelo s ceste u Zagrebu: 'Odletjela je guma'
KAOS U ZAGREBU

VIDEO Skupocjenim BMW-om troje mladih sletjelo s ceste u Zagrebu: 'Odletjela je guma'

ZAGREB - Više mladih sudjelovalo je u lakšoj prometnoj nesreći sa skupocjenim BMW-om M2 oko 18:30 sati na Zagrebačkoj aveniji. Kako javlja naša čitateljica, vozač je nakon nesreće skinuo registrarske oznake na kojima piše 'ZG WANTED', a dodaje i da mu je odletjela desna stražnja guma. "Ugrozio je ostale sudionike u prometu u skupocjenom autu", kaže nam. Iz policije su nam potvrdili kako imaju informacija o nesreći, te kako nema ozlijeđenih osoba nego je nastala materijalna šteta.
'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'
FELJTON: ČERNOBIL, 6. DIO

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'

Kada se vijest o černobilskoj katastrofi pojavila na našim prostorima svi su se pitali koliko je zračenje i nikome nije bilo svejedno. Krak radioaktivnog oblaka išao je prema Hrvatskoj...