Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
3 komentara

Radnici koji štrajkaju u tvornici kombajna kod gradonačelnika

Priopćenjem se oglasila i Uprava "Same Deutz-Fahr Žetelice", iz koje poručuju kako je poslodavac ponudio radnicima povećanje plaće s neto učinkom od 71 eura, a za najniže razine plaća i do 89 eura

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
3 komentara

Predstavnike Štrajkaškog odbora radnika iz tvornice kombajna "Same Deutz-Fahr Žetelice", koji već devet dana štrajkaju zbog malih plaća, primio je u četvrtak gradonačelnik Županje Davor Miličević (na slici) , koji je rekao da podupire zahtjeve radnika.

"Lokalna zajednica, gradonačelnik, ne mogu riješiti ovu situaciju, ali mogu reći da znam i prepoznajem prilike u 'Same Deutz-Fahru' i podržavam zahtjeve radnika. Mislim da su zahtjevi opravdani", rekao je Miličević te ocijenio da zahtjevi radnika koji traže povećanje plaće za 750 kuna i osam posto na posebne uvjete rada nisu preveliki te da se mogu riješiti.

Predsjednik Štrajkaškog odbora Marko Ivkošić ponovio je kako radnici od štrajka neće odustati dok se ne ispune traženi zahtjevi.

Priopćenjem se oglasila i Uprava "Same Deutz-Fahr Žetelice", iz koje poručuju kako je poslodavac ponudio radnicima povećanje plaće s neto učinkom od 71 eura, a za najniže razine plaća i do 89 eura.

"Nažalost, Sindikat nije iskazao volju za približavanje dogovoru te je ostao pri početnim zahtjevima bez alternativnog prijedloga. Ponuda koju smo predložili je najviša ponuda poduzeća od 2005. kad smo preuzeli poslovanje, a ponuđeni iznos je ujedno šest puta viši nego zadnje povećanje dogovoreno sa Sindikatom u 2016.", stoji u priopćenju.

Tvrtka "Same Deutz-Fahr Žetelice" u vlasništvu je talijanske grupe "Same Deutz-Fahr", koja je 2005. preuzela Tvornicu poljoprivrednih strojeva i uređaja "Đuro Đaković" u Županji.

"Same Deutz-Fahr" trenutačno ima proizvodne pogone u sedam zemalja (Italija, Njemačka, Hrvatska, Francuska, Turska, Indija, Kina) i jedan je od najvećih svjetskih proizvođača kombajna, traktora i dizelskih motora.

U županjskoj tvornici radi oko 400 radnika od kojih više od 300 podupire štrajk.

Po podatcima Uprave, prosječna plaća u "Same Deutz-Fahr Žetelice" je 6800 kuna. Sindikalni čelnici tvrde da se plaća u proizvodnji kreće od 3240 do 5100 kuna bruto, što smatraju premalim primanjima s obzirom na to da tvornica uspješno posluje i izvozi gotovo sve kombajne koje proizvode, a proizvede ih oko 420 na godinu.

 

Tema: Hrvatska

Možda vas zanima i ovo:
Message