Obavijesti

News

Komentari 11

Radnici Montmontaže krenuli brodom iz Libije prema Malti

Radnici Montmontaže krenuli brodom iz Libije prema Malti
9

Za preostale Hrvate u Libiji spreman je avion, no ne smije poletjeti. Iz Ministarstva kažu da traže dozvolu ali i alternativne putove evakuacije radnika Crosca i Geofizike

VIDEO

Ministar vanjskih poslova potvrdio je da su radnici Montmontaže krenuli u petak prema Malti talijanskim vojnim brodom. Trebali su isploviti još u četvrtak, no spriječilo ih je nevrijeme. Do subote u podne 24 radnika, od kojih je 12 Hrvata, trebali bi uploviti La Vallettu, glavni grad Malte. 

Najavio je i početak evakuacije radnika Crosca i Geofizike. Avion Trade Aira dovezao je 33 radnika Crosca u Tripoli odakle bi preko Malte trebali večeras doći u Hrvatsku. 

Još uvijek pokušavaju evakuirati još 108 radnika iz Kufre i Zelle. Hrvatska će u Libiju poslati i iskusnog diplomata  koji će pomoći u evakuaciji ostalih državljana, rekao je Tomislav Bošnjak iz MVPEI-a.

Radnici tvrtke Arabian Oil Gulf Company AGECO, među njima braća Mato i Pejo Krainović iz Slavonskog Broda u četvrtak ujutro u dva autobusa evakuirani su iz najvećeg libijskog naftnog polja Sarir. Kroz pustinju prevezli su ih do 800 kilometara udaljenog Bengazija. Tijekom noći sretno su stigli u taj lučki grad odakle će biti prebačeni za Egipat iz kojeg bi zrakoplovima trebali krenuti prema Europi.

Prosvjede dogovarali preko portala za spajanje samaca

Prosvjed u Libiji navodno je dogovaran i koordiniran preko stranice za spajanje samaca, Mawada. Kako bi izbjegao policiju koja nadzire Facebook i Twitter, Mahmoudi, vođa pokreta iskoristio je stranicu da se kodiranim porukama dogovara sa prosvjednicima. Služila je za 'slobodu, a ne brak', rekao je za ABC News.

Bivši libijski poduzetnik kaže da se prije nije bavio politikom, no dok je gledao kako vlade susjednih zemalja padaju, znao je da i on mora djelovati. Tada je na stranici Mawada napravio profil 'Gdje je Miriam' i pravio se da traži ženu. Konzervativna stranica ne dozvoljava muškarcima da kontaktiraju muškarce pa su svi prosvjednici morali glumiti žene pod imenima poput 'Slatki leptir', 'Otvaračica planina', 'Pustinjska djevojka', 'Melodija mučenja' i slično. Kad bi stupili u kontakt jedni s drugima, prebacili bi se na SMS-ove ili Yahoo Messenger.

- 'Neka ti dan bude pun jasmina', na primjer, je kodirana referenca za pokret koji smo nazvali Revolucija jasmina koja je zahvatila regiju, objasnio je Mahmoudi i dodao da je odgovor 'Također i tebi. Nadam se da ćeš me nazvati' značio da su spremni za akciju. Ako su pisali 'želim ljubav' značilo je to 'želim slobodu', pet skiva 'L' u 'ljubavi' značilo je da je uz njih još petero ljudi. Mahmoudi je mislio da će mu 50.000 istomišljenika biti dovoljno da zauzme ulice, no na kraju je završio sa 171.323 'obožavateljice' na profilu, no Libiji je prošle subote srušen internet. 

Pojavile se glasine da je Gadafi mrtav, 2000 mrtvih? 

Na tržištu nafte zadnjih dana pojavile su se glasine da je Moamer Gadafi ubijen, no SAD kaže kako nema razloga povjerovati tim informacijama. Međutim, glasine su ponovno vratile cijenu barela nafte sa 120 na 97 dolara.

Snage odane Gadafiju uzvratile su udarac prosvjednicima nedaleko glavnog grada Tripolija koji još nije pao pod kontrolu pobunjenika, no svjedoci tvrde da su ih prosvjednici brzo svladali. Navodno je u sukobu poginulo 100-tinjak ljudi. Reuters je u petak priopćio da je u sukobima u Tripoliju ubijeno petero ljudi, a više ih je ozlijeđeno. 

Neslužbeni izvori govore da je do sada ukupno poginulo možda i do 2.000 ljudi.

Obama, Sarkozy, Cameron i Berlusconi spremaju avione? 

Barack Obama, David Cameron Sarkozy i Berlusconi dogovaraju mjere koje će poduzeti protiv Gadafija. Navodno su u četvrtak  imali sastanak na kojem se raspravljalo o mogućnostima intervencije kako bi se zaustavilo nasilje. Govorili su navodno u uspostavi zone zabrane letenja u Libiji kako bi se spriječili Gadafija u bombardiranju prosvjednika. Švicarska vlada navodno je zamrzla svu Gadafijevu imovinu kao i imovinu njegove obitelji. 

Amnesty International optužio UN da je iznevjerio Libijce i da je 'mlak'

Amnesty International optužio je međunarodnu zajednicu da je iznevjerila libijski narod u trenucima kada su im pomoć i zaštita najpotrebniji, nakon što je Gadafi zaprijetio da će 'očistiti Libiju kuću po kuću', stoji u priopćenju koje je Amnesty u petak poslao medijima. Kažu da je reakcija Vijeća sigurnosti UN-a sramotno mlaka i nedostatna da bi se zaustavilo nasilje te je pozvala da konačno nešto konkretno učine uključujući hitan embargo na uvoz oružja i zamrzavanje libijske imovine. 

NATO neće intervenirati u Libiji

UN-ovo vijeće za ljudska prava sastat će se u petak navečer u Ženevi kako bi razgovaralo o krizi u Libiji i to nakon što ih je Amnesty International optužio da ništa ne rade da zaustave ubojstva. Navi Pillay, UN-ov povjerenik za ljudska prava, rekao je kako se u Libiji krše međunarodna prava, gušenje ustanka je alarmantno, pristižu izvješća o masovnim ubojstvima, proizvoljnim uhićenjima i mučenjima prosvjednika. Zapad je predložio da se Libiju suspendira iz UN-ovog vijeća za ljudska prava, no arapske i neke druge muslimanske zemlje te Rusija, nisu to dozvolile. Ruski ministar vanjskih poslova smatra da nikakve sankcije protiv Libije neće biti korisne. 

U međuvremenu NATO-ov tajnik Anders Fogh Rasmussen rekao je kako NATO ne namjerava intervenirati u Libiji. I vijeće NATO-a će se sastati u petak. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 11
VIDEO

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela
24SATA NA MJESTU DOGAĐAJA

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela

Osumnjičeni muškarac je priveden. U tijeku je očevid i kriminalističko istraživanje, objavila je policija.

Uznemirujuće. Pijani i krvavi napali policajce u vrgoračkom fast foodu i prijetili im smrću...
PRISILNO IH PRIVELI

Uznemirujuće. Pijani i krvavi napali policajce u vrgoračkom fast foodu i prijetili im smrću...

Pijane žene odbile su zapovijed policajaca da prestanu sa razbijanjem te je jedna policajca uhvatila za košulju te ga počela udarati po tijelu nastojeći ga izbaciti iz objekta kada je ušao
Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...
UBOJSTVO ZA UBOJSTVOM NA ČRNOMERCU

Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...

U samo tri mjeseca, dogodilo se više stravičnih incidenata na zagrebačkom Črnomercu. U najnovijem od njih, u subotu ujutro, sin je izbo majku (68)