News

Komentari 23

Radnici su zapalili svijeće za sve propale dalmatinske tvrtke

Radnici su zapalili svijeće za sve propale dalmatinske tvrtke

Na Prokurativama se okupilo oko 500 ljudi. Među radnicima su bili najzastupljeniji članovi Jadrankamena, Dalmacijavina i Brodosplita, firmi koje su "najaktualnije"

Okupljeni radnici i građani u Splitu su zapalili četrdeset svijeća za sve srednjodalmatinske firme upropaštene pretvorbenim malverzacijama i gospodarskim kriminalom. Tim je činom  započeo prosvjedni skup u organizaciji Hrvatske udruge sindikata. Iako se najavljivao dolazak radnika iz većine propalih firmi, na Prokurativama se okupilo oko 500 ljudi. Među radnicima su bili najzastupljeniji članovi Jadrankamena, Dalmacijavina i Brodosplita, firmi koje su najaktualnije u posljednje vrijeme. 

Ostali kao da su izgubili vjeru u sindikalne akcije i umorili se od uzaludnog izvikivanja parola i mahanja transparentima. Loš odaziv mogao bi se donekle pripisati i jakom vjetru te tmurnim oblacima koji su se nadvili nad gradom. Sindikalisti i već ustaljeni predstavnici radnika s bine su grmjeli protiv nebrige političara, neučinkovitog pravosuđa i društvenih nepravdi. Vladajuće strukture počastili su epitetima "gnjide" i "krpelji". Na meti im se našao i ministar Radimir Čačić, kojeg su prozvali zbog vrijeđanja i ponižavanja radnika. Nakon nepunih sata vremena prosvjednici su se razišli, a novi veliki prosvjed su najavila 1. svibnja na Rivi.  

- Nije ovo prosvjed protiv Vlade koja je sto dana na vlasti. Za katastrofalni položaj radnika krive su sve hrvatske Vlade. Ako Vlada ne riješi problem Jadrankamena, isti su kao i njihovi prethodnici, leglo kriminala - rekao je Ozren Matijašević, predsjednik HUS-a. 

 - Ova vlast mora otići jer ne zna voditi ovu državu! Dosta je Čačiću bilo zadovoljstva na otkazima radnika - istaknuo je Zvonko Šegvić iz Brodosplita. Jozo Marić iz HUS-a kazao je kako se u prvih sto dana nije ništa vidjelo osim ponižavanja i vrijeđanja.

Najčitaniji članci